Mirek Kalousek dobře počítá. Kubera o pádu Nečase a o tom, co může přijít

02.02.2013 11:13

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU. Názory dvou mužů opačného politického spektra - senátora ODS Jaroslava Kubery a poslance ČSSD Jiřího Koskuby v aréně pravidelných komentářů uplynulých dnů. Tentokrát se pro ParlamentníListy.cz vyjadřovali k tomu, zda a proč by mohlo dojít k pádu vlády pod taktovkou TOP 09, i například o tom, zda je možné, že se Kubera stane předsedou ODS.

Mirek Kalousek dobře počítá. Kubera o pádu Nečase a o tom, co může přijít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

„Zbavme se Nečase. Ať je předsedou Kubera,“ burcoval v minulých dnech místostarosta z Prahy 10 Bohumil Zoufalík (ODS). Strana se totiž podle něho potápí jako Titanic. Proto by ji měli vést politici, kteří uspěli ve volbách. Co na to oba ParlamentnímiListy.cz oslovení muži?

„Nemyslím si, že se sluší motat do vnitřních problémů, jak cizích manželství, tak jiné strany. Navíc zcela upřímně přiznávám, že čím později do voleb si ODS svou těžkou krizi vyřeší, vyřeší-li vůbec, tím nejen pro nás oranžové lépe. Samozřejmě za předpokladu, že si volič všimne. A že my mu nabídneme opravdu stručné, jasné a srozumitelné řešení toho, co lidi a zem trápí. Pravda, snažíme se, ale… ono někdy méně je více. Lidi musí politikům rozumět, pak jim mohou i uvěřit. A v tomhle, s veškerou úctou, máme ještě značné rezervy. Jako jistý vzor bych si dovolil uvést třeba slovenského pana premiéra. Jeho projevy a formulace jsou přímější - a tím i mně bližší, lidštější. Nikoliv jenom proto, že ještě rozumím slovensky. Přitom nemíním pitvat jejich obsah. Nicméně počet hlasů odevzdaných jeho straně v posledních volbách svědčí pro to, že se od něj učit lze. Že to má jak smysl, tak přináší efekt. My jsme někdy moc složití,“ učinil v počátku komentáře na toto téma jistou sebereflexi poslanec Jiří Koskuba.

Nastoupit na kapitánský můstek ODS? To je jako převzít velení Titanicu 15. dubna…

Dodal, že svého bojovníka v názorové aréně ParlamentníchListů.cz - senátora Kuberu - si jako předsedu ODS představit dovede. „Byť mu to ani zase tak moc nepřeji, v tom dobrém nepřeji. Netvrdím, že s ním vždy souhlasím. Ostatně to patří k popisu mé práce. Ale na letitého politika mi připadá tak nějak 'normální'. Srozumitelný. Takových zase až tak moc není. Napříč politickým spektrem. Proč  by ho taky asi jinak jeho tepličtí měšťané tolikrát zvolili do silně odmodrávajícího Senátu, ne? Ale nastoupit právě nyní na kapitánský můstek ODS je asi stejně atraktivní, jako převzít velení Titanicu 15. dubna 1912. Pro vysvětlení - do ledovce totiž naboural ještě krátce před půlnocí 14. dubna. Navíc jak se tak koukám po současném rozbouřeném politickém moři, tak pochybuji, že potápějící se ODS někdo nějak pomůže. Stejně jako u Titanicu. Natož pak bystře manévrující další koaliční 'kapitán' Kalousek. Tak jedině ke dnu. Tomu bych ještě věřil. A na místě modrých kolegů bych se toho obával,“ přiznal dále Koskuba.

Podle něj zásadní pro tuto otázku ale je, zda si umí toto své eventuální nové stranické angažmá představit Jaroslav Kubera sám. „A je to otázka dosti podstatná! Na tu vám však odpoví nejlépe on sám. Já patent na 'všerozum' nemám. Od toho si zde v Čechách mj. chováme, jak lze v posledních dnech vidět, jistou část kulturní fronty. S buržoazními platy, ale s totalitními manýry,“ konstatoval ještě poslanec Koskuba.

Kubera: Nepřijal jsem ani možnost kandidovat na prezidenta

Jaroslav Kubera připomněl, že mu v minulosti bylo nabízeno i to, aby kandidoval jako zástupce ODS na prezidentský post – a také to nepřijal. „Samozřejmě padaly i nabídky, abych se stal místopředsedou strany, což jsem ovšem podmiňoval tím, co není možné zřejmě splnit. Tedy tím, aby se počet členů Výkonné rady snížil na 14, aby i ti místopředsedové byli jen dva a nikoli tolik, kolik jich je nyní. K tomu, aby se někdo stal novým předsedou ODS, musí být řádně zvolen, a to byl Petr Nečas. Na nějaké, ani hypotetické, změny v tuto chvíli není tedy správný čas,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubera.

Připomněl dále v souvislosti s přímou volbou prezidenta také to, že se skutečně začínají objevovat stinné stránky této naší ústavní novinky, na které od samého počátku opakovaně upozorňoval.

„Informace o poloprezidentském systému potvrzují to, jak se některé záležitosti podcenily nebo nepřesně formulovaly. Pokud se nyní hovoří třeba o tom, že by Miloš Zeman mohl odvolat premiéra Petra Nečase, stát by se to zřejmě mohlo. Pak by se zcela určitě odvolaný premiér obrátil na Ústavní soud, ten by možná rozhodl, že jeho odvolání nebylo zcela v souladu se zákonem – jenomže – mezitím bychom měli zřejmě již nového premiéra. Ten by také odejít třeba nechtěl, což známe ze situací například v některých obcích a jejich starosty – takže bychom se mohli dočkat třeba dvou premiérů. Ty definice nejsou patrně dobře nastavené, odpovídá to tomu, že si nyní nad tím lámou hlavou někteří politologové,“ pokračoval dál ve svém komentáři Jaroslav Kubera.

Koskuba: Nespokojencům s vládou asi bude jedno, kdo ji svrhne. Třeba opičák

Dost možná by odvolání premiéra potěšilo řadu bojovníků proti vládě. „Opět musím podotknout, že mi nepřísluší mluvit za byť i jen některé bojovníky proti současné vládě. Já jim do hlav nevidím. Jejich veškeré skutečné pohnutky neznám. Avšak podle toho, co zaznívá, jistě ano. Obávám se totiž, že již po takřka třech letech páně Nečasovy poslepované vlády bude mnohým nespokojencům jedno, kdo ji svrhne. Hlavně, že svrhne. I kdyby to byl známý opičák Richard z pražské ZOO. Jenže ten není žádný hlupák, aby si kazil život českou politikou. A navíc je za mřížemi,“ uvedl s nadsázkou poslanec Koskuba.

Podle něj však nově zvolený prezident pravomoc na svržení vlády nemá, i když chuť možná ano, stejně jako opozice.

„Ale ta zase nemá potřebný počet hlasů. Navíc my, oranžoví, máme před sjezdem. Také by bylo sebevražedné jít do parlamentních voleb, po těch prezidentských, v tak rozjitřené společnosti. Kdy nářek části přívrženců poraženého kandidáta, zvláště pak jistých celebrit a novinářů, je až nečekaně hysterický. Dokud se neunaví, není dobré riskovat. Ono je totiž fuk, jaký základ a obsah má jejich argumentace. Ale dost drasticky již bylo v době ne zcela vzdálené vyzkoušeno, že i opakovaná lež se stává pravdou. Mimo jiné se totiž hraje o zhruba 40 procent spících voličů. Shodit vládu, jak nám ukázala éra Jiřího Paroubka, lze. Ale co den poté?“ ptá se Koskuba.

Podle něj tak pro Petra Nečase zatím jediným a skutečně velmi nebezpečným bezprostředním protihráčem na politické šachovnici zůstává Miroslav Kalousek.

„Kdo taky jiný? Můžete si o tomto pánovi myslet co chcete. Ale je vždy minimálně o 2-3 tahy napřed.  Před svými soupeři i spoluhráči. Umí ve svém zájmu obětovat i hodně vysoké figury. Kuriozně včetně krále. Pan Nečas jej přehraje jen velmi těžko. Docela mne zajímá, jak spíše dopadne eventuální partie mezi ním a novým panem prezidentem,“ uvedl dále k tomu tématu sociálnědemokratický poslanec.

„Mirek“ prostě dobře počítá, souhlasí i Kubera

I podle senátora Kubery se dá čekat to, že „šachová partie“ Miroslava Kalouska (TOP 09) ještě nekončí. „On je dobrým počtářem, umí si spočítat, jak se věci mají a budou mít. Pokud by padla vláda, což se může stát prakticky kdykoli, kdy jeho mateřská TOP 09 upustí od koaliční smlouvy, protože jí bez ní bude lépe, bude další vláda sociálnědemokratická. ODS by ji těžko podpořila, takže TOP 09 by se otevřel další prostor. Navíc je skutečně pravda, že díky Karlu Schwarzenbergovi a jeho kandidatuře na hlavu státu, si topka dost polepšila. Lidé tak nějak pozapomněli, že je kníže součástí vlády, skoro se zdá, že uvěřili tomu – pozor, to však říkám s nadsázkou! – že se snad kníže s Kalouskem ani nezná. Důvody k padnutí vlády, schované pod záminkou fiskálního paktu, pak jsou spíše součástí oné šachové partie. I to k politice patří, takže to vlastně nelze mít ministru financí za zlé,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Kubera.

Jaké kroky, které by měl nový prezident podniknout?

„Nechci se kohokoliv dotknout. Naftu a plyn bohužel nemáme. Stejně bychom je zašantročili. Ale rádce a poradce bychom bezpochyby vyvážet mohli. Skvěle to vyjádřil můj milovaný kreslíř pan Renčín v jednom ze svých vtipů. Namaloval Boha se sv. Petrem, jak hledí na hlouček diskutujících Čechů, a Bůh říká: „Zajímavý národ, tihle Češi. Škoda, že nebyli při stvoření světa. Mohli poradit.“ Nerad bych, aby ten obrázek byl i o mně,“ vyjádřil se Koskuba k otázce toho, co by měl nový prezident udělat.

Dodal, že navíc si Miloš Zeman stejně tak moc radit nenechá. Připomněl však, že vzhledem k nepříliš vzdáleným negativním zkušenostem si snad daleko pečlivěji vybere tým svých nejbližších.

Další komentáře uplynulých týdnů čtěte ZDE

„Jak na vlastní kůži poznal, je to dost podstatné. Opakovat chyby je nejen nešťastné, ale i hloupé. Ale aby se člověk stal skutečným prezidentem, musí nejprve vyhrát volby. Stalo se. A pak složit prezidentský slib, být inaugurován. To je tedy to bezesporu první, co pan Zeman musí podniknout. To ví i bez politologů. Včetně těch, co tak 'skvěle' veřejnost masírovali  před volbami v roce 2010 a krátce po nich. Slibovali novou politickou kulturu, boj proti korupci. Moc se netrefili, co? Já osobně bych uvítal, kdyby budoucí pan prezident na sobě ještě trochu zapracoval. Na svém image, jak se dnes tak hezky česky říká. Jistě nemusím vysvětlovat proč. Možná zcela neplatí, že starého psa novým kouskům naučit nelze. I když sám s tím mám značné potíže,“ uzavřel poslanec Koskuba komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz.

Uvidíme, jaké kroky podnikne Zeman třeba i směrem ke Klausovi, říká Kubera

Jeho protihráč senátor Kubera se věnoval spíše dosluhujícímu prezidentovi Klausovi. Pozastavil se i nad „telefonátem slovenského prezidenta" (ve skutečnosti provedený moderátorem slovenského rádia). „No dříve byly speciální linky, kterými se vysocí státní úředníci dorozumívali v případě nutnosti komunikace. Nikdo jiný se k nim nedostal. Kdyby to bylo možné v současnosti, jako že asi už není, nemuselo se nic takové stát,“ zmínil Kubera. Podle něj je ale zajímavé i to, že se na některých frontách rozjíždí spekulace o tom, že pokud Zeman skutečně odvolá Nečase, bude novým premiérem právě Václav Klaus. Že by to ale byl jeden z prvních cílů nového prezidenta, v tuto chvíli nikdo samozřejmě potvrdit ani vyvrátit nemůže. „Je zcela logické, že Klaus i jeho okolí o své další činnosti po skončení prezidentské funkce zatím zarytě mlčí,“ zakončil i senátor svůj komentář uplynulých dnů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…