Místo osmi lékařů jen jeden, navrhl Heger. Profesor Pafko: To nejde

27.02.2012 10:51

Lékaři už by nemuseli v nemocnicích odsloužit tolik služeb jako doposud. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připravuje vyhlášku, podle které by lékaři mohli provádět konzultace pomocí e-mailu. Předpis upravující počty sester, lékařů a sanitářů by mohl platit už na jaře. Uvádí deník MF Dnes.

Místo osmi lékařů jen jeden, navrhl Heger. Profesor Pafko: To nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Podle Hegerovy vyhlášky by zkušení lékaři, kteří nejsou ve službě, mohli radit kolegům v nemocnici prostřednictvím telefonu nebo e-mailu. Lékařská komora se ale obává zhoršení péče o pacienty.

„Sloužil jsem v nemocnici dvanáct let a neumím si představit, že bych radil léčbu po telefonu. Když mě zavolali mladší kolegové, musel jsem toho pacienta vidět. Jenže to stačilo dorazit z druhého konce chodby v nemocnici, z domova si to moc neumím představit. A pak který lékař bude právně zodpovědný za pacienta?“ ptá se prezident lékařské komory Milan Kubek v MF Dnes.

Podle vyhlášky by se sice lékaři na přání kolegů měli dostavit do nemocnic, ale už není stanoveno dokdy a jak to zajistit. Navíc mladí lékaři mají často strach „otravovat“ ty starší.

Z osmi lékařů na ARO by nově sloužil pouze jeden

V nemocnicích by vyhláška zmenšila počet lékařů, kteří se mají starat o pacienty. Například nyní je na pracovně vytížených odděleních anesteziologicko-resuscitační péče (ARO) nejméně osm lékařů na dvanáct lůžek, nově zde má působit pouze jeden.

„I Slovensko má podle nové vyhlášky čtyři lékaře na dvanáct postelí, a nemyslím, že by naši kolegové byli třikrát pomalejší než my,“ řekl Kubek deníku MF Dnes.

Primář chirurgické kliniky v nemocnici v Motole Pavel Pafko tvrdí, že by podle Hegerovy vyhlášky nemohl postavit žádnou službu na oddělení.

Lékaři by ošetřovali i ty pacienty, na které nemají specializaci

Další změnou, kterou přináší vyhláška, je, že lékaři mohou sloužit i na odděleních, pro která nemají specializaci. Podle MfD by tak pacienty po operaci břicha nekontroloval operatér, ale například plastický chirurg. Lékař musí mít k oboru alespoň trochu blízko.

Ministr zdravotnictví Heger ale tvrdí, že vyhláška pouze upravuje pravidla pro minimální počty lékařů a minimální profesní požadavky. „To znamená, pod co nelze jít. A je na odpovědnosti vedení nemocnice, kolika lékaři a jak zkušenými zajistí služby na jednotlivých odděleních,“ řekl deníku MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…