Mluvčí českých "vymahačů": Ty mediálně známé případy jsou jen extrémní výjimky

26.05.2013 5:31

ROZHOVOR Jana Tatýrková je mluvčí Asociace inkasních agentur. Lidově a zjednodušeně řečeno - vymahačských agentur. S ParlamentnímiListy.cz, které na problematiku kolem systému vymáhání dluhů často upozorňují, si povídala o tom, jaké mohou být rozdíly mezi "vymahači", o tom, jak se mění zadlužení Čechů a co by se v tomto ohledu mělo změnit. Stranou zájmu nezůstal ani dotaz na to, zda jsou pohledávky přeprodávány.

Mluvčí českých "vymahačů": Ty mediálně známé případy jsou jen extrémní výjimky
Foto: hns
Popisek: Jana Tatýrková, výkonná ředitelka Asociace inkasních agentur (AIA)

Kolik je v ČR v současné době inkasních agentur? Jak se od sebe liší? Má třeba člověk v roli dlužníka šanci nějak agenturu, která peníze vymáhá, vybrat?
Odhaduje se, že na českém trhu působí okolo 300 inkasních agentur, ale rozdíly mezi nimi jsou obrovské. Přesný počet inkasních agentur není bohužel známý, jelikož tuto činnost může vykonávat momentálně téměř každý bez jakékoliv zvláštní evidence či úpravy. Existují nadnárodní inkasní agentury i agentury lokálního typu, které fungují profesionálně, pracují pro velké klienty, jsou členy Asociace inkasních agentur a dodržují Etický kodex. A potom je několik větších a spousta malých agentur o jednom, dvou lidech, které „nějak“ fungují. Většinu sporných kauz, jež se poté medializují, způsobují právě tyto inkasní společnosti stojící mimo Asociaci.

Inkasní agenturu vybírá věřitel. Když se věřitel při výběru rozhoduje jen podle některých kritérií (např. cena), může to poté stát i jeho reputaci. Při výběru partnera, který využívá např. neetických praktik, nese věřitel de facto za toto chování spoluzodpovědnost, což si ještě někteří věřitelé neuvědomili.

Může se bránit nějak i dlužník proti tomu, když jeho pohledávku vymáhá agentura, která není v Asociaci IA? Nepřipravuje se třeba nějaká právní změna, aby inkasní agentury musely být v AIA? Pokud ano, v čem by podle Vás byla přínosná na trhu vymáhání pohledávek (tedy jak pro věřitele, tak i dlužníky)?
Dlužník má možnost bez ohledu, zda má stížnost na člena či nečlena, obrátit se na Asociaci inkasních agentur, která případ prošetří. Pravdou ale je, že při momentální úpravě nemá Asociace u nečlenů příliš možností k nápravě.

Z toho důvodu právě probíhá příprava návrhu zákona o inkasní činnosti, který by měl přispět ke kultivaci inkasního trhu a etickému chování inkasních agentur a nastavil by férová pravidla odměňování. To by pomohlo dlužníkům v orientaci, co po nich může inkasní agentura požadovat a jaké poplatky může účtovat.

Hovoří se o krizi...a stačí se rozhlédnout, aby člověk pochopil, že to nejsou prázdná slova. Zvyšuje se počet vymáhaných pohledávek od posledních let? Jaká je úspěšnost? Mění se třeba i ta?
Na inkasním trhu přibylo za rok 2012 okolo 2 mil. kusů nových pohledávek v objemu cca 30 mld. Kč. Za rok 2011 byl přírůstek obdobný. Meziročně pouze vzrostla průměrná výše pohledávky cca o 750 Kč na 15.945 Kč. Tedy řekla bych, že se trh drží v určitých mezích, a ani nemám informace, že by v současné době probíhal dramatický nárůst. Je dobře, že se lidé zadlužují uvážlivěji a získali větší finanční povědomí.

Inkasní agentury smírně, tedy bez nutnosti soudu, vyřeší víc než polovinu pohledávek (50,4 %), což šetří dlužníkům nemalé náklady.

Často se poukazuje na to, že se pohledávky různě přeprodávají, a také na to, že je mnohdy jedna pohledávka vymáhaná vícekrát - více agenturami. Potvrzuje to opravdu praxe? A co se pro nápravu dělá?
Dle našeho průzkumu bylo za loňský rok pouze 2,5% prodaných pohledávek. Zbytek pohledávek (97,5 %) byl řešen na základě mandátní smlouvy. Vymáhání více agenturami může nastat, bývá většinou způsobeno chybou věřitele při předání podkladů. Dochází k němu však zcela výjimečně.

Z toho plyne, že medializované a často stále dokola opakované případy bývají těmi zajímavými extrémy. Hovoříme však o jednotkách případů. Oproti tomu se standardně vyřeší téměř 2 mil. pohledávek.

Co je podle Vás největším problémem v Česku v oblasti vymáhání dluhů? Je šance to napravit v dohledné době?
Jako jeden z největších problémů vnímám úhel pohledu medializace. Když mi volají z televize, chtějí dodat dlužníka, který by si stěžoval na inkasní agentury. Říkám tomu pohled „chudák dlužník.“ Oproti tomu, co „chudák“ věřitel, kterému někdo za jeho zboží nebo služby nezaplatil, a vznikají mu z neuhrazení komplikace? Proto bych ráda, kdyby se ta rovina mediální prezentace vyrovnala. Na jedné straně může být dlužník, kterému se něco přihodilo, a na druhé bude postaven věřitel s jeho problémy způsobenými dlužníky. To mi připadá fér.

A za druhou zásadní věc považuji zaměňování inkasních agentur s advokáty a exekutory. Chápu, že na někoho, kdo s problematikou nemá co dočinění, to může působit stejně, všichni chtějí po dlužnících peníze, ale rozdíl je zásadní. Inkasní agentury jsou pro dlužníky nejméně nákladné a dá se s nimi mluvit a domluvit.

Prý se připravuje anketa nazvaná osobnost inkasního trhu. Co bylo motivem k tomu ji vyhlásit? Jakou očekáváte odezvu, kandidáty na ocenění? Můžete přiblížit, oč v ní vlastně jde a jak a kdo se do ní může zapojit?
Anketa Osobnost inkasního trhu byla v minulém týdnu spuštěna a nominace kandidátů poběží až do konce srpna. Rádi bychom prostřednictvím osob a projektů více veřejnosti přiblížili inkasní trh a činnost inkasních agentur. Nominovat může kdokoliv kohokoliv, o kom se domnívá, že nejvíce v pozitivním slova smyslu přispěl k lepšímu fungování českého inkasního trhu v daném roce, či svou soustavnou činností, podporou, nápady a inovativním myšlením o to usiluje.

Máme odbornou porotu a jsme velmi rádi, že do ní pozvání přijali: David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni; Mark Harrison, generální ředitel Czech Institute of Credit Management; Michael Málek, šéfredaktor komerčních příloh Hospodářských novin; Radek Laštovička, manager Ernst & Young; Dean Brabec, prezident CFO CLUBu.

Tato porota tedy vybere pět finalistů, ze kterých celkového vítěze zvolí účastníci fóra Trendy inkasního trhu 2013, které se uskuteční 3. října 2013. Partnerem ankety jsou Zlaťáky.cz, které věnují vítězi úžasnou cenu, a to sadu stříbrných mincí Pět kontinentů. Čím budeme mít více nominací, tím lépe, proto budeme rádi za nominace i od vašich čtenářů.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…