Močí, močí a primátor nic, říkají Pražané. Šli jsme po břehu Vltavy a viděli tu spoušť

03.06.2013 18:44

REPORTÁŽ Nic nevíme. Primátor a prezident se někde zašili a nás zase hodili přes palubu. Takhle kriticky se vyjádřila jedna důchodkyně poblíž Jiráskova mostu v Praze. Lidé mají z povodní velký strach. Majitelé domů a nájemníci, kuchaři v restauracích u vody, ale i prodejci erotického zboží či kanoisté. Všichni, které reportér ParlamentníchListů.cz za svou cestu po proudu Vltavy z Císařské louky ke Stromovce zpovídal.

Močí, močí a primátor nic, říkají Pražané. Šli jsme po břehu Vltavy a viděli tu spoušť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novotného lávka je s Kampou vždy v první vlně

Velká voda opět dorazila do hlavního města. ParlamentníListy.cz vyrazily po proudu Vltavy, aby zjistily opravdovou náladu obyvatel Prahy kolem Vltavy. Holínky, pláštěnka a šlo se. Z televize se sice linou zprávy o tom, jak je situace stabilizovaná, ale v terénu to tak nevypadalo. Lidé jsou vystrašeni až hrůza a stěžují si, že vlastně neví, co dělat.

Spláchnout Pražáky

Na Císařskou louku se z rána ještě smělo, ale v polovině ostrova už ležela voda. Policista, co si to tam fotil, jen prohlásil, že nikdo nic neví. Hausbótové městečko, kde má svůj domeček na vodě i režisér Jan Hřebejk, vypadalo celkem beze škod. V tamním kanoistickém oddíle schovávali zbytek kanoí, co ještě zbyly na zatopeném oploceném plácku. Mládež to brala s humorem. „Tady si ještě můžeme zapádlovat. Vždyť už jsme tady byli i včera. Už máme zatopenou posilovnu, tak musíme vytáhnout z vody alespoň ty kvalitnější lodě,“ sdělil Vít Pištecký, mimo trénink prý i herec, a jal se vylévat vodu z kánoe.

Se stoupající hladinou řek nicméně stoupl i počet příspěvků v sociální síti Facebook. Některé výzvy byly dost přitažené za uši. Například, aby si někdo vzal na pár dnů domů terárko s chameleonem nebo aby někdo přivezl seno kamarádce s dvěma koňmi do Černošic, kde už je voda. Poněkud zarážející zprávu napsal jeden bývalý senátor, jenž se odstěhoval po konci mandátu na vesnici. „Jen ať je to spláchne, ty svině zasraný,“ dozvěděl se prý od svých sousedů o Pražácích.

A močí a močí

Voda zaplavila sklady a třeba z toho s vínem vynášeli zaměstnanci ještě na poslední chvíli některé zásoby. Kousek za železničním mostem se na zaplavovaném plácku vytvořilo seřadiště labutí. Nad hlavou létal vrtulník policie, na silnicích postávali policisté v modrých pláštěnkách. Část vchodů do obchodů byla zatarasena pytli s pískem. Na Smíchově v ulici Na Bělidle z obrovského sexshopu vynášeli tři chlapíci krabice s pornonáčiním. Prý robertky, biče a filmy. „Důležité zboží je třeba ochránit,“ podotkl dvojznačně jeden z nich.

Ostatně už brzo ráno se v této čtvrti táhly zvěsti, že včerejší evakuace byla ukončena, protože se zde lidé zatím nemají čeho bát. „Je to tak nějak na houpačce. Včera jsem byl u dcery. Ve sklepě už nyní prosakuje voda, takže se bojím, že se bude opakovat rok 2002. A močí a močí,“ prohlásil majitel popisného čísla 1 ve zmíněné ulici, pan Marmazinský, s tím, že má nervy na pochodu. U zatopených částí mostu se fotili rozesmátí turisté. Bylo slyšet ruštinu a němčinu.

Zábrany postaveny pozdě

Za Jiráskovým mostem byly plavební komory už jen tušit. „Fakt nic nevíme. Prý se má o evakuaci rozhodnout ve dvanáct, ale možná až v jednu. Mám strach hlavně o děti,“ sdělila žena ve středním věku. „Primátor a prezident se někde zašili a nás obyčejné lidi hodili přes palubu,“ posteskla si důchodkyně. Obě zašly na nábřeží vyvenčit psy. Ostatně park Kampa je zavřený a jako nechtěná výstraha na jeho začátku stojí panel Českého rozhlasu k devadesáti letům své historie, kde jsou fotografie a informace o předešlých záplavách v Česku. Právě tam už stála část protizáplavových zábran, nicméně prý vládne obava, aby se někde neuvolnily. Tady už byli vidět místy i vojáci.

Před areálem Úřadu vlády na Kosárkově nábřeží byl celkem klid. U břehu bylo řetězem přivázaných pár pramic. „Já vám nevím, ale myslím si, že zábrany postavili pozdě. Když jsem jela ve čtvrtek k synovi, tak říkal, že Vltava se zdvihá a bude potopa, ale teprve včera se to začalo stavět. Podle mě to museli vědět čtrnáct dní dopředu. Jako v roce 2002, tehdy se také pořád na něco čekalo,“ řekla paní bydlící v přízemí bloku domů sousedících se Strakovou akademií. Jméno neprozradila s tím, že by se řeklo: „Baba jedna, co má co kecat.“

Armáda staví

Řekou se valilo množství dřevěných palet, kmenů stromů a místy i pneumatiky. Na nábřeží Edvarda Beneše vládl plynulý provoz. Loď Hermes, kde se mohou ubytovat bezdomovci, byla převezena do příhodnějšího kotviště. Na jejím místě, na molu, kudy se do ní vždy vstupovalo, se v tu dobu plácal bezmocný labuťák a piškotů, které mu tam čumilové naházeli, si ani nevšiml. Štvanice byla už mírně pod vodou. Pod Hlávkovým mostem, kde je neoficiální bezdomovecká noclehárna pod širým nebem, někteří lidé bez domova bezmocně pozorovali, co jim voda všechno bere. „Včera jsem tam šel přes zákaz policajtů ještě pro stan. Tam, kde jsme měli kuchyň, teda kotel a pár hrnců, je teď už možná hovno, ale nevím,“ prohlásil Jarda, jeden z nich.

Okolo Pražské tržnice začalo přibývat vojáků. Někde měli protipovodňové zábrany postavené až do výše tří, jinde nechali jen dva metry. Hliníkové zábrany mají na spodní straně každé části těsnění z gumy, takže by mohlo jít o celkem užitečnou protipovodňovou zbraň. Někteří vojáci makali jako o závod, jiní si vychutnávali přestávku. V příčné slepé ulici na ulici Jateční jich postávala celá skupina. „My jsme z Žatce a Chrudimi. Je nás tady asi tři stovky,“ podotkl velitel s tím, že jméno raději nesdělí, aby ho nadřízení neseřvali.

Příroda prověřuje

A pak dál přes Libeňský most, kolem Nejvyššího kontrolního úřadu a přístavu, kde teprve nedávno vznikla výstavní obytná čtvrť. A někde v těchto místech by měl mít luxusní restauraci lobbista Marek Dalík. „Tady to je zatím v pohodě. Nikdo o evakuaci nic neříkal,“ zmínili se zdejší mládežníci. „Bojím se, že to bude pokračovat a nemám z toho moc dobrý pocit,“ dodal kuchař výstavní restaurace Marina, která má ve svém podtitulku: „Dej Bůh štěstí.“ Překvapující byl pohled o kousek dál v ulici Varhulíkové, protože tam jeřáb zachraňoval policejní karavan. Podle strážníků monitorovací karavan na odstavném parkovišti. Dost divné. Vjezd na Trojský most byl úplně zabarikádován, a pak už jen zavřený park Stromovka.

Voda se ostatně bude valit dál a řeči na Facebooku také. Reportér ParlamentníchListů.cz prošel více než deset kilometrů kolem Vltavy v Praze. Na březích je vidět zkáza, která se, doufejme, nepřenese do hlavních obytných částí města. Je s podivem, že protipovodňové zábrany byly stavěny pozdě a na Smíchově nestály ještě skoro žádné. Jakoby jedna část Prahy byla méně důležitá než ta druhá. Povodní rozdrážděný živel je ostatně daleko hrozivější na vlastní pohled než z televizní obrazovky. Ale jak prohlásil jeden z policistů, snad se to během tří dní uklidní. Nicméně ještě dodal, že jde jen o zbožné přání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…