Mocný ODSák a stamiliony ČEZu: Kalousek nadával, Bradáčová konala

30.04.2013 14:44

Stamiliony korun ze solárního byznysu mohly končit u vlivných lobbistů či politiků. V roce 2011 na to upozornil Finančně analytický útvar Ministerstva financí protikorupční policii, ale ta po dvou měsících případ založila, aniž by o něm informovala státní zastupitelství. Peněžní toky vedly do společnosti, která má na Kypru stejné sídlo jako firma lobbisty Ivo Rittiga.

Mocný ODSák a stamiliony ČEZu: Kalousek nadával, Bradáčová konala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Už v roce 2011 poslal Finančně analytický útvar Ministerstva financí protikorupční policii dva dopisy, které popisovaly finanční transakce kolem účtů společnosti Amun.Re a lidí spojených s obřím byznysem – výstavbou největších solárních elektráren v zemi. Protikorupční policie však informace nevyhodnotila jako závažné. Vůbec neinformovala žalobce a vyšetřování jen dva měsíce od druhého dopisu analytiků skončila.

Případ by zřejmě zůstal u ledu, nebýt toho, že ministr financí Miroslav Kalousek začátkem letošního března v televizi ostře kritizoval orgány činné v trestním řízení za to, že ačkoli v případě firmy Amun.Re dostaly od FAÚ velmi podrobné informace, tak kauzu odložily. Na to zareagoval náměstek pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové Adam Bašný, jenž si vyžádal u policejního orgánu informace. Díky tomu zjistil, že žádné řízení ve věci Amun.Re neprobíhá, protože věc byla před více než rokem založena.

Státní zástupci nemohli vykonávat dozor

MF Dnes v obsáhlém materiálu o této kauze upozorňuje na to, že policie nejenže kauzu nevyšetřila, ale nepochopitelně ji zatajila před žalobcem. „Policie postupovala tak, že žádný státní zástupce o takovém šetření nevěděl a nemohl tak vykonávat dozor,“ cituje náměstka vrchní státní zástupkyně Adama Bašného. Ten pak případ přidělil podřízenému státnímu zástupci, který dal policii pokyny k zahájení úkonů trestního řízení.

Jádrem této kauzy je prodej solárních projektů firmou Amun.Re majitele Martina Shenara polostátnímu energetickému gigantu ČEZ a podezření, že zisky Amun.Re a dalších propojených firem s neprůhlednou vlastnickou strukturou, napojenou na tehdejší advokátní kancelář Šachta & Partners, mohly skončit u vlivných lobbistů či politiků. Nasvědčovalo by tomu i dění z podzimu roku 2009.

Parlament na podzim 2009 umožnil vysoké výkupní ceny

Tehdy Shenarovy firmy a ČEZ připravovaly kupní smlouvy na projekty, zároveň ale v té době Energetický regulační úřad varoval před vzrůstajícím počtem projektů solárních elektráren a s tím spojenými dopady do cen elektřiny. Žádal proto o úpravu zákona, aby mohl výkupní ceny slunečního proudu razantně snížit už od roku 2010. Jenže to v Parlamentu, v němž měla převahu ODS se svými exkoaličními spojenci, neprošlo a naopak v listopadu 2009 vyšly ceníky potvrzující vysoké ceny do konce roku 2010.

Díky tomu mohl Martin Shenar dokončit s ČEZ supervýhodný byznys. MF Dnes poukazuje na to, že 210 milionů korun z této transakce odešlo na Kypr společnosti Cheerlade Holding, nepřímému polovičnímu vlastníkovi Amun.Re, která by mohla sloužit jako schránka pro některého politika či lobbistu za dobré služby v lukrativním byznysu. Zmiňuje se přitom jméno vlivného lobbisty blízkého špičkám ODS Iva Rittiga.

Příjemce 210 milionů má stejnou kyperskou adresu jako Ivo Rittig

Finančně analytický útvar Ministerstva financí, který podezřelý tok peněz od ČEZ sledoval, zjistil u společnosti Cheerlade Holding jednu zajímavost, o kterou se také podělil v dopise protikorupční policii. „Na adrese této společnosti má například sídlo i společnost Rittig & Partners Limited,“ uzavřel FAÚ svůj dopis s poukazem na lobbistu Ivo Rittiga, jehož jméno se objevilo například ve sporných zakázkách předražených jízdenek pražského dopravního podniku. Navíc jde o vlivného klienta výše zmíněné advokátní kanceláře Šachta & Partners.

Proto se nutně vkrádá otázka, proč protikorupční policie nenaložila s informacemi od FAÚ jinak a proč vůbec neinformovala státní zastupitelství. „Pokud policie v některé věci prověřuje podle trestního řádu, tak podléhá dozoru státního zástupce. I ve fázi, která předchází trestnímu stíhání, tedy prověřování, což je součást trestního řízení, vykonává státní zástupce určitá dozorová oprávnění,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz bývalý náměstek nejvyšší státní zástupkyně Zdeněk Koudelka. O to víc je tedy s podivem, že tato kauza zůstala státnímu zastupitelství utajena.

Může jít o tlaky na vyšetřovatele, ale i jeho menší schopnosti

„Hodně záleží na tom, jaký detektiv dostane konkrétní případ na starost. V každé práci máte lidi schopnější a jiné, pro které jsou nějaké věci příliš složité, tak se to mohlo projevit i tady. Nějaké tlaky na vyšetřování tam samozřejmě být mohly. Jen si myslím, že ne každý případ, který se nepovede rozpracovat, musí být důsledek nějakého politického tlaku, protože roli hraje také míra kvalifikace a odborné zdatnosti jednotlivých vyšetřovatelů,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz programový ředitel Transparency International ČR Radim Bureš nad tím, proč se případ ocitl u ledu.

Podle protikorupčního experta je u velkých ekonomických kauz poměrně obtížné identifikovat konkrétní trestný čin. „Můžu mít velmi silný pocit, že s nějakou operací není něco v pořádku, že tam může být celá řada nepravostí, ale úkolem policie je identifikovat konkrétní trestný čin, vyčíslit vzniklou škodu a identifikovat pachatele. Dovedu si tak představit jak tu variantu ovlivňování, tak to, že opravdu nedokázali identifikovat žádný trestný čin,“ podotýká Radim Bureš.

I kvůli kauze Amun.Re si Bradáčová stěžovala na protikorupční policii

Za další významný faktor práce protikorupční policie považuje nastavení manažerského systému. „Tak, jak o tom mluvil nejvyšší státní zástupce pan Zeman předminulý týden v Otázkách Václava Moravce, že je potřeba snížit počet kauz, které řeší ÚOKFK, soustředit se na ty klíčové, využívat pro ně větší počet lidí a ještě víc prohloubit spolupráci se státními zástupci. To je správná připomínka,“ chválí programový ředitel Transparency International.

„Není se co divit, že zrovna kauza Amun.Re vzhledem ke své závažnosti byla jedním z důvodů roztržky mezi vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a dnes už bývalým ředitelem ÚOKFK Tomášem Martincem proto, že o ní nebyl státní zástupce informován,“ poukazuje Radim Bureš na informace, podle nichž v dopise adresovaném policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi si vrchní žalobkyně stěžovala mimo jiné i na to, že o případu Amun.Re se státní zastupitelství od protikorupční policií vůbec nedozvědělo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…