Na to každý s..., napsal Kalousek o vlastním zákonu

17.01.2012 17:45

Vláda bude ve středu projednávat novelu zákona o finanční kontrole z pera ministerstva Miroslava Kalouska. Ministr si tak prý podle serveru Českápozice.cz splní jeden z preventivních bodů protikorupční strategie vlády. Sám Kalousek podle serveru o zákonu napsal: Co se zákonem, na který všichni s...?

Na to každý s..., napsal Kalousek o vlastním zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Inkriminovanou větu server přináší na fotokopii referátníku z roku 2007. A je jen na čtenáři, co si místo teček dosadí. Samotný zákon pak má podle serveru vadu na kráse. „Tato kosmetická úprava ještě více zkomplikuje současný složitý systém finančního řízení a kontrol. Jde o nedostatek kompetence, nebo o úmysl?,“ ptá se Českápozice.cz.

Podle něj se podobné legislativě ministerští úředníci u nás dlouhodobě brání, zatímco ve vyspělých zemích prý zavedla skutečnou manažerskou odpovědnost a funkčně nezávislý interní audit ve veřejné správě.

To naší úředníci se prý raději stále drží kontrol známých z doby normalizace, a to i přes to, že „současnosti platný kontrolní systém přitom selhává při poskytování dotací z evropských i národních fondů“, míní server.

„Původně se počítalo s tím, že nynější, již překonaný zákon o finanční kontrole bude nahrazen úplně novou legislativou. Ta měla konečně zavést ve světě standardní nástroje finančního řízení ve veřejné správě. Se souhlasem kabinetu však ministerstvo financí přibližně před rokem tento záměr změnilo a nyní se počítá již jen s novelou,“ doplnil server.

Ten tvrdí, že Kalouskova byrokracie využívá toho, že většina politiků nerozumí nebo nechce rozumět do hloubky procesům a preventivním mechanismům, které by opravdu zamezily nesmyslnému plýtvání.

U schvalování veřejných příjmů a výdajů chybí vymahatelná odpovědnost. Kdy byl například naposledy vyhozen nějaký úředník nebo politik za to, že schválil nevýhodnou smlouvu? Mohli bychom začít procházet jednu mediálně probíranou kauzu za druhou, ale těžko bychom někoho po zásluze odvolaného našli,“ komentuje současný stav Českápozice.cz.

Závěrem se autor článku ptá: „Jaký bude tedy přínos toho, o čem bude naše protikorupční vláda ve středu jednat? Nastane další rozdrobení a tím ochromení řídícího a kontrolního systému veřejných institucí v České republice. Posílí Kalouskova finanční správa, která místo vybírání daní, které se jí nedaří, bude ještě více terorizovat příjemce dotací. Manažerská odpovědnost pro úředníky zůstane nevymahatelná. Na úkor silného, funkčně nezávislého interního auditu se bude dále kontrolovat jako za komunismu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…