Na toho pána si dejte pozor. Odborníci pozorují Jiřího Dienstbiera

31.10.2012 9:57

POLITOLOGOVÉ Prezidentský kandidát za sociální demokracii Jiří Dienstbier zatím nefiguruje v čele uchazečů o Pražský hrad, ale podle analytiků může překvapit. „Nemyslím, že by patřil mezi horké favority, ale může být černým koněm přímé volby prezidenta,“ soudí politolog Kamil Švec.

Na toho pána si dejte pozor. Odborníci pozorují Jiřího Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Odborníci však upozorňují, že sama ČSSD není jednotná v podpoře svého stranického kandidáta,  její členové i voliči mnohdy preferují bývalého šéfa sociálních demokratů Miloše Zemana. „Dienstbier dnes nepatří k nejžhavějším kandidátům, ale zatím jsou všechny průzkumy pouze orientační, dokud nebudou známa jména oficiálních kandidátů,“  řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Herzmann. Do té doby, než bude jasné, kdo dokáže získat 50 tisíc podpisů na kandidaturu, jsou podle odborníků všechny průzkumy nesmyslné a zavádějící.

Senátor může být protipólem starého jezevce z Vysočiny

Ale Kamil Švec připouští, že Dienstbier může překvapit, když se mu podaří dobře vyprofilovat jako protipól „starého“ zkušeného Zemana, mladý politik může být pro mnohé přitažlivější. „Po Janu Fischerovi a Miloši Zemanovi má Dienstbier ze všech ostatních kandidátů nejblíže k postupu do 2. kola,“ upozornil politolog Jan Bureš na fakt, že podle některých průzkumů je sociální demokrat na třetím místě. A čím víc kandidátů, tím víc se v prvním kole volby podpora rozmělní. I když podle něj zvolení Zemana není v zájmu voličů ČSSD, nebudou při volbě rozhodovat racionální argumenty, ale spíš emoce. „Voliči uvěří na líbivou kampaň Miloše Zemana, ocení spíš jakousi dobráckost, zemitost, zkušenosti s politikou a levicový nacionalismus,“ řekl Bureš ParlamentnímListům.cz.

TÉMA: Přímá volba prezidenta

Dienstbier má politickou kariéru na rozdíl od Zemana nebo Fischera před sebou

Na rozdíl od Zemana nebo Fischera, pro které je prezidentská volba vyvrcholením jejich celoživotní kariéry, mladý Jiří Dienstbier má politickou budoucnost teprve před sebou. I když se na Pražský hrad nedostane, není to žádná tragédie, protože může uspět v politice. Zatím je senátorem, ale není vyloučeno, že bude postupně stoupat i na stranickém žebříčku. „I když v přímé volbě nevyhraje, ale získá slušnou podporu, jeho kariéra v rámci ČSSD se může posunout. Je vnímán jako člověk, který má morální integritu, odvahu poukazovat na nešvary, ale má uvnitř strany hodně nepřátel, kteří chápou politiku jako podnikání. Vytýkají mu, že je v politice nezkušený, neprošel exekutivou a jeho názory jsou trochu naivní a nerealistické. Já si to nemyslím. Ale nepředpokládám, že by jeho nástup byl raketový,“ konstatuje Bureš. Za hlavní devizu politika sociální demokracie považuje  popularitu u voličů, kterou strana nemůže ignorovat. „Bude ho nasazovat, kde může získat pro stranu cenné body,“ míní.  Sociální demokracie stejně jako ODS nedisponuje množstvím výrazně charismatických osobností, které by usilovaly o špičku ve straně.

Není snadné být synem úspěšného otce

Prezidentský kandidát ČSSD má podle odborníků řadu kladů, podle Bureše ztělesňuje podstatu moderního levicového politika, který nemá výrazně levicové názory, má věci srovnané a dokáže slušně argumentovat. „Pochází z rodiny disidenta, ale našel si vlastní téma – boj proti korupci,“ ocenil Bureš. Podle sociologa Herzmanna výhodou i nevýhodou Dienstbiera je jeho otec. „I díky němu má politické zázemí, evropský nadhled jako tatínek, na druhou stranu je to vždy zátěž, protože není snadné být synem někoho, kdo je úspěšný, nikdy se neubrání srovnání,“ uvedl. I čestný předseda ČSSD, ekonom a prognostik Valtr Komárek uznává přednosti svého mladého stranického kolegy. „Je to mladý, velmi inteligentní a nadějný politik,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz.

Základní dispozice k úspěšné kariéře v ČSSD Dienstbier má

Podle Herzmanna ani tak nebude mít Jiří Dienstbier v ČSSD snadnou cestu k politické kariéře. „Stojí mimo dvě  skupiny lídrů – Bohuslava Sobotky a Michala Haška,“ vysvětlil.  Pokud ovšem se po sněmovních volbách dostane ČSSD do vlády, může získat Dienstbier potřebné zkušenosti v exekutivě. „Kdyby se stal ministrem spravedlnosti, mohlo by mu to otevřít dveře do další politiky, protože oblast justice je problematická, tam by mohl ukázat své schopnosti,“ míní Bureš. Podle Herzmanna politik prokáže své schopnosti, když se ocitne v problematické situaci. „Ale základní dispozice k úspěšné politické kariéře určitě má. Politika však není o dispozicích, ale o tom, že politik něčím zaujme,“ dodává.

V přímé volbě může získat silnější mandát než Sobotka a Hašek

Politolog Kamil Švec je přesvědčen, že pokud v prezidentské volbě získá Dienstbier určité procento hlasů, může mu to pomoci v získání osobní legitimity v rámci strany. „Vystoupí-li před delegáty sjezdu s tím, že získal v prezidentské volbě tolik a tolik tisíc hlasů, může mít od voličů mandát silnější, než jsou mandáty Svobody a Haška,“ zamýšlí se politolog.

Současné vedení ČSSD je slabé, nemá ve straně žádnou autoritu

Šance mladého politika nevidí jako nulové, protože se podle něj v posledních měsících ukázalo, že Sobotka a Hašek jsou slabými lídry a stranu nezvládají. Jako příklad uvedl marné výzvy poslanci a exhejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi, aby složil po korupční aféře poslanecký mandát, nebo jejich neschopnost řešit problémy kandidátek v krajích. I když vítězství v krajských a senátních volbách oba lídry trochu posílilo, jejich slovo dovnitř strany není velké, na rozdíl od předchozích lídrů – Miloše Zemana nebo Jiřího Paroubka, kteří měli ve straně autoritu. „Toho by mohl Jiří Dienstbier využít, působí sebejistěji, více vůdcovsky,“ říká Švec. A dodává, že u voličů je oblíbenější než u mnoha členů sociální demokracie, svým kultivovaným a klidným projevem budí ve veřejnosti sympatie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…