Nářez rockera Maxy: Jak to ten Kalousek dělá. Lidi ho nenávidí, on jede dál

10.02.2012 13:35

JINÝMA OČIMA Jsem naštvaný, tak jako spousta lidí. Nemůžu nevidět korupci a ohýbatelnou justici, kdy před spravedlností si nejsme všichni rovni, řekl pro ParlamentníListy.cz zpěvák Martin Maxa. TOP 09 je podle něj stranou, kterou lidé zvolili, aniž by se podívali, že je naplněna lidmi, již mají na svědomí demoralizovaný stav společnosti. A mafiánské praktiky? Jsou i v muzice, dodává Maxa.

Nářez rockera Maxy: Jak to ten Kalousek dělá. Lidi ho nenávidí, on jede dál
Foto: martinmaxa.cz
Popisek: Hudebník Martin Maxa

"Ptáte se, jestli je ve společnosti naštvání? No to si pište, že je. A já můžu říct, že i já se řadím k tomu radikálnějšímu křídlu, co se týče frustrace z toho, co se tu děje. A tomu naštvání se rozhodně nelze divit. Kroky politiků, kauzy, které se vrší jedna na druhou bez vyřešení, neochota politiků pohnout s věcmi k lepšímu, to lidi neuvěřitelně štve," řekl pro ParlamentníListy.cz zpěvák Martin Maxa. Ten během několika volebních kampaní hrál na mítincích KSČM.

Jsme snad prokletý národ?

"A štve to i mě a chápu rozhořčení lidí nad tím, v jakých rukách se vůbec tahle republika nachází. Mám častokrát pocit, jako bychom byli prokletý národ, že se vlády vždy chopí snad to nejhorší, co se v té společnosti nachází," posteskl si Maxa.

"Co mi vadí nejvíc? To jsou spojené nádoby, ale dvě věci, které podle mě nejvíce vyčnívají, tak to je korupce a v návaznosti na to zkorumpovaná justice. Nešvary se budou dít vždycky. Vždycky  se najdou nějací vykutálení chytráci, kteří se budou snažit naklonit právo na svojí stranu. Ale když je tu navíc ohýbatelná justice, tím myslím sílu peněz, která se za těmi ohyby skrývá, tak pak je všechno marné," konstatoval zpěvák.

"V tu chvíli je zbytečné přijímat zákony, je zbytečné dělat cokoliv, protože to v justici vede zase jen k větší a větší nespravedlnosti, k větším rozdílům mezi lidmi, k větší frustraci," myslí si Maxa, podle kterého nám to ukazují kauzy, "které vyplouvají  jedna po druhé na povrch". "A to lidi vnímají a vidí, že před spravedlností si nejsou všichni rovni," míní Martin Maxa.

TOP 09? Nová strana, ale "staří známí"

ParlamentníListy.cz zajímalo, proč se podle Martina Maxy objevují ve vysoké politice stále stejní lidé, když podle něj je naštvání ve společnosti právě na tyto lidi veliké. Zpěvák za ukázkový příklad považuje TOP 09.

„TOP 09 se profilovala jako nová strana, která už to myslí dobře. Potíž je v tom, že lidé uvěřili iluzi té strany, ale nějak se neporozhlédli, nebo už jim nedošlo, kteří lidé za ní stojí. A z mého pohledu tu stranu přijali jako nějakou alternativu k tomu, co bylo. Přitom většině nedošlo, že obsahově bude strana naplněna lidmi, kteří mají tento demoralizující stav republiky na svědomí,“ reagoval Maxa.

Na mysli měl Maxa mimo jiné i ministra financí Miroslava Kalouska. „Když se mě ptáte, tak nechápu, že přes odpor, který tu proti němu vládne, má vždy potřebnou sílu se ve vysoké politice udržet, na tu otázku bych rád znal odpověď," pokrčil Maxa rameny.

Dobeš přijal zodpovědnost, TOP O9 ne

Maxa samozřejmě zaznamenal dvě události, které zahýbaly děním v ČR, kdy podle médií i opozice ministr školství Josef Dobeš zavinil, že možná přijdeme o miliardy z eurofondů, a samozřejmě zaznamenal i aféru s vyplácením sociálních dávek.

„Já samozřejmě znám situaci z ministerstva školství jen ze zpráv v médiích a musím říct, že si nemyslím, že pan ministr Dobeš má tak úplně sám máslo na hlavě, jak je to prezentováno," hájí zpěvák ministra školství Dobeše (VV).

„Mně z toho vyšlo, že ten bezútěšný stav v čerpání evropských dotací byl nastartovaný už dávno před ním  a on nastoupil do rozjetého rychlíku v tom negativním slova smyslu. A teď přibrzdit některé věci asi není úplně jednoduché. Ale říkám, situaci znám jen ze zpráv. Rozhodně ale oceňuji, že je ochoten přijmout zodpovědnost svým odchodem, pokud věci nenapraví. To mi přijde sympatické a u jiných ministrů jsem tohle neviděl a neslyšel," říká Maxa.

Výplata dávek? Amatérismus

"Pokud jde o aféru kolem výplaty sociálních dávek, tak mi přijde, že je to dáno čistým amatérismem. Tady byly najaté nějaké firmy, aby vytvořily a sladily potřebné programy a jistě ne za málo peněz. Prostě byla zakázka přiklepnuta nějaké firmě a ta už nebyla schopna zajistit, aby všechno šlapalo, jak má," popisuje zpěvák,  jak to vidí on.

"Ten samotný nápad sladit všechny úřady a výplaty pod jedno místo mi nepřijde špatný, ale prostě to bylo amatérsky udělané. A tady na rozdíl od ministra Dobeše ze školství nevidím ze strany ministra Drábka či TOP 09 jakoukoliv sebereflexi. A teď se bude žalovat nějaká firma, která to nezvládla, ale to si mělo přeci ohlídat to ministerstvo," myslí si Maxa.

Mafie jsou i v muzice

Martin Maxa už dávno pověsil veškeré podnikatelské aktivity na hřebík a živí se jen muzikou, která ho naplňuje. Ale i zde prý naráží na klientelismus, který je podle něj tolik patrný v podnikatelské sféře.

"Asi to není úplně do debaty o politické zodpovědnosti, ale určitě to dokresluje klima ve společnosti. Já už to dnes vnímám tak, že jsem na začátku tohohle tisíciletí zažil soumrak české muziky, kdy už je z ní opravdu jen byznys," posteskl si zpěvák.

Jako za totáče

"Najednou zjišťuji, že i v této branži se objevují lidé, kteří jsou opravdu vlivní, kteří zase znají ty správné lidi. Prostě mi to evokuje tu dobu před revolucí, kdy všechno šlo jedině přes známé. A když člověk teď nezná ty správné lidi, tak neprotlačí sebelepší projekt. Utvořila se tady skupina nějakých samozvaných arbitrů, kteří rozhodují o tom, co je dobré a co je špatné a říkají si odborná veřejnost. A k tomu se druží až takové mafiánské skupiny, které ovládají ty správné kšefty. Ovládají i televize, protože jen určití lidé se tam dokáží protlačit. Ale když se mě zeptáte, co s tím dělat, nevím," uzavřel Martin Maxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…