Naštvaný soudce zuří na Klausovu amnestii. Rozjel velké kauzy... A teď nic

21.01.2013 7:38

Kamil Kydalka je jedním z respektovaných soudců v oblasti hospodářské kriminality. Proto nyní lidově řečeno skřípe zuby, když sleduje, kolik jeho kauz bylo díky prezidentské amnestii zastaveno. Včetně té nejznámější, ve které někdejšího zakladatele zkrachovalého H-Systemu Petra Smetku nebudou následovat do vězení jeho kolegové, třebaže už si vyslechli rozsudek o vině.

Naštvaný soudce zuří na Klausovu amnestii. Rozjel velké kauzy... A teď nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

„Chybný je podle našeho mínění celý legislativní proces ohledně amnestie,“ prohlašuje pro server Týden.cz soudce Kydalka. Na Ústavní soud se obrátil kvůli kauze někdejšího fotbalového bosse Františka Chvalovského.

„Paragraf 224, odstavec 5 trestního řádu umožňuje, že pokud se domníváte, že nějaký zákon nebo jeho část není v souladu s ústavním právem České republiky, tak se řízení přeruší a věc se předloží Ústavnímu soudu České republiky. Takže jsme řízení ve věci Chvalovský a spol. přerušili a předkládáme věc Ústavnímu soudu,“ vysvětluje soudce.

Podle něj musí být zastavení řízení, stejně jako jeho zahájení, v souladu se zákonem. Proto musí zákonům konvenovat i prezidentská amnestie. „My se domníváme, že amnestie je obecně v rozporu s ústavním pořádkem v České republice. Proto chceme, aby to posoudil Ústavní soud. Ten buď řekne, že je s ním v souladu, anebo není,“ říká soudce. Pokud jeho kolegové na ÚS dojdou k závěru, že není, měli by podle něj zrušit celou amnestii, nebo aspoň její druhý článek.

V případě H-Systemu je navíc podle něj mimořádné to, že v kauze již padl rozsudek o vině, který nebyl napaden. Napadena byla pouze výše trestu, proto je prý pochybné, zda se na tuto kauzu amnestie vztahuje. Už proto by podle Kydalky měl Ústavní soud jednoznačně říci, jak to je.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…