Neblázněte... Doktor Macek bez lítosti pohřbil ODS. Mluvil i o Zemanovi

02.04.2013 8:02

Když vznikala ODS, její zakládající člen Miroslav Macek prohlásil, že se děsí chvíle, kdy strana bude muset hledat nového lídra. Nyní v rozhovoru pro magazín Týden prohlašuje, že takového člověka nevidí široko daleko, ovšem to zdaleka není pouze problém občanských demokratů. A ohledně potenciálního lídra pravice uvedl i jedno velmi překvapivé jméno.

Neblázněte... Doktor Macek bez lítosti pohřbil ODS. Mluvil i o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Anketa

Je dobře, že Zeman vyvěsí na Hradě vlajku EU?

46%
54%
hlasovalo: 7943 lidí

„Partaje dnes nemají masovou členskou základnu a v tom omezeném počtu lidí se problematicky někdo nachází,“ vysvětluje někdejší místopředseda ODS. Na regionální úrovni podle něj neradi pouštějí mezi sebe talentované lidi, kteří by zasloužilé funkcionáře mohli přerůst.

„Ze stojaté vody bystřina nevznikne, i kdyby se do bahna stokrát rýpalo,“ vyjádřil se ostře už na svém blogu po listopadovém brněnském kongresu ODS. Problémem podle něj bylo i to, že si zakladatel strany Václav Klaus žádného svého nástupce nevychoval. „Jak to bývá, pod velkým stromem máloco roste,“ říká k tomu Macek.

Dnes však ODS trpí absolutním nedostatkem podobně talentovaných politiků. „Od chvíle, kdy jsem při posledním Jazzu na Hradě slyšel sedmnáct minut mluvit ministra Martina Kubu, tak ztrácím jakékoliv iluze,“ poznamenal Macek s tím, že takováto úroveň vystupování má být vypískána už na oblastní konferenci. Poznámku redaktora Týdne, že Kuba je možnou vycházející hvězdou ODS, Macek odbyl lakonicky: „Neblázněte“.

„Lídr jede na bílém koni v čele armády a nechá se zabít první. Co s lídrem, který se krčí vzadu a když jde do tuhého, couvne,“ přemýšlí. Tato výtka míří zejména na současného předsedu Petra Nečase, který často jeden den něco řekne a druhý den potupně couvá.

Nečas se podle Macka za dvacet let v politice mnoha věcem naučil. Dokáže některé věci vysedět a jednat tak dlouho, až vyjedná kompromis. „Ale není to lídr, který občas bouchne do stolu a zařve: Dost, přes tohle vlak nejede,“ soudí Macek. Ten Nečase kritizuje dlouhodobě, například před podzimním kongresem strany, kde se chtěl ucházet o znovuzvolení o něm na svém blogu napsal: „Neomylně mlčí ve chvílích, kdy by měl mluvit, a k mluvení se odhodlá až ve chvíli, kdy už by měl jednat.“

 Jeho předchůdce Mirek Topolánek sice zařvat uměl, ale zase byl občas nevypočitatelný, což je prý v politice špatně vždycky.

Příkladem charismatického politika, který určité skupiny může přitahovat, je podle něj třeba Karel Schwarzenberg.  A nebo Miloš Zeman, který na to má figuru, i razantní vystupování. Pokud však jde o nového prezidenta, má Macek jiné podezření. „Ono se mu samozřejmě říká levicový prezident, ale já si nejsem jist, jestli jeho osobní míra levicovosti náhodou není menší, než co dělá dnešní pravicová vláda,“ přemýšlí Macek.

A na Zemanův účet dodává, že v devadesátých letech klidně mohl skončit jako lídr pravice. „Já jsem přesvědčen, že kdyby na začátku devadesátých let Václav Klaus nebyl, Miloš Zeman by ho v čele ODS bez problémů nahradil,“ říká.  

Chtělo by to novou stranu. ODS ať to zabalí

Další věcí, kterou Macek ODS vyčítá, je nadměrný vliv regionálních reprezentací. Vznik krajů, de facto malých vlád s vlastními rozpočty, podle něj vedl k rozmachu regionálních struktur, často s pochybným zákulisím, které svými partikulárními takřka znemožnily, aby vedení strany mohlo prosazovat nějakou jednotnou politiku.

K tomuto tématu se Macek vyjádřil již dříve na blogu, když ODS po výbuchu v senátních volbách vloni na podzim takřka odepsal: „Tato strana je už příliš místně i celostátně provázána s nepříliš vábnými ekonomickými strukturami.“ Proto by prý bylo nejjednodušší založit novou stranu, do které by z ODS přešly pouze „zdravé kusy“ a původní značku nechaly zákulisním šíbrům z regionů. Tuto myšlenku rozvíjel i v rozhovoru pro Týden.  

Současné stranické elity pak Macek na blogu vypráskal v lednu, když si někdejší hegemon pravice připsal potupnou porážku v prezidentských volbách, kde oficiální stranický kandidát Přemysl Sobotka skončil na předposledním místě, jen těsně před jurodivou Janou Bobošíkovou.

Macek tehdy stranické elitě přes blog poslal lapidární radu, ať se vzpamatují a začnou něco dělat. Pokud už to nedokážou, měl pro ně sarkastický glosátor další doporučení: „Tak to zabalte rovnou.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…