Nečas prý patří do basy, za miliardy pro církve. Benda z ODS: Šaškárna

20.01.2012 15:04

Do církevních restitucí se začala montovat i spisovatelka a někdejší signatářka Charty 77 Lenka Procházková. A to dost výrazně. Prohlašuje totiž, že pokud ke schválení této normy dojde a prezident Klaus jí podepíše, bude se jednat o akt velezrady. Právě proto prý Procházková podala tuto středu na premiéra Petra Nečase a celou jeho vládu trestní oznámení a to k Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně. Poslanec za ODS Marek Benda to ale považuje za šaškárnu.

Nečas prý patří do basy, za miliardy pro církve. Benda z ODS: Šaškárna
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Lenka Procházková není veřejnosti neznámá. Dává se jí zásluha na tom, že se podílela na vítězství státu ve sporu s katolickou církví o katedrálu sv. Víta na Pražském hradě. Loni pak hlasitě prosazovala názor, že církevní majetek před nástupem komunismu nepatřil církvím a proto nemůže být restituován. Před pár dny navíc podala kvůli schválení restitucí trestní oznámení na premiéra Nečase a další členy jeho vlády. Včera na tiskové konferenci v presscentru Syndikátu novinářů v Praze pak vysvětlila proč.

Procházková kromě jiného prohlásila, že pokud ke schválení této normy dojde a prezident Klaus jí podepíše, bude se jednat o akt velezrady. Dokonce se nerozpakovala použít i slovo tunel.

Trestní oznámení ZDE

„Jsem spisovatelka a vadí mi, jak se v této zemi zachází se slovy. Údajně jde o narovnání vztahu s církvemi, ale toto není narovnání, ale shrbení státu. Přímo ohnutí!“ řekla kromě jiného Procházková.

Podle Procházkové jde o největší tunel v dějinách této země. „Zhruba desetinásobek ceny za arbitráže Diag Human (skoro 100 miliard korun) má připadnout církvím, z nichž drtivá většina spadá pod církev římsko-katolickou,“ uvedla také spisovatelka a zdůraznila, že pokud ke schválení této normy dojde a prezident Klaus jí podepíše, bude se jednat o akt velezrady.

Zdůraznila, že od roku 2013  má stát vyplatit 59 miliard, v úvahu má být brána i inflace, takže celková suma ještě není konečná. Církve mají dostat také majetek v hodnotě 75 miliard korun – kromě stavebních objektů ještě lesy a polnosti.

Restituce tak považuje za porušení zákona a proto podala ve středu 18. ledna 2012 na premiéra Nečase a celou jeho vládu trestní oznámení k Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně.  Nečasovi nyní hrozí až osm let odnětí svobody.

Schválili něco, aniž tuší podrobnosti

„Na celé situaci je nejvíce zarážející skutečnost, že majetek, který se má vracet, není přesně definován,“ uvedla také spisovatelka, jejíž slova otiskly dnes Literární noviny.

Procházková se podle Literárních novin ve čtvrtek také rozhovořila o poslanci Marku Bendovi z ODS. „Poslanec (Benda) dokonce prohlásil, že soupis tohoto majetku bude předložen až po vykonání restitucí. Ministři Nečasovy vlády tak schválili něco, aniž tuší, co vlastně. Domnívám se, že ani poslanci, kteří budou o zákonu rozhodovat, nemohou za těchto podmínek jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, k čemuž je zavazuje poslanecký slib. Proto jsem podala na vládu trestní oznámení za porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ vysvětlila dále své aktivity.

Majetek propadne Vatikánu a budou prolomeny restituční hranice z roku 1948

Podle ní navíc vydáním tak rozsáhlých území dojde k narušení celistvosti země, protože část jejího teritoria bude vydáno cizí mocnosti – státu Vatikán. Prý to jde ruku v ruce s kanonickým právem.

Důležité také je, že vydáním církevního majetku budou navíc prolomeny restituční hranice z roku 1948. Valná část církevního majetku byla totiž už za první republiky v rámci pozemkové reformy z roku 1919 vydána rolníkům, a i zbylý majetek (hlavně stavby) nebyl pro církev ve vlastnickém právu – cokoli chtěla prodat, musel od hodnoty 200 korun odsouhlasit stát. Oprávnění nakládat s majetkem zamezil katolické církvi již rakousko-uherský císař Josef II.

Premiér Petr Nečas vzkázal ústy mluvčího Jana Osúcha, že nebude věc komentovat. "Trestní oznámení bylo příslušnými orgány předáno k prověření. Kdy bude znám výsledek jejich šetření, se zatím neví,“ dodaly Literární noviny.

Filip: Majetek církví se z velké části už vrátil

Je zajímavé, že podobně jako Procházková vidí současnou zuřivou vládní debatu o podobě církevních restitucí šéf KSČM Vojtěch Filip. Podle něj se totiž majetek církvím dávno vrátil. Filip to řekl v posledním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM).

"Já si ten zákon pamatuji ještě jako mladý poslanec federálního shromáždění," vzpomínal Filip v OVM. „Majetek církví se tehdy totiž z velké části už vrátil. A zástupci církví řekli, že jim to stačí a víc už nechtějí."

Filip také upozornil, že vydáním církevního majetku budou navíc prolomeny restituční hranice z roku 1948. Valná část církevního majetku byla totiž už za první republiky v rámci pozemkové reformy z roku 1919.

Opálka: Je rozdíl, jestli to byl majetek církví, nebo to bylo jen v držení církví

Předseda "rudých" Vojtěch Filip se osobně pro ParlamentníListy.cz  k této věci zatím nevyjádřil, ale jeho kolega Miroslav Opálka - taktéž poslanec za KSČM - naši redakci upozornil, že Filip se asi ve svém tvrzení opírá o historickou studii, kterou zpracovala Karlova univerzita.

 „Ta je otištěná dokonce i na webu a jde od doby Bílé Hory až po současnost. O tuto studii se opírám i já. Je tady totiž velmi sporná věc, jestli to byl majetek církví, nebo to bylo jen v držení církví,“ upozornil Opálka.

„Vzpomenu-li například Francii, tak tam vlastně církev nevlastní žádný majetek, přitom tam žádný únor 1948 nebyl a majetek je státu a stát ho dává do nájmu církvím. Pokud se třeba stane, že některá z církví má málo příznivců, tak se majetek vrátí a stát ho zase dá do nájmu jiné církvi, té, která ho nejvíc potřebuje. V řadě zemí to ale funguje různě,“ zmínil dále Opálka.

Po ustanovení nového Československa proběhla podle Opálky velká pozemková reforma, kde církvím bylo vymezeno, které majetky budou její a které ke správě.

„Když se podíváme na ty seznamy, které má k dispozici kolega poslanec Vladimír Koníček, protože on pracoval v těch vládních komisích, tak uvidíme, že některé majetky, které chce současná vláda takzvaně navrátit, už opravdu jdou za hranici roku 1948,“ pronesl dále komunista a zdůraznil, že po listopadu 1989 proběhly již dvě vlny navrácení kultovního majetku. „Tehdy hovořila církev, že už nic víc nebude chtít, ale ta situace nakonec dozrála do jiného stupně,“ zdůraznil.

Myslí si, že co se týče historie o církevním majetku, tak Procházková, stejně jako Vojtěch Filip čerpají ze stejných materiálů z Karlovy univerzity.

Spisovatelka je hrdinka

„Spisovatelky Procházkové si ale vážím za její odvahu, protože to není tak jednouché říci svůj názor, když vládní garnitura má svou linii, kterou prosazuje. Je to odvaha, že se proti tomu někdo veřejně postaví. Já bych si přál, aby paní spisovatelka uspěla se svým trestním oznámením, ale po zkušenostech, které vnímám, tak mám obavu, že to bude odloženo,“ dodal Opálka.

Procházkovou zmiňovaný Marek Benda z ODS reagoval ale úplně jinak. „Podle mne se snaží spisovatelka jen zviditelnit, nevím, jak bych to měl komentovat. Ať si rozdává trestní oznámení kdo chce, na koho chce. Je to šaškování a já naprosto nechápu, proč jí média dávají takový prostor,“ řekl Benda ParlamentnímListům.cz.  

„Všechno, co zaznívá proti těmto restitucím je úplný nesmysl minimálně z hlediska rozhodování Ústavního soudu v této zemi. Ten totiž nijak nezpochybňuje, že v roce 1948 církevní majetek církvím patřil,“ zmínil dále Benda.

Benda: Skutečně nemůže být soupis na začátku

„A že soupis majetku bude přeložen až po vykonání restitucí? Tak samozřejmě ten soupis se bude odvíjet od toho, co státní orgány a soudy podle obecných kritérií vydají a tak proto to bude jasné až na konci. Nemůže to proto být jasné na začátku. Když říkáme obecné kritérium, tak tady máme nějaký obecný předpis, na základě kterého se to vydává stejně, jako byly ostatní restituční požadavky, “ zmínil dále Benda.

Vláda podle něj ale ví velmi podrobně to, co asi bude navráceno, ale problém je v tom, že u každé jednotlivé věci musí proběhnout přezkoumání, jestli to opravdu církvi patřilo a nebylo to ničím zatíženo a není to zatíženo ani novými předpisy.

Benda nakonec zkritizoval i vyjádření Filipa k této věci. „Ten zákon si také někdo musí přečíst a musí si tam přečíst i to, že se jedná o majetek, který byl v době komunistické zvůle církvím odebrán. Tam žádné prolomení před rok 1948, či před rok 1919 ani náhodou není. Byl bych rád, kdyby se lidé bavili o skutečných zákonech a ne o svých pocitech,“ atakoval na kritiku komunisty.

„Jestli mi někdo bude tvrdit, že první republika, která měla nějaká veřejnoprávní omezení na nakládání s majetkem církví a tak je nepokládala za majetek církví v tom smyslu, jak my dnes chápeme majetek, tak se mýlí. A tento omyl dokazují nesčetné expertízy, které jsme si k tomu nechali udělat, ale i mimo jiné rozhodování Ústavního soudu v této zemi, které je nejvyšší autoritou na rozdíl od všech možných expertů,“ dodal rozzlobený poslanec ODS.

Paroubek: Kabinet vychází vstříc zájmům římsko-katolické církve

Dokonce i Národní socialisté považují prosazování vysokého finančního plnění v rámci církevních restitucí vládou v čase recidivy hospodářské recese za neodpovědné, protilidové a odporující zájmům českého národa.

Špatná je podle předsedy NS-LEV 21 a expremiéra Jiřího Paroubka především samotná koncepce vlády ohledně restitucí, neboť vláda vychází plně vstříc strategickým zájmům římsko-katolické církve a ukončení financování církví za 17 let bude pro řadu z nich znamenat jejich zánik.

„Naopak římsko-katolické církvi to umožní zaujmout v zemi pozici, kterou ztratila reformami císaře Josefa II.,“ uvedl nedávno Paroubek pro náš web. Národní socialisté budou podle něj požadovat, aby při fyzických restitucích církevního majetku byl dodržen jako mezní termín restitucí 25. 2. 1948.

„Budeme požadovat od vlády v tomto směru jednoznačnou záruku," dodal  NS-LEV 21 s tím, že národní socialisté v parlamentu církevní restituce prosazovaného pravicovou vládní koalicí rozhodně nepodpoří....Budou-li národní socialisté v příštím volebním období součástí vládní většiny, budou trvat na revizi tohoto zákona v pojetí prosazeném Nečasovou vládou, především pak na výrazné redukci finančních náhrad,“ uvedl Paroubek.

To oznámeníí asi nebude mít vyhlídky

„Já rozhořčení paní spisovatelky chápu, ale nemyslím si, že to její oznámení má nějaké vyhlídky. Že jsou ty církevní restituce krajně nepopulární, tak to je zřejmé. Vláda prostě postupuje nejen proti zájmům státu, ale i proti názorům většiny obyvatel republiky. Musí tedy očekávat, že se to některým lidem nebude líbit,“ zopakoval pak dnes Paroubek své stanovisko.

Je přesvědčen o tom, že prolomení restitučních hranic z roku 1948 by znamenalo i mnoho soudních sporů mezi republikou a potenciálními restituenty, kteří by se také domáhali majetku. „Když ta církev byla v tomto úspěšná, no tak proč by nemohli být i oni?“ dodal expremiér ParlamentnímListům.cz.

Procházková je známá jako spisovatelka a prozaička. Podle jejích děl Česká televize zfilmovala několik povídek. Ona sama je známá jako signatářka Charty 77. Její dílo Růžová dáma bylo poprvé vydáno v samizdatové edici Petlice, což mělo pro autorku osudový význam - vznik přátelství se spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem. Od října 2008 také vyučuje tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…