Nečasi, neblbni lidi. Kapitán lodi vysvětluje, jak je to s Vltavskou kaskádou

04.06.2013 17:58

Povodně už zase někdo zaspal jako v roce 2002. Vltavskou kaskádu nevypustili včas a nyní se voda valí na sever Čech. Kapitán lodi Vera Zdeněk Koula je sice v Německu, nicméně tuzemské povodně pozorně sleduje. Šéf lodi Praha David Racek zase čeká v přístavu v Děčíně a hrozí se okamžiku, kdy tam Labe začne kulminovat.

Nečasi, neblbni lidi. Kapitán lodi vysvětluje, jak je to s Vltavskou kaskádou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kapitán nám říká, že maximální povolená délka lodi na Labi nesmí přesáhnout 137 metrů

„Premiér Petr Nečas prohlásil, že kaskáda zachránila Prahu, ale to není přeci žádná záchrana, když nejede metro. To je přeci blbost. Vltavskou kaskádu prostě zase nevypustili včas, takže zažíváme stejné zklamání jako v roce 2002,“ sdělil ParlamentnímListům.cz kapitán nákladní lodi Vera Zdeněk Koula. Ostatně šífaři začínají být, protože kulminace na Labi se přesouvá k jejich přístavům, nervózní.

S lodí v Německu

Ale kapitán Koula je v klidu. Na konci minulého týdne odplul z Česka a nyní je se svým šífem Vera, který byl postaven v sametovém roce 1989, nedaleko Berlína. Povodně nicméně pozorně sleduje na internetu a v televizi. „Opět povodí zaspalo. Hostivařskou přehradu začali vypouštět na poslední chvíli, až když přetékala. Nyní všechno nateče do Ústí nad Labem a celý Severočeský kraj od Mělníka bude pod vodou. Předpověď byla známá týden dopředu a zase s tím nic neudělali,“ nadává na situaci ve vlasti.

Protipovodňové zábrany se prý začaly stavět pozdě, Vltavskou kaskádu, jak je již výše zmíněno, nezačali vypouštět včas. „Už je to zase blbý. My jsme v pohodě, ale kdybychom se jen trochu opozdili, jsme v tom. Ostatní kolegové jsou na tom zle. Kamarád plul s nákladem z Amsterodamu a už nedojel, zůstal na lodi v Děčíně. Ostatně většina šífů je zakotvena v přístavech v Ústí nad Labem a v Děčíně,“ doplnil s tím, že s hladinou nad deset metrů začíná i v přístavech nervozita.

Ukotveno v Děčíně

Právě kapitán David Racek kotví v Děčíně a z Amsterodamu přijel se sojovým šrotem. Měl doplout do Lovosic, ale záplavy ho nepustily. „My, šífáci, jsme na velkou vodu zvyklí. Pro lidi od fochu to zase nic až tak závratného není. Takováhle velká voda, stejná jako v roce 2002, je ale výjimka,“ vysvětlil. Na ukotvené lodi přebývá, aby dohlédl na vše potřebné. „V případě, že voda přeleze přes ochrannou hráz, která dělí řeku od přístavu, nebo kdyby se hráz protrhla, je nutné mít lodě perfektně zabezpečené. Jsou uvázány ke břehům či do pomocných pilotů a pořádné ukotvené. Vše navíc kontroluje Povodí Labe, ale i státní plavební správa,“ podotkl.

On se naopak o zprávy na své 137 metrů dlouhé lodi Praha prý dvakrát moc nezajímá. „Záchranné složky nemohu hodnotit, protože toho moc nevím. Nesleduju to, nechci spekulovat. Jen jsem zaslechl, že se vším začali pozdě. Lidi, co se tím nyní začali zabývat, možná před tím řešili něco jiného, důležitějšího,“ říká s mírnou ironií.

„Nikdo neví, kdy řeka opadne a poplujeme dál. Než se řeka dostane na splavnou hodnotu, může to trvat čtrnáct dnů i víc. Až tady bude řeka kulminovat, bude to hrůza,“ netroufá si odhadnout, kdy bude moci doplout s nákladem do své cílové stanice v Lovosicích. Nicméně až se největší proud Labe prožene Děčínem, mohlo by to znamenat tečku za největšími potížemi o letošních povodních v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…