Nečasova vláda by měla odstoupit, vyzývá 90 tisíc občanů v petici

17.01.2012 15:51

Opoziční ČSSD předala v úterý do sněmovny protivládní petici, kterou podepsalo přes 90.000 lidí. Sociální demokraté chtějí, aby se jejího projednávání při veřejném slyšení v petičním výboru zúčastnil premiér Petr Nečas (ODS) a další ministři odpovědní za reformy. Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě zatím ČSSD nechystá; s dosavadními pokusy svrhnout koaliční kabinet neuspěla.

Nečasova vláda by měla odstoupit, vyzývá 90 tisíc občanů v petici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řeční ve sněmovně

"Pokud bude šance na to, aby hlasování o nedůvěře vládě nebylo plácnutím do vody, nebudeme váhat ani chvíli," řekl novinářům předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něho se musí objevit trhliny v koalici ODS, TOP 09 a VV. Do té doby chtějí sociální demokraté podle Sobotky předkládat návrhy s cílem odstranit chyby v reformních zákonech.

Pokud sociální demokracie převezme po dalších volbách vládní odpovědnost, bude chtít odstranit nejtvrdší dopady reforem, uvedl předseda ČSSD. Zmínil poplatky ve zdravotnictví, daň z přidané hodnoty a důchodovou reformu.

Petici, která byla spolu s obstrukcemi ve sněmovně součástí odporu proti vládním reformám, sociální demokraté spustili 1. listopadu a symbolicky ji ukončili 17. listopadu v Den boje za svobodu a demokracii. Ve středu ji předají také do Senátu, v němž mají většinu.

Reformy "pro bohaté" a zdražování

Jedním z bodů petice je vyjádření nesouhlasu s vládní důchodovou reformou, která je podle ČSSD spojena s riskantním vyvedením peněz ze státního průběžného systému do soukromých fondů. Dalšími body jsou nesouhlas s politikou reforem "pro nejbohatší", se zvyšováním DPH a z toho vyplývajícím zdražením zdravotní péče. Petici završuje výzva Nečasově vládě, aby podala demisi.

"Bylo by dobře, aby vláda věnovala petici pozornost," podotkl Sobotka. Poukázal na to, že vláda vyhlašuje, že chce komunikovat s občany, její ministři v čele s ministerským předsedou by proto měli na veřejné slyšení přijít. Zástupkyně petičního výboru, sociální demokratka Hana Orgoníková řekla, že Nečase na slyšení pozve.

Úspěšné petice předávané sněmovnímu výboru dosahují desítek tisíc podpisů. Strana práv občanů - zemanovci získala loni pod petici za přímou volbu prezidenta přes 100.000 podpisů. Petice mladých komunistů proti americké radarové základně, která měla stát v Brdech, přesáhla 180.000 podpisů. Zřejmě vůbec největší ohlas měla takzvaná Kmetiněvská výzva, která požadovala zpřísnění trestů pro mladistvé vrahy. Za osm měsíců ji podepsalo téměř půl milionu lidí; nebyla ale formulována jako petice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…