Nečasovi už nic nehrozí. Ani Peake, ani Kalousek, účtuje modrý senátor

18.05.2013 9:31

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži - jeden z ODS a druhý z ČSSD - v pravidelné názorové aréně komentářů týdne pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát hovoří na téma: kvalita a cena potravin v Česku či možnost rodičovské dovolené pro otce i matky. A vidí Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera jako reálné to, že by mohlo dojít k předčasným volbám?

Nečasovi už nic nehrozí. Ani Peake, ani Kalousek, účtuje modrý senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Jak se dívají oba politici na spory o tom, zda máme či nemáme v Česku kvalitní potraviny? A jak vnímají spor jistého poslance a miliardáře o cenách potravin? Jeden tvrdí, že je u nás dráž než v zahraničí, druhý argumentuje tím, že jsou u nás potraviny 5. nejlevnější v Evropě...

„Jistý pan poslanec si s ohledem na nesporný krach své stranické firmy našel nějaké nové zajímavé téma. Nic proti tomu. Nu a toho pana miliardáře potraviny zase živí. Vzhledem k tomu, že je miliardář, asi dobře, ne? Těžko se shodnou. Také nezapomínejme, že pro miliardáře se může zdát levně skoro všude. Mnozí z nich nenakupují na tržištích, hypermarketech, a srovnají-li pak ceny v nich třeba s těmi z Pařížské ulice...,“ naznačil k prvnímu tématu poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podotkl, že však není žádný specialista na kvalitu potravin a již vůbec ne nějaký finanční analytik. „Mohu jenom vycházet z toho, co slyším, čtu, vidím, ochutnám a co si kde koupím. Obecně známá pravda je, že v určitých zemích na západ od nás jsou potraviny kvalitnější, sortimentem i jakostí. A to dokonce i v těch řetězcích, které přitom působí i na našem území! Sami jsme si to opět ověřili vloni při dovolené v Holandsku. Stejně jako mnozí při nákupech v Německu. Ordnung muss sein! Něco je navíc mnohem levnější, ale něco zase ne. Tohle přitom neplatí jenom pro potraviny. Na druhé straně nelze tvrdit, že mnohé naše jsou špatné. Naopak! Jako ne všechny polské. Bohužel, u nás se za kvalitu obvykle až přehnaně platí. Možná relativně ještě o něco více, než jinde. A taky podvádí. Je to smutné, ale je to tak. Jen těžko nás utěší, že třeba v Moskvě jsou na tom 'obyčejní' zákazníci možná ještě hůře,“ pokračoval ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Podle něj, abychom mohli objektivně srovnávat ceny, museli bychom skutečně objektivně srovnávat i mzdy. „Obávám se, že právě v tomhle je jádro pudla. Stále u nás slyším sto tisíc důvodů, proč to nejde. Produktivita práce, vstupy, velikost trhu, kurz koruny atd. Jak jsem řekl, nejsem analytik ani ekonom. Ale jako laik si myslím, že kupříkladu řidič tramvaje má všude v EU přibližně stejnou práci. Jistě lze sestavit tabulku, kolik bere tramvaják třeba v Sofii, Budapešti, Bratislavě, Vídni nebo Varšavě, Praze, Berlíně, Frankfurtu či Amsterodamu. A co si za to koupí, jaké má standardní životní náklady, co si může dovolit. Obávám se, že by to nebylo zrovna radostné čtení. Možná s výjimkou zmíněných posametových multimilionářů a miliardářů, pochopitelně. Ale ti zase tramvají nejezdí. I když se sluší připomenout, že rozhodně nejen touto poznámkou nehodlám popichovat či urážet ty, co si ke svým milionům pomohli cestou poctivou. Jsou totiž i tací. Jenže o těch se většinou zase až tolik nemluví. Komu čest, tomu čest. Je stejně smutné, jak pár lumpů to nadlouho polepí určité skupině lidí. Ať už to jsou podnikatelé, obchodníci, úředníci, politici a jiní. Možná proto, že je neumíme nejen ignorovat, přímo pojmenovat, ale i rychle ztrestat, je-li to vhodné a nutné. Chyba, velká chyba,“ konstatoval dál sociálnědemokratický poslanec.

Kubera: Vezměte si tužku a papír a počítejte

Podle Jaroslava Kubery je v tomto ohledu jediné možné řešení: vzít si tužku a papír a vše si řádně spočítat. "Napište si, kolik jste brali v roce 1990, kolik v té době stálo základní zboží a pak to samé udělejte se současností a porovnejte to. Uvědomíte si, že u nás není zdaleka tak draho, jak se tvrdí. Co se týká kvality zboží, stačí si jen dát trochu práce a lépe vybírat - na rozdíl od dob minulých, je totiž z čeho, takže můžeme ovlivnit to, co si domů doneseme," řekl senátor ParlamentnímListům.cz.

Rodičovská povinně pro otce i matku?

Oranžový klub přišel s návrhem, aby se rodičovská dovolená povinně dělila mezi otce a matku. Co si o tom myslí senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba?

"V tomto směru se dá mluvit zase o tom, že to oranžoví asi mysleli správně, zacílili možná správně, podobně jako Jan Mládek, ale rozhořčili nakonec i své členy. Já mám tu jednu z žen, která to navrhla, rád, jsme přátelé, proto jsem jí jednou, když si stěžovala na téma MDŽ, věnoval ručníky a hrnečky. Nicméně musím v této souvislosti konstatovat, že takováto vyjádření a nápady, které se nestydím nazvat blbostmi, vznikají a vymýšlejí ti dotyční zřejmě z nedostatku jiné užitečné činnosti. Stačilo by, kdyby - pokud chtějí nějakou změnu, prosazovali, že na rodičovskou můžou muži i ženy a rozhodnutí nechali na těch rodinách. Těch se to přece týká, tak proč by jim měl někdo něco nařizovat?" ptá se Kubera.

Nepotřebujeme žádné přitroublé normy, říká Koskuba

„Žena by měla vždy zůstat ženou. A muž mužem. Lépe řečeno: zde v Evropě ONA dámou a ON gentlemanem. Opak je proti přírodě, historii, tradici. To není nic proti tomu, aby postavení mužů a žen bylo rovnoprávné. Mimochodem většinu svého života jsem strávil ve zdravotnictví. A tam s tím absolutně žádné problémy nemáme. Co se týká postavení, funkcí, mezd. Bohužel, ani co se týká pracovního nasazení, nočních služeb. Nepotřebujeme na to žádné přitroublé normy nějaké komisařky z Bruselu. Natož bláznivé nápady jakéhosi Oranžového klubu. Abych se vám přiznal, já o tomhle spolku ani nevěděl. Musel jsem se mrknout na internet, kdo a co to vlastně je. A tam stojí, že tento spolek má vlastně cca 'celé' dvě desítky členek (!!!!) a 9 přátel z 'vyšších pater' ČSSD. Jména si čtenáři mohou najít sami. Upřímně řečeno, některá mne zase až tak nepřekvapila. Přesto doufám, že alespoň část z nich podobnou pitomost, jako je povinná rodičovská dovolená pro muže, podporovat nemůže a ani nehodlá. Návrh je jenom návrh. A tak nedělejme, prosím, hned z komára velblouda!“ vyzývá Koskuba.

Jak dodal, ČSSD má poměrně značnou členskou základnu. Tudíž nikdy nelze vyloučit, že se uvnitř ní tu a tam někdo nezblázní. „Jelikož jsme stranou vskutku demokratickou, rovněž se může stát, není-li úředně zbaven svéprávnosti, že se takto postižený dostane i do vedení či do stínové vlády. Mezi námi, nemyslím si, že v jiných partajích je tomu jinak. Někde se dokonce zdá, ve vší úctě, že pomatenost je právě tou pravou kvalifikací. To však, alespoň u nás vám za to ručím, ještě neznamená, že každý pomatený výkřik je naším skutečným cílem. Jasně, rozumím tomu, že s ohledem na děsivý pokles preferencí pravice se našim politickým protivníkům, včetně některým až okatě je podporujícím 'nezávislým' médiím, hodí cokoliv, co může stranu oranžové růže poškodit. Smutné jenom je, že munici jim hloupě dodáváme sami. Nejprve paraziti, pak zase všichni taťkové povinně k plenkám a sunaru. Paní Rowlingová asi souhlasit nebude, ale klecová lůžka tu a tam vhodná jsou. Jistě by své uplatnění našla nejenom v Lidovém domě. Jsou i jiné sekretariáty. Do řádných voleb je ještě daleko. Pro nás je stále prostor představit lidem mnoho rozumného. Z rozumných úst, pochopitelně. Chceme-li opravdu vládnout, měli bychom a musíme toho využít,“ uzavřel druhé téma komentáře Koskuba.

Jak jsou reálné předčasné volby?

Posledním tématem komentáře tohoto týdne je možnost předčasných voleb. Je opravdu vůbec reálná?

"No je třeba mít na paměti, že deadline pro to, aby k nim mohlo dojít, je poslední den, kdy by se tak mohlo stát, 31. květen. To je poslední termín, do kterého by tak musel někdo učinit. Pak už by byly podobné snahy zbytečné, poněvadž i v případné demise by současná vláda dovládla. Premiérovi v tuto chvíli již nic nehrozí. Ukázalo se i to, že vydírací potenciál má minimální dopady. U Karolíny Peake jsou nulové, i Miroslava Kalouska minusové," uvedl k tomuto poslednímu tématu pro ParlamentníListy.cz senátor ODS.

Koskuba: Všemožně poslepovaná koalice už stejně prosadila, co prosadila

„Všechno je možné. Ostatně jedné vládní straně by se právě nyní volby hodily. Než vyčichnou ty prezidentské. Té, jejíž resorty způsobily největší neklid, chaos, skřípání zubů. Přitom to mnohým stále zakrývá snad jedině knížecí štít jejího spíše papírového pana předsedy. Na to bychom neměli zapomínat. Takže si položme otázku - bylo by to vůbec k něčemu? Všemožně poslepovaná koalice už stejně prosadila, co prosadila, napáchala, co napáchala. Letos již jedny volby, co dokonce až nečekaně moc rozdělily lidi, byly. Proto vzpomeňme raději učitele národů, který mj. pravil: 'Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest!' Mnozí si to právě u politiků sice vyloží po svém. Ale ono jde i o voliče. A hlavně o tuhle zem. Tedy mělo by jít. Už je na čase,“ myslí si Koskuba.

Na závěr pak vzpomněl ještě na Valtra Komárka. „Dovolte mi vyslovit lítost nad úmrtím pana profesora Valtra Komárka. Měl jsem tu čest jej osobně poznat a měl mou úctu. Neskutečně slušný, noblesní člověk. Každý slušný člověk je pro tuhle zemi ztrátou,“ uzavřel sociálnědemokratický poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…