Nečasův plán na záchranu vlády má prý zásadní háček

11.10.2012 17:53

ParlamentníListy.cz již psaly o tom, že načasování svolání kongresu ODS premiérem a předsedou strany Petrem Nečasem není náhodné a že by hlasování o daňovém balíčku, se kterým spojila vláda otázku důvěry, bylo až po kongresu ODS.

Nečasův plán na záchranu vlády má prý zásadní háček
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Zdroje z ODS ParlamentnímListům.cz potvrdily, že by tomu tak skutečně s největší pravděpodobností mělo být.

Schůze Poslanecké sněmovny má totiž trvat tři týdny od 23. října do 9. listopadu, dozvěděli se poslanci na úterním zasedání poslaneckého klubu ODS. Kongres se má konat od 2. do 4. listopadu v Brně.

Nečas prý chce, aby kongres zavázal poslance pro podporu balíčku

Plán je jednoduchý. Nečas prý chce potvrdit na kongresu svůj mandát a s posílenou pozicí chce odstrašit takzvané rebely, aby nehlasovali proti daňovému balíčku. Mluví se i o tom, že by si Nečas přál, aby kongres ODS odhlasoval podporu vládě při prosazení daňového balíčku a vyzval by poslance ODS, aby pro balíček hlasovali.

Kdyby bylo takové usnesení na kongresu přijato, velmi by to ztížilo pozici takzvaných rebelů. Nyní totiž mohou říkat, že hlasují proti zvyšování daní v souladu s programem ODS.

Kongres je ale nejvyšším orgánem ODS a pokud by se rebelové postavili proti rozhodnutí nejvyššího stranického orgánu, který reprezentuje členskou základnu a má nejvyšší demokratickou legitimitu, znamenalo by to, že se otevřeně postavili nejen proti předsedovi strany a premiérovi, ale proti demokratické vůli členské základny ODS reprezentované kongresem. Postavili by se tak de facto proti ODS jako takové.

Bude ODS v krajských „vládách“?

Má to ale háček v tom, že takový plán počítá s tím, že se Petru Nečasovi podaří obhájit jeho mandát předsedy strany. Zda se tak skutečně stane, bude ale především záležet na tom, jak dopadnou krajské volby, respektive, zda se ODS na krajské úrovni dostane do vládnoucích koalic.

„Nejpodstatnější bude stejně, jestli bude ODS někde v kraji v koalici. Vezměte si, že zrovna ti delegáti, kteří už nebudou na kraji, budou bez práce. Když přijdou o živobytí, tak asi nebudou zrovna pozitivně naladěni a hádejte, komu to přičtou za vinu. Že by předsedovi strany a premiérovi?“ řekl ParlamentnímListům.cz vlivný člen strany. Čili pokud bude vůle změnit předsedu a Nečas neposílí nebo neobhájí mandát, tak ani vhodné načasování kongresu Nečasovi nepomůže.

Vyzve někdo Nečase?

Tyto věci napoví, zda se otevřeně s Nečasem někdo utká o předsednický post. Svou kandidaturu do vedení ODS již oznámil ministr průmyslu a šéf jihočeské ODS Martin Kuba či poslanec Boris Šťastný. První místopředsedkyně Miroslava Němcová bude rovněž opět kandidovat do vedení.

Dále se počítá s tím, že bude kandidovat minimálně na místopředsedu Pavel Blažek. Když ODS dobře dopadne v Plzeňském kraji, tak patrně i Jiří Pospíšil. U Pavla Drobila a Alexandra Vondry oslabených aférami je to otázka. Svého kandidáta nabídnou i středočeští občanští demokraté.

ParlamentníListy.cz též informovaly, že zájem o kandidaturu na místopředsedu má i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který má podporu velké části pražské ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…