Nedovolte, aby prezidenta zvolila Praha! najdete možná i ve své schránce

23.01.2013 7:51

Pozornost kandidátů se dva dny před druhým kolem přímé volby prezidenta obrací na Moravu, kde je nejméně milion hlasů, které v prvním kole voleb propadly. Mohou to tedy být hlasy, jež mají šanci rozhodnout. Jednou z možností je cílená kampaň bourající dosavadní volební praxi levicových a pravicových částí země, čehož využívá Miloš Zeman, jenž se osobními dopisy snaží přesvědčovat, aby za lidi nerozhodovala Praha.

Nedovolte, aby prezidenta zvolila Praha! najdete možná i ve své schránce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

V pěti moravských krajích propadly hlasy více než 1,1 milionu lidí, což je zhruba tolik, kolik v prvním kole podpořilo Zemana i knížete. Přesvědčit voliče na Moravě a ve Slezsku nemusí být jednoduché, jsou totiž diametrálně odlišní a upřednostňují jiné priority.

Praha a ten zbytek

V případě Karla Schwarzenberga (TOP 09) si voliči vesměs všímají, že se kníže zmiňuje často jen v souvislostech s jeho regionem a Moravu se Slezskem opomíjí. Přitom však zapadl jeho výrok o tom, že bychom měli respektovat historickou hranici Moravy. Do karet mu tak zatím hraje fakt, že neúspěšná Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která má základnu právě na jižní Moravě, doporučila voličům podpořit knížete.

Kandidát Miloš Zeman si jako způsob, jak ovlivnit voliče ve větších městech, zvolil cestu osobních dopisů. Ty zdůrazňují jeho vztah k Česku a apelují na to, aby za občany žijící na Moravě nerozhodovali ti žijící v Praze. V dopisech Zeman láká k účasti v prezidentském klání tím, že cílí na rivalitu mezi metropolí a zbytkem republiky. Jeho týmu jde především o nabourání dosavadní praxe levicové Moravy a pravicových Čech.

Levicově-pravicový trend

Tomu ale příliš nevěří ostravský sociolog Jan Keller, podporovatel Jiřího Dienstbiera. Sociolog si myslí, že ani cílená kampaň levicového kandidáta neuspěje v regionech pravice. „Rozdělení na levicovou Moravu a pravicové Čechy bude ztrácet na důležitosti, jen pokud bude republika prosperovat,“ říká pro Lidové noviny Keller s tím, že se to zatím nedá čekat.

Tomu, že se tento trend podaří zlomit, naopak věří pražská socioložka Jiřina Šiklová. Její kandidát Schwarzenberg může na Moravě uspět, protože pojem levice je v této zemi spojen s totalitním režimem a komunisty. „Starší generace zažila znárodňování a represe,“ míní socioložka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…