Nejde jen o rudou radní, chceme přeměnit společnost, říká protestující student

25.12.2012 7:28

„My mladí lidé máme své ideály a nejsme zatěžkáni prohrami minulosti,“ říká osmnáctiletý Dominik Hořejší, jeden z iniciátorů třeboňského protestu studentů proti komunistům ve vedení krajů. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz uvedl, že studentům vadí především to, že sociální demokraté "bez studu přizvali k moci stranu, jež je přímou následovnicí nedemokratické KSČ".

Nejde jen o rudou radní, chceme  přeměnit společnost, říká protestující student
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Jeho iniciativa s názvem "Komunisté nepatří ke kormidlu" je uskupení lidí, kteří nesouhlasí s účastí KSČM u moci, čímž však prý neobhajují český vývoj politiky uplynulých dvaceti let. „Byli bychom velice rádi, pokud by v našem státě došlo k postupné přeměně a v politice zůstali lidé, a pevně věřím, že je tam mnoho takových i dnes, kteří budou toto své zaměstnání brát jako poslání,“ prohlašuje Hořejší.

Podnět k protestním akcím dle jeho slov vznikl na základě prohlášení Baborové, která se nechala slyšet, že považuje za nevhodné, aby se o době, kterou nepamatují, vyjadřovali studenti nebo lidé, kteří při revoluci nebyli plnoletí. „Tento výrok popírá hodnoty vzdělání, především toho historického,“ tvrdí student.

Výroky komunistů však s plynoucím časem přibývají na síle. Například předseda KSČM Vojtěch Filip označil studentské protesty za fašistické. „On i mnoho dalších, by si měli uvědomit, že petice a demonstrace jsou standardním nástrojem demokracie a patří do stejného systému jako volby,“ vzkazuje jim Hořejší.

Lidé by se měli více zapojovat do veřejné sféry

Zdůraznil, že nikdo ze studentů neprotestuje proti třinácti mandátům komunistů v zastupitelstvu kraje, které jim připadly na základě demokratických voleb. „Ale vadí nám, že nejen hejtman Jihočeského kraje bez studu přizval k moci příslušníky strany, kteří jsou přímými následovníky totalitní KSČ a nemají v sobě ani dostatek pokory, aby se omluvili rodinám popravených, mučených, neprávem odsouzených a alespoň se vzdali onoho přízviska "komunistická". Zachováním tohoto názvu jakoby schvalovali činy KSČ,“ uvedl.

Hořejší by za úspěch své protestní akce považoval to, kdyby se pasivní společnost začala probouzet a vystoupila z šedi, kterou si podle něj v sobě stále z dob komunismu uchováváme. „Snad brzy přijde doba, kdy si uvědomíme, že se věci samy k lepšímu nezmění a pochopíme potřebu větší angažovanosti ve veřejné sféře,“ doufá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…