Někteří Češi o finančních potížích mlčí i před nejbližšími. Bojí se odsouzení. Přitom dluhů přibývá

15.11.2014 23:00

Počty exekucí v poslední době v Česku mírně, ale přece jen klesají. O to více narůstají počty osobních bankrotů. Odborníci varují, že další výrazný pokles exekucí ale čekat nelze - spíš prý bude jejich počet stagnovat - tedy na počtu kolem 700 tisíc ročně(?). I proto se dluhy a postoje Čechů k nim například i v rámci svých blízkých zabývají některé průzkumy.

Někteří Češi o finančních potížích mlčí i před nejbližšími. Bojí se odsouzení. Přitom dluhů přibývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

Čtyři z pěti Čechů hledají v těžké finanční situaci finanční, ale i emocionální pomoc u své rodiny. Očekávají od ní především citovou podporu a rady, jak řešit své finanční problémy – taková jsou některá ze zjištění vyplývajících z exkluzivního průzkumu, který byl proveden agenturou STEM/MARK během října 2014 na zakázku společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Výsledky průzkumu byly prezentovány v rámci mezinárodní akce nazvané Den bez dluhů, jejíž třetí ročník připadá v České republice každoročně na 15. listopadu 2014.

V rámci této akce přitom pracuje společnost, KRUK, která se zabývá vymáháním pohledávek, každoročně s výsledky rozsáhlého unikátního průzkumu mezi domácnostmi ve všech zemích, v nichž má své zastoupení. Letošní průzkum byl zaměřen na vnímání české populace v oblasti orientace, znalosti, gramotnosti a vzdělávání ohledně rodinných financí. Ukázal celou řadu zajímavostí, z toho, co lidi trápí.

Každý pátý Čech si vyzkoušel, co je to mít dluh, který mu přerostl přes hlavu

Z výsledku výzkumu také vyplývá, že každý pátý Čech (22 %) již má z minula nebo ze současnosti  osobní zkušenost s dluhy.

Dále výsledky výzkumu ukázaly, že každý druhý Čech (57 %) informuje o své finanční situaci, tedy příjmech, výdajích ale i závazcích, nejčastěji svou manželku či manžela. Každý třetí člověk pak také své děti (36 %) či rodiče (32 %) a každý čtvrtý svého partnera (26 %) či kamarády (24 %). Zajímavostí je, že v tíživé finanční situaci by se Češi obrátili i na správu sociálního zabezpečení (71 %).

Mnozí lidé ale své problémy tají. Nechtějí rušit atmosféru a bojí se reakce

Ovšem čísla ukazují také druhou skupinu lidí – tedy tu, která se svými problémy finančního charakteru zůstává sama, tají je a často i před svým nejbližším okolím. Asi polovina lidí, kteří byli v rámci průzkumu dotázáni, se domnívají, že důvodem toho neinformovat své blízké, je snaha ochránit je před svými problémy, udržet doma pozitivní a optimistickou atmosféru či ze strachu, že touto informací zatíží další osoby a přidělá jim starosti. Úplně nejčastěji pak mlčí o svých finančních potížích lidé před svými spolupracovníky. „Jsou za tím obavy, že tím může takový člověk pozbýt v očích zaměstnavatele důvěryhodnost, případně nechce vyvolat obavy, zda tíživá finanční situace nepovede ke snížení pracovních výsledků,“ prozradil Pavel Šimoník, zástupce agentury STEM/MARK, která průzkum v České republice prováděla.

Bohužel, jak by mnozí, kteří praktiku mlčení před svými nejbližšími zvolili, mohli vyprávět, zatajování těchto problémů má ve většině případů na rodinné vztahy nakonec spíš negativní vliv. Rodinné vztahy se stávají napjatější a nepřiznáním dluhů v rodině, která již prošla problémy v minulosti, může se situace dokonce vyhrotit. Tím porozumění mezi členy rodiny slábne a objevuje se nedůvěra, která často pak již dlouhodobě nebo trvale převládá.

Problémy mají zůstat v rodině, myslí si většina Čechů. Ale co rodina když není?

„Z našeho průzkumu mimo jiné vyplynulo, že více než dvě třetiny Čechů (69 %) by byly rády, kdyby jejich finanční problémy zůstaly pouze v rodině a mohly je tak řešit společně. To potvrzuje také fakt, že by se tito lidé se svými finančními problémy nejčastěji svěřili svému partnerovi (88 %), rodičům (53 %), dospělým dětem (52 %) a sourozencům (48 %) a naopak by se je snažili zatajit před sousedy (83 %), spolupracovníky (75 %) či svými nezletilými dětmi (70 %),“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Paulina Sapkowska, generální ředitelka společnosti KRUK.

Pravdou je, že mnoho lidí u nás čelí finančním obtížím a problémům s plánováním domácího rozpočtu. Pokud se zvýší nečekaně z nějakého důvodu náklady nebo se objeví nutnost nečekaného většího výdaje, v rozpočtu nezbývá dostatečné množství peněz a pak opoždění pravidelných plateb může snadno vést ke vzniku dluhů jakéhokoli charakteru. Pokud to dotyčný člověk neřeší nebo nemá jak (a opět je třeba připomenout, že nejhůře jsou potom na tom v takových případech lidé, kteří nemají rodinu, na kterou by se obrátili se žádostí o pomoc, kdy je ještě možná s minimálními následky), časem dochází k exekucím.

Počty exekucí mírně klesají, ale…

Jejich počet sice v posledním období mírně poklesl – vloni jich bylo nařízeno 714 tisíc, zatímco předloni 820 tisíc, přesto podle odborníků zabývající se i prognózami vývoje dluhů v Česku, tento trend nebude dál pokračovat a spíše se dá očekávat stagnace počtu exekucí - nikoli další pokles. Nejvíce jich je přitom každoročně uskutečněno v Moravskoslezském kraji a v Praze. Ústecký kraj zaujímá třetí místo tohoto smutného žebříčku. Pravidelně nejméně jim čelí obyvatelé Vysočiny – za loňský rok jich bylo 22 tisíc na něco málo přes půl milionu lidí, co v tomto regionu žijí.

„Dluhy, které se stávají pro lidi nepřekonatelné, se v průměru pohybují kolem 300 tisíc korun. Většinou to je tak vysoká částka už proto, že se svůj problém lidé rozhodují řešit pozdě a je v ní proto zahrnuta celá řada dalších poplatků, penále a podobně. Pokud se dostanou k nám do Poraden při finanční tísni, které pracují zdarma (na rozdíl od mnoha dalších), pomáháme jim v tom, aby mohli – není-li jiné řešení – požádat soud o vyhlášení osobního bankrotu a oddlužení. Vloni se na nás obrátilo 11 492 klientů, letos už jsme takto pomáhali 9 736 klientům. Z nich jsme vloni zpracovali 1001 návrh na oddlužení, letos zatím 1261. Počty lidí tedy stoupají,“ uvedl David Šmejkal ředitel Poradny při finanční tísni v Praze v Americké ulici. Pobočky má však i na dalších osmi místech republiky, takže lidé, kteří potřebují pomoci s řešením dluhů, mají možnost vybrat tu, která je jim nejblíže.

Nový nešvar: Oddlužovací agentury dlužníky připraví ještě o další peníze

Jak Šmejkal prozradil, častějšími klientkami jsou ženy (kvůli nižším příjmům, stejně jako kvůli tomu, že se častěji starají o nezletilé děti). „Narážíme ovšem také často na to, že se nám klienti svěřují s problematikoou fungování různých oddlužovacích agentur. Ty totiž neváhají vzít od předlužených lidí za to, že jim budou pomáhat hledat východisko, 10 i 15 tisíc korun. To je pro mnohé cesta, z které je těžké hledat další východisko,“ popsal praktiky, které se hojně začínají objevovat v oblasti dluhů, Šmejkal.

Údaje, které jsou uvedené výše, se týkají dlužníků, kteří se do potíží dostávají z mnoha důvodů. Je však na místě připomenout i fakt, že s problémy bojují velice často i věřitelé – to hlavně v případě menších pohledávek. To, že to v případě podnikání drobného živnostníka, při nakumulování takovýchto „menších“ dluhů může vést až k bankrotu a ukončení podnikání, už bohužel též prožilo mnoho Čechů na vlastní kůži. I proto se hledají cesty, jak se například k penězům za nezaplacenou fakturu, mzdu, nájem, ale třeba i z půjčky kamarádovi, dostat.

Věřitelé také někdy zbytečně tratí, přitom prý nemusí

Podle portálu ePohledávky, je prý většina českých věřitelů nakonec nechává být a peníze oželí. Například z obavy o další náklady na právnické služby a zdlouhavé vymáhací procesy. „Přitom podle našeho portálu je šance na vymožení peněz vysoká, poněvadž až 85 procent zadaných pohledávek je oprávněných. U zbylých 15 procent se nejčastěji ukáže, že nejsou vymahatelné, nebo velice složitě, poněvadž jsou promlčené,“ říká Tomáš Medřický, generální ředitel tohoto portálu. Na něm je možné získat právní posouzení konkrétního případu on-line, zdarma a do 24 hodin.

Co je Den bez dluhů?

Den bez dluhů je jedinečná mezinárodní vzdělávací aktivita, která si klade za cíl upozornit na rostoucí zadluženost lidí a domácností, informovat veřejnost o komplikacích, které mohou nastat, pokud se osobní dluhy vymknou kontrole, a nabídnout zcela zdarma pomoc s jejich řešením. DEN BEZ DLUHŮ nabádá každého spotřebitele, aby se soustředil právě na svou finanční situaci, postavil se jí čelem, pokud není nikterak příznivá, a dokázal všechny své závazky jednou provždy zvládnout. V rámci Dne bez dluhů bude mít široká veřejnost možnost se osobně a zdarma poradit s odborníky z Poradny při finanční tísni a společnosti KRUK, kteří jim budou k dispozici na hlavních nádražích v šesti českých městech: v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Ústí nad Labem a Plzni ve dnech 12. - 14.11. od 14:00 do 18:00 a v sobotu 15.11. od 8:00 do 18:00. Obyvatelé Olomouce a okolí budou moci využít bezplatného poradenství v sobotu 15. listopadu v rámci jízdy historickou tramvají, která bude v pravidelných intervalech projíždět centrem města. Bezplatně se poradit bude možné i na telefonní lince 800 227 225.

O společnosti KRUK

Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…