Neřeknu, jak vydělávám. Vytočený Okamura prozradil, kdo a co prý stojí za ošklivým článkem o něm

18.11.2013 13:24

Tomio Okamura má problém. Anebo nemá, ale některá média naznačují, že by mít mohl. Terčem kritiky a náznaků je jeho podnikání. Okamura to ale pokládá za „zlé plivnutí“. I když, jak přiznává, nestačí se divit, proč se opakuje i nyní, po volbách.

Neřeknu, jak vydělávám. Vytočený Okamura prozradil, kdo a co prý stojí za ošklivým článkem o něm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Naposledy se tak stalo v pondělních Hospodářských novinách.  Mimo jiné je v nich naznačeno, že je Okamurovo podnikání opředeno řadou otazníků. Nutno dodat, že to není poprvé.

Finanční úřad žádné nejasnosti neobjevil. To je podstatné, říká Okamura

„Pro mě je podstatnější víc než nějaký článek v novinách, u kterých mám pocit, že se mi dlouhodobě mstí, to, že finanční úřad, pod který spadám, nikdy v mém účetnictví neshledal sebemenší pochybení, to znamená, že vše, co vykazuji, dělám legálně a poctivě. Navíc ryze soukromě, takže ručím svým vlastním majetkem, a to bez jediné koruny, kterou bych kdy v minulosti vyžadoval od státu,“ reagoval na článek nově zvolený poslanec hnutí Úsvit přímé demokracie a nyní již exsenátor Tomio Okamura.  

Jak pro ParlamentníListy.cz dodal, informace, které se o něm šíří, přitom prý mívají dva zdroje. Jeden z konkurenční asociace cestovních kanceláří a druhý se vyhledává mezi průvodci.

„Těm vadí nejen to, že naše cestovní kancelář provádí po České republice více než polovinu Japonců, co sem přijedou, ale hlavně to, že asociace AČCKA prosadila před několika lety to, aby se průvodci stali volnou živností. Tím se eliminovali některým průvodcům zisky, které získávali tím, že vozili turisty do předem domluvených prodejen, například za českým sklem, a za to pak získávali provize. Za to mě řada průvodců nemá ráda, a tak se, když se najde příležitost, na vyzvání ochotně negativně na můj účet vyjádří. Není to poprvé a bohužel asi ani ne naposledy. I proto to s některými médii muselo dojít až tak daleko, že vše rozhodne soud,“ uvedl Okamura.

Připomněl pak i to, že v okamžiku, kdy se přihlásil do přímé volby prezidenta, své příjmy zveřejnil. „Opsal jsem mé daňové přiznání. A jelikož se nikdo neozval ani z finančního úřadu, tak asi bylo pravdivé,“ podotkl Tomio Okamura. Stejně tak zveřejnil transparentně své příjmy za zbytek loňského roku za období, kdy byl zvolen jako senátor Zlínského kraje. „Jak je vidět, stále je to málo,“ poznamenal ještě s tím, že se ho ale někdy novináři ptají na konkrétní způsob, jakým vydělává. "A ten, nevidím důvod, proč bych měl povinnost odhalovat. Je to mé know-how a to prostě žádný podnikatel neprozrazuje."

Že se někteří novináři nestydí, podivuje se Okamura

Podle něj je největší problém českých žurnalistů v tom, že někteří nejsou ochotni hledat objektivní pravdu a už dopředu vědí, v jakém duchu článek povedou. „Někdy se musím opravdu divit nad tím, že se ti lidé nestydí a jsou ochotni tak lhát,“ řekl Okamura ParlamentnímListům.cz.

Připomněl pak nedávný spor, který vyvrcholil tím, že na svém facebookovém profilu zveřejnil emailovou adresu redaktora, jehož článek nepokládal za objektivní.

Tehdy Tomio Okamura konstatoval, že s ním může každý polemizovat, ale nemá právo ho sprostě urážet. Vysvětlil, že proto se dotyčný redaktor nemůže divit, že mu to jeho příznivci v e-mailové korespondenci vrátili.

Redaktor Reflexu, jehož jméno Okamura spolu s e-mailovou adresou na Facebooku zveřejnil, tehdy totiž napsal glosu, do jejíhož titulku si vybral zkomoleninu jeho jména z dřívější obálky týdeníku a text poté nazval: „Pitomio Okamura: Dva se perou, já se směju“.

„Měl jsem na výběr: Buď mlčet a nechat si vše líbit, zdlouhavě a marně se soudit, nebo novinářům nastavit zrcadlo. Vybral jsem si poslední dvě varianty,“ okomentoval to tehdy ještě jako senátor, dnešní poslanec Úsvitu přímé demokracie.

Snahy o diskreditaci byly už před časem

Už v době, kdy se začalo proslýchat to, že Okamura, v té době podnikatel a také úspěšný bloger, pomýšlí na vstup do politiky, objevily se první snahy o to, ho zdiskreditovat. Jak sám ale stále říká: „Nikdo nic konkrétního nenašel, protože nic takového není. Nic jsem neukradl, nikde jsem nepodváděl. A tak se alespoň naznačí a plivne,“ povzdechl si Okamura.

„Vím, že některým lidem samozřejmě nebudu lidově řečeno vonět, nehodím se jim do jejich záměrů. A tak už mám i informace o tom, že se zřejmě proti mně odstartuje v následujícím období diskreditační a špinavá kampaň právě od těchto skupin. Budou se snažit mě pošpinit. Čeká mě to, a to nejhorší ještě s největší pravděpodobností příjde,“ připustil přitom již v prvních lednových dnech roku 2012 pro ParlamentníListy.cz Tomio Okamura – tehdy v souvislosti s úvahami nad svým zapojením do první přímé prezidentské volby.

Nikdy jsem neusiloval o státní zakázku, nepůjčoval si peníze z banky...

I tehdy připomínal, jak může být hrdý na to, že nikdy v minulosti nezískal a ani neusiloval o jakoukoli státní zakázku ani dotaci, nikdy si nepůjčil peníze z žádné banky, ani od rodičů. „A ani jsem nikdy neměl žádný pronájem bytových či nebytových prostor od města či státu,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Od té doby zaznamenal i v politické kariéře značný posun, byť z možnosti ucházet se o titul hlavy státu byl nakonec vyřazen.

To, jaká tedy Okamuru čeká další politická budoucnost, záleží na celé řadě okolností i na něm samotném. Pravdou však je, že jeho příběh by v případě zájmu mohl upoutat zřejmě většinu i mezinárodních médií. Jde u něj totiž o téměř o pohádkový vzestup, kdy se z původního prodavače popcornu a popeláře v Japonsku stal nejen známým podnikatelem, ale také politikem.

Každopádně boji s médii asi bude muset i nadále čelit. „Opravdu nepřistupují k panu Okamurovi objektivně, to rozhodně ne. Je tam patrná předpojatost,“ všiml si například v Prvníchzprávách.cz politolog a mediální odborník Jiří Bystřický. Domnívá se ale, že podle něj by politik měl vědět, že v okamžiku, kdy se na politiku dá, vzbudí nejenom sympatie, ale i odpor. A s tím by měl počítat a brát to jako věc, která k tomu řemeslu patří.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…