Noví „šmejdi“ cílí na lidi, kteří se topí v dluzích

21.07.2013 7:00

Pomocí nedávné novely zákona o spotřebitelském úvěru se měly omezit nekalé praktiky poskytovatelů nebankovních půjček. Ti se ale přeorientovali na pomoc při oddlužení lidí ve finančních problémech. Upozorňuje server Týden.cz.

Noví „šmejdi“ cílí na lidi, kteří se topí v dluzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

V Česku se zakládají pseudoporadny, které se zaměřují na lidi v dluzích. Za poměrně vysoký poplatek jim nabízí vyplnění a podání insolventního návrhu. V řadě případů ale firma ví, že soud insolvenci zamítne, a tak pouze vytáhne z klienta peníze.

Pseudoporadci si účtují vysoké poplatky u lidí, kteří peníze nemají

Podle Aleny Doubkové z Poradny při finanční tísni se poplatek pohybuje mezi pěti až dvaceti tisíci korunami. Navíc je nevratný bez ohledu na rozhodnutí soudu.

Neziskové organizace ovšem tyto služby poskytují zdarma. Renomovaní právníci pak za takové služby požadují do deseti tisíc korun.

Podle Tomáše Fialy ze společnosti Provident může celý trh na zmíněném byznysu za rok vydělat až 360 milionů korun.

Cílem jsou lidé v nouzi, kteří podepíší cokoli

Firmy přitom cílí na méně vzdělané lidi, kteří jsou v tísni. Ti se neumějí pokoutným praktikám bránit a raději ze zoufalství podepíší vše. "Zpravidla jsou to klienti s nižším vzděláním, s nižší příjmovou hranicí (do 15 tisíc korun) a klienti, kteří už zpravidla mají větší počet dluhů - od pěti do patnácti dluhů na osobu," uvedla pro Týden.cz Doubková.

Pochybné společnosti se maskují pod podobná jména jako mají neziskové poradny. Klienty si dohledávají pomocí katastru nemovitostí, ve kterém hledají exekuční příkazy. Podle odhadů jich mohou být už stovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…