Novinář překvapivě: Už je znám vítěz prezidentských voleb

23.01.2013 13:27

Ještě před otevřením volebních místností pro druhé kolo prezidentské volby je podle komentátora týdeníku Reflex Bohumila Pečinky znám její první vítěz. Lze za něj považovat předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, o němž se oba kandidáti na úřad hlavy státu vyjádřili jako o pokračovateli v této důležité funkci.

Novinář překvapivě: Už je znám vítěz prezidentských voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský je prvním vítězem prezidentských voleb. Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka zdůvodňuje na webu Reflex.cz svůj názor tím, že se v úterní debatě Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga o něm oba kandidáti vyjádřili jako o pokračovateli v této důležité funkci.

„V tištěném Reflexu jsme uvedli, že brzy vyplave na povrch, za co soudce Rychetský vyobchodoval, že nedošlo k odložení prezidentských voleb. Už od podzimu on i jeho okolí vedlo dělostřeleckou palbu na volební zákon, takže všichni očekávali, že volby se budou kvůli nesrovnalostem v prováděcím zákonu konat v pozdějším termínu,“ připomíná Bohumil Pečinka s tím, že Pavel Rychetský svou kritiku politikům dvakrát veřejně doplnil „nabídkou, která se neodmítá.“

Volby v řádném termínu výměnou za pokračování ve funkci

Tou bylo prohlášení, že by chtěl pokračovat v čele Ústavního soudu, plus mít možnost spolurozhodovat o kandidátech na jednotlivé ústavní soudce. „Jen díky jeho mediální popularitě zůstala tato skandální poznámka na okraji zájmu, přestože jde o hrubý zásah do všech ústavních zvyklostí České republiky, kdy pouze prezident potenciální soudce navrhuje a Senát je schvaluje,“ upozorňuje komentátor.

Podle informací Reflexu skutečně došlo mezi Rychetským a oběma prezidentskými kandidáty k dohodě ve stylu volby v řádném termínu výměnou za funkci šéfa Ústavního soudu, plus významné konzultace dalších kandidátů. „Významně se na tom podílel advokát a lobbista Radek Pokorný, jinak hlavní spojka mezi Sobotkovým křídlem sociální demokracie a světem Karla Schwarzenberga,“ konstatuje Bohumil Pečinka.

Ústavní soud se pokoušel ovlivňovat politiku

Podle něj okolnost, že tomuto tlaku podlehl i Miloš Zeman, znamená, že ve hře je možná ještě něco víc. „Dovolím si nyní čistou spekulaci: nešlo náhodou i o to, že po volbách nikdo nezpochybní jejich výsledek? Například tím, že by začal prošetřovat množství vynaložených volebních nákladů, jak to vyplývá z volebního zákona?“ ptá se komentátor.

V jednom si ale podle něj můžeme být jisti. „Pokud vítězný kandidát splní slib a skutečně jmenuje Rychetského šéfem Ústavního soudu, bude pokračovat expanze brněnské soudní moci do oblastí, které jí podle dosavadních zvyklostí vůbec nepřísluší. Rychetského Ústavní soud posledních let to byl ambiciózní pokus projektovat a ovlivňovat českou politiku, včetně podoby sociálního systému a standardů, které by měla určovat zákonodárná moc,“ tvrdí Bohumil Pečinka.

Vyřizování účtů přes vítěze prezidentských voleb

Za reálnou pak považuje obavu, že si Pavel Rychetský bude moci přes vítěze prezidentských voleb vyřídit účty i s těmi několika soudci, s nimiž v poslední době vedl uvnitř Ústavního soudu názorovou válku. „Jestli tato situace skutečně nastane, pak je to možná podstatnější zpráva, než kdo dostane sedmého března symbolické klíče od Pražského hradu,“ myslí si komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…