Noviny udeřily na Zemana: To zavání totalitou. Budou se dít věci

20.05.2013 8:36

Lidové noviny a Hospodářské noviny přidávají na konto Miloše Zemana další kritiku, tentokrát rozpoutanou Zemanovým odmítnutím jmenovat Martina C. Putnu profesorem. Oba jejich komentáře přitom naráží i na prezidentovu nedávnou virózu a jeho vřelý vztah k alkoholu.

Noviny udeřily na Zemana: To zavání totalitou. Budou se dít věci
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu na II. sjezdu Rady seniorů ČR

Anketa

Dělá Zeman dobře, když blokuje jmenování profesora Putny?

63%
37%
hlasovalo: 18137 lidí

Petr Honzejk pro Hospodářské noviny v komentáři píše, že spor o profesorství Putny je závažnější, než soudí většina právníků a komentátorů. Nejde podle něj jen o ústavní pravomoci prezidenta, ale o základní civilizační hodnoty, na kterých stojí tento stát. "Po alkoholickém extempore nad korunovačními klenoty nám kauza Putna zavdává další důvod k obavám, že hodnoty, které ztělesňuje, jsou rozkladné, nebo dokonce nebezpečné," píše Honzejk.

Vše prý nasvědčuje tomu, že Putna vadí prezidentovi kvůli své deklarované sexuální orientaci. Ke stejnému závěru dospěl i Martin Weiss z Lidových novin ve svém sloupku. "Ne, o homosexualitu nemůže jít, říkali jsme si. Zeman musí na Putnu mít něco opravdu velkého, o čem se ještě neví. Třeba že byl Putna viděn, jak opile vrávorá v blízkosti nějakých posvátných klenotů nebo něco podobného. A ono nic," píše ironicky Weiss.

Tohle zavání totalitou

Pokud prý Zeman naznačuje, že člověk, který veřejně deklaruje svoji sexuální orientaci, by neměl mít akademický titul, dostává se mimo západní kulturní okruh. "Diskriminace kvůli sexuální orientaci je stejně jako mocenské zasahování do akademických svobod příznačná hlavně pro totalitní a autoritářské režimy," píše Honzejk.

"Je samozřejmě možné, že to prezident celé nemyslel vážně, že hovořil v pozměněném stavu vědomí, kdy jeden snadno propadne primitivní homofobii a ještě si připadá jako statečný, přímočarý a vtipný bojovník proti zhoubné politické korektnosti," píše s nadsázkou komentátor HN. Ani to by ale prý nebylo moc povzbudivé. "Prezident zasažený nemocí natolik, že je neschopný dohlédnout důsledků svého chování, by byl zralý na impeachment," pokračuje Honzejk.

Budou se dít věci!

"Odhadujeme, že náš proevropský prezident sezná, že proti síle gay lobby v západním akademickém světě byli ekologisté, které provokoval jeho předchůdce Klaus, slabý čaj. Teď se teprve budou dít věci," uzavírá Weiss v Lidových novinách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…