Nový průzkum: Favoritem voleb je ČSSD, druzí ANO a KSČM. ODS klesla pod sedm procent

13.10.2013 17:50

Favoritem sněmovních voleb zůstává ČSSD, jíž by nyní dalo hlas 28,5 procenta voličů. Na druhém místě jsou společně komunisté a hnutí ANO se ziskem 12,5 procenta hlasů. TOP 09 by získala 11 procent. Překvapení je pro pravicově orientované voliče určitě výsledek ODS - ten ukázal pouhých 6,5 procenta.

Nový průzkum: Favoritem voleb je ČSSD, druzí ANO a KSČM. ODS klesla pod sedm procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Do Poslanecké sněmovny by se dostaly ještě KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Těsně pod pětiprocentní hranicí se pohybuje Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ), vyplývá z modelu společnosti TNS Aisa vypracovaného pro Českou televizi.

Lidovci by získali šest procent a hnutí Úsvit pět procent. Z volebního modelu vyplývá, že pro SPOZ by hlasovalo 4,5 procenta voličů a Straně zelených by svůj hlas dalo 3,5 procenta lidí, kteří půjdou k volbám. Mezi ostatní politické subjekty by voliči rozdělili osm procent hlasů.

V minulém průzkumu stejné společnosti, který byl zveřejněn před týdnem, měla ČSSD 29 procent voličských hlasů. Hnutí ANO bylo druhé se 13 procenty a komunisté třetí se ziskem 11 procent hlasů. TOP 09, která nyní posílila, měla 9,5 procenta. Naopak ODS byla silnější se ziskem 8,5 procenta hlasů.

Usednou ve sněmovně i poslanci SPOZ?

KDU-ČSL měla před týdnem šest procent a do sněmovny by se tehdy dostala i SPOZ s pěti procenty hlasů. Úsvit stál mimo poslanecké lavice se 4,5 procenta. Ještě o procentní bod méně měla Strana zelených.

Každý čtvrtý volič možná své rozhodnutí ještě změní, ukázal průzkum

Společnost TNS Aisa v současném průzkumu upozornila, že jen 38 procent lidí, kteří deklarují ochotu jít k volbám, je pevně rozhodnuto, komu svůj hlas vhodí. "Naproti tomu 26 procent z nich deklaruje, že je možné, že se jejich rozhodnutí ještě změní. Šest procent si dokonce myslí, že změna jejich názoru je dosti pravděpodobná," uvedl web České televize.

Podle průzkumu stoupá počet lidí, kteří chtějí přijít k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny. Ochotu zúčastnit se volebního klání oznámilo 77 procent dotázaných. Tři pětiny z nich tvrdí, že půjdou volit určitě. Účast ve volbách striktně odmítá 11 procent dotázaných.

Průzkum je z přelomu září a října

Současný průzkum se uskutečnil od 30. září do 9. října. Zúčastnilo se ho 1200 lidí. Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a naznačuje reálné rozvržení voličských hlasů v době sběru dat. Model zahrnuje občany, kteří uvedli, že by se zúčastnili voleb, a zároveň deklarovali volbu nějaké strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…