Novým českým prezidentem byl zvolen Miloš Zeman

26.01.2013 15:35

Přesvědčivým výsledkem porazil ve druhém kole přímé prezidentské volby Miloš Zeman Karla Schwarzenberga a stal se tak třetím českým prezidentem. Kampaň mezi Zemanem a Schwarzenbergem se během dvou týdnů po prvním kole hodně vyostřila, jejím nejdiskutovanějším tématem se staly tzv. Benešovy dekrety, které předseda TOP 09 označil v České televizi jako dvacet let neplatné.

Novým českým prezidentem byl zvolen Miloš Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Bývalý český premiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman se stane historicky třetím českým prezidentem. Rozhodlo o tom druhé kolo přímé volby, v níž nová hlava státu získala 54,8 procent hlasů. Poraženému Karlu Schwarzenbergovi dalo hlasy 45,2 procent voličů. Ve srovnání s prvním kolem poklesla volební účast o necelá dvě a půl procenta a činila 59,1 procenta.

O druhé kolo prezidentské volby byl mezi voliči velký zájem. Nejen proto, že mohli poprvé v historii rozhodnout sami o hlavě státu, ale i proto, že volební kampaň svou vyostřeností v závěrečných dnech těžko mohla nechat někoho v klidu. Karel Schwarzenberg označoval svého soka mužem minulosti, Miloš Zeman zase jeho s poukazem na neblahé angažmá v Nečasově vládě za muže přítomnosti.

Diskuse se strhla o odsunu a Benešovi v Haagu

Dramatičnost druhého kola prezidentské volby dával tušit už výsledek prvního kola, v němž oba postupující atakovali hranici milion a čtvrt svých voličů a Miloš Zeman zvítězil před Karlem Schwarzenbergem o 41 653 odevzdaných hlasovacích lístků. Nečekaný úspěch předsedy TOP 09 a ministra zahraničí vyvolal mezi jeho stoupenci obrovské nadšení a ještě zintenzívnil jejich snažení v už tak nejviditelnější kampani.

Oba soupeři se domluvili na korektním soupeření, které ale vzalo za své od jejich prvního duelu v České televizi, kdy Karel Schwarzenberg prohlásil, že Benešovy dekrety už jsou dvacet let neplatné a tehdejší prezident Edvard Beneš spolu s celou československou vládou by za jejich vydání skončili před soudem v Haagu jako váleční zločinci.

  • Výsledky hlasování ZDE


(Zdroj: volby.cz)
 

Praha na straně Schwarzenberga, Morava stála za Zemanem

O den později v debatě na TV Prima sice svůj původní výrok korigoval s tím, že se nevyjádřil přesně, protože chtěl říci, že jsou vyhaslé, nikoli neplatné. To však nic nezměnilo na skutečnosti, že téma tzv. Benešových dekretů se pro příští dny stalo ústředním tématem předvolební kampaně a výrazně polarizovalo společnost.

V předvolební kampani se tak minimálně dostalo na problémy současnosti, na politiku nynější vlády a dalším směřování společnosti. Tu prezidentská přímá volba rozdělila jako dosud žádné jiné volby. V Praze jasně vyhrál Karel Schwarzenberg, v menších místech byl úspěšnější Miloš Zeman. Viditelně se tak prohloubila názorová propast mezi Čechami a Moravou, mezi velkými městy a venkovem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…