Nožíř Hofman u kovadliny: Kvalitní řemeslníci jsou vážení, ale zvoní jim umíráček?

02.12.2012 10:55

SERIÁL: MÁ ŘEMESLO ZLATÉ DNO? Zbraň patří k lidskému životu od úsvitu dějin a je součástí naší kultury. To je stanovisko jednoho z nejlepších nožířů v zemi Jana Hofmana z Hluboké nad Vltavou. Ve své kovářské dílně vyrábí na pohled jednoduché nože, které však mají neuvěřitelné vlastnosti a sílu. Kvalitní řemeslníci jsou podle něj stále vážení, ale v současnosti se stávají ohroženým druhem.

Nožíř Hofman u kovadliny: Kvalitní řemeslníci jsou vážení, ale zvoní jim umíráček?
Foto: Archiv JH
Popisek: Uznávaný nožíř Jan Hofman

„Střední stav sloužil vždy jako dojná kráva, takže není žádným překvapením, že je tomu tak i dnes,“ soudí široko daleko vyhlášený nožíř Jan Hofman. Ve své dílně uprostřed půvabného městečka Hluboká nad Vltavou vypadá trochu jako Héfaistos, legendární olympský kovář. Když ale hovoří o politické reprezentaci země zdejší, vypadá to, jako by do ní nejraději prásknul kladivem.

Nemá koho volit

„Od časů občanského fóra jsem volil ODS. Dnes už nevím, koho volit,“ podotýká muž, který dokáže ukovat nože s tak tvrdou čepelí, jež patří mezi těžce zátěžové. Na první pohled jsou jeho nože dost prosté, ale jejich kouzlo je právě v jednoduchosti a naprosté účelovosti, takže nezradí žádného myslivce či dobrodruha. Není proto divu, že mají jeho nože úspěch i v zahraničí.

„Jsem si vědom toho, že stále ještě máme určitou míru osobní svobody. Ale dlouhodobá korupce a rozkrádání veřejného majetku, podúroveň jednání a projevů na politické scéně, mne i mé blízké vede ke znechucení a velkým obavám z budoucnosti,“ míní. Současná politická reprezentace ho prý nutí volně parafrázovat jednoho z klasiků: „Politika je třeba po zvolení nechat zavřít, aby nebylo nutné jej po ukončení volebního období honit.“

Jde vlastní cestou

Čtyřiašedesátiletý nožíř své výrobky sám navrhuje od tvaru až po provedení a nenechá si do toho moc mluvit. „Za uplynulých dvaadvacet let jsem se porovnáváním s pracemi z celého světa utvrdil v přesvědčení jít si svojí vlastní cestou projevu i kvality a dát každému ze svých nožů maximum ze svých schopností bez ohledu na cenu,“ vysvětluje. Vyrábí proto nože hlavně pro náročnou klientelu, která nedá moc na přemrštěně zdobný design, ale jde jí o dokonale přesné zpracování všech detailů na čepeli, rukojeti i kožené, ručně šité, pochvě.

Kvalitní řemeslníci jsou podle něj i dnes vážení a vyhledávaní, ale při stavu současného učňovského školství, se bohužel stávají velmi nedostatkovým zbožím. „A tak se informace o kvalitních řemeslnících stávají směnnou hodnotou i mezi vysoce vzdělanými a postavenými lidmi,“ dodává. Řemeslo sice zlaté dno prý má, ale je třeba toto rčení chápat jinak. „Není to o penězích, ale o možnosti vyjádřit se tvůrčím způsobem. Zanechat za sebou hmatatelnou stopu,“ dodává.

Zbraně řádným lidem

A co si myslí vyhledávaný nožíř o snahách snížit množství zbraní mezi lidmi? „Zbraně umožnily našemu druhu přežít. Nyní umožňují řádným občanům zachovat si život a majetek. To, že se dnes snaží úřady potlačit zbraně mezi lidmi, mi připadá absolutně absurdní. Zbraň není o nic horší než jakýkoliv jiný nástroj a v rukou řádného občana nepředstavuje žádné nebezpečí. Normální člověk má zábrany zbraň použít a tak ji vytáhne jen v kritické situaci, když nevidí jiné východisko. Druhá věc je, jak na to reagují soudy a státní orgány. Podle mě je celá kampaň, která se snaží potlačit zbraně mezi lidmi, ať už nože nebo palné zbraně, čistě populistickou záležitostí, která ustupuje skupince křiklounů a pseudohumanistů. Zbraň patří k lidskému životu od úsvitu dějin a je součástí naší kultury,“ vyjádřil se už dřív nekompromisně pro internetový server VideaPro.cz.

Přes zklamání z politiky a nešvary ve společnosti je pro něj Česko stále dobrým místem k životu. „Kdo z nás se v některém ze svých zrození nedíval do ohně, jehož světlo ohraničilo bezpečný kruh, jehož teplo nám umožnilo přežít, jehož energie za nás pracovala i nás ničila. Z této magické síly ohně se zrodily Hofmanovy nože,“ má napsáno na svých internetových stánkách. Ve vlastní dílně je nadmíru spokojen, venku mezi lidmi však vnímá obecnou nespokojenost, naštvanost a zklamání. Proto do budoucnosti hledí s pocity spíše chmurnými.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…