O pozadí pádu Lessyho: Jasné už od pátku. A nástupce je také zajímavý

30.08.2012 4:39

Zástupce šéfredaktora týdeníku Euro Jan Hrbáček dlouhodobě sledoval spory policejního prezidenta Petra Lessyho s ministrem vnitra Janem Kubicem a pro ParlamentníListy.cz přiznal, že informace o odvolání Lessyho cestou obvinění inspekcí bezpečnostních sborů měl už od minulého týdne. Nevěřil však prý, že nakonec bude použita takto trapná konstrukce.

O pozadí pádu Lessyho: Jasné už od pátku. A nástupce je také zajímavý
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Údajné provinění  policejního prezidenta, kvůli kterému je inspekcí bezpečnostních sborů popotahován, podle něj není závažným přečinem. „Vypadá to jako berlička, proč odvolat nepohodlného Lessyho,“ myslí si redaktor. „Je to nešťastná konstrukce, působí trapně a otvírá spoustu prostoru pro obhajobu,“ shrnul oficiální důvody sesazení policejního prezidenta.

Sám odvolaný Lessy si věří, že se dokáže proti těmto obviněním velmi snadno obhájit. „Myslím si, že ty důvody tu reálně nebyly, byla to pouze jediná možnost, jak se zbavit nepohodlného policejního prezidenta. Cítím vysoké šance, že budu osvobozen a do čela policie se vrátím,“ uvedl pro Českou televizi.

Podle Hrbáčka vše bylo víceméně sporem dvou policistů o tom, co bylo nebo nebylo řečeno. „Ti dva policajti se hádali jak báby na trhu a teď někdo rozhodl, že jedné z nich dá za pravdu,“ popisuje.  

Okomentoval i výrok poslance VV Michala Babáka, podle kterého se jednalo o předem připravenou akci některých skupin v ODS. „Je to plánovaná akce pana Langera a paní Černochové, protože v okamžiku, kdy příští týden padne kvůli neschválení zvýšení DPH vláda, je potřeba, aby tam byl dosazen Martin Červíček,“ řekl pro ParlamentniListy.cz Michal Babák. Stejný argument pak na tiskové konferenci použil předseda strany Radek John.

„Vláda si možná kryje záda, protože má strach, že příští týden padne,“ hodnotí bezprostřední důvody rychlého konce policejního prezidenta. Rovněž přiznal, že pád byl připravován delší dobu, protože informace o konci Petra Lessyho kolovaly mezi zasvěcenými již několik dní. „Měl jsem ty informace už od pátku, ale nechtělo se mi věřit, že by to udělali tak naivně,“ řekl v narážce na problematickou právní konstrukci obvinění.

Podobný názor zastávají i opoziční sociální demokraté, kteří ho ovšem prezentovali mnohem ostřeji. „Celá ta podivná konstrukce byla provedena s cílem odvolání nepohodlného policejního prezidenta,“ řekl předseda strany Bohuslav Sobotka a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc dodal, že Generální inspekce bezpečnostních sborů se začala chovat spíše jako politická policie.

Spekulacím, že ODS dosadila do čela policie svého člověka, dal redaktor Eura víceméně za pravdu. „Kariéra Martina Červíčka byla vždycky spojená s Ivanem Langerem, takže v tomhle smyslu je to jeho člověk.“ Jenže spojení policistů s politiky je podle něj spíše standardem, než výjimkou.

Podle něj nelze roli policejního prezidenta podceňovat. I když prý politici tvrdí, že nemají informace o tom, co je vyšetřováno a jakým způsobem, ve skutečnosti si každý  vždycky najde komunikační kanál na policii, kterým tyto informace dostává. „Každý ministr vnitra si v minulosti vytvářel prostor, aby mohl do dění v policii zasahovat,“ uzavřel rozhovor pro ParlamentníListy.cz.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp, jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…