ODS má nápad: Spojíme se s TOP 09. Proti levici

13.12.2012 7:21

ODS hledá způsoby, jak čelit stále zjevnějšímu spojenectví ČSSD s komunisty. Nabízí proto klid zbraní své vládní kolegyni TOP 09. A po příštích volbách společný postup, buď společně do vlády, nebo do opozice. Strana Karla Schwarzenberga se ale do spolupráce moc nehrne. Jsme alternativa ke kmotrovské politice ODS, říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

ODS má nápad: Spojíme se s TOP 09. Proti levici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Předvolební průzkumy dlouhodobě ukazují výraznou převahu ČSSD a KSČM nad pravicovými stranami a sociální demokraté dávají najevo, že se nebrání spolupráci s komunisty po případných vítězných volbách. Zdá se, že tato představa nedává spát čím dál většímu počtu členů ODS, kteří hledají způsob, jak tomuto levicovému tandemu čelit. Jednou z cest je spojení ODS a TOP 09. Strana prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga se ale na případné námluvy netváří nijak nadšeně.

Společně do vlády nebo do opozice

„V přímém přenosu sledujeme líbánky ČSSD a KSČM. Oslabovat v této situaci spolupráci pravicových stran malichernými spory by bylo špatně," myslí si premiér Petr Nečas (ODS). První místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba připomněl, že ODS nabízela spolupráci již před senátními volbami a TOP 09 to odmítla. „Ukázalo se, že to byla chyba," soudí Kuba.

Případná dohoda předpokládá vzájemný klid zbraní, společné kandidátky v některých regionech a případný společný vstup do vlády a nebo do opozice po příštích volbách.

Z TOP 09 ovšem zní obava, že by spolupráce menší pravicové straně spíše uškodila. „Myslím si, že by nám jakékoli spojenectví s občanskými demokraty uškodilo. Lidem vadí jejich napojení na kmotry a my jsme pro ně pravicová alternativa," říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.   

Politologové Ladislav Mrklas a Bohumil Doležal se přiklání spíše ke stanovisku TOP 09. Připomínají, že obě pravicové strany na tom dnes nejsou právě nejlépe a když se tonoucí snaží zachránit tonoucího, často se utopí oba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…