Očité svědectví policisty z jihu Čech: Tohle jsme nečekali, nezvládli jsme to

29.06.2013 20:25

UVNITŘ VIDEO To, co se v sobotu odpoledne a navečer odehrávalo na sídlišti Máj v Českých Budějovicích, krajské město, jindy klidné, nepamatuje. Zhruba tisíc až dva tisíce demonstrantů, mezi nimi anarchisté, radikálové, létající lahve, kameny, slzný plyn, nepořádek. Zapálené kontejnery, poničená auta, zranění lidé.

Očité svědectví policisty z jihu Čech: Tohle jsme nečekali, nezvládli jsme to
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

Tak to vypadalo na Máji, kde žije početná Romská komunita. Jeden ze zasahujících policistů těžkooděnců pro ParlamentniListy.cz otevřeně řekl, že tohle bezpečnostní složky zaskočilo a policie to nezvládla.

„Byli jsme tam už odpoledne, ale v podstatě pro formu. Nečekali jsme, že by se tu někdo porval, vždyť Budějovice jsou klidné město. Navíc, nikdo netušil, že budou ti „řvouni“ tak agresivní,“ přiznal policista, který si nepřál uvést své jméno.

„Tohle prostě policie nečekala, tohle prostě podcenila a nezvládla. Máme zraněného kolegu a asi ne jednoho. Byli i drbně zranění nějací lidé. Je to masakr. Tohle bude čím dál horší,“ řekl zakuklenec od policie. Dodal, že jihočeští policisté situaci podcenili, či nedocenili a vedení zřejmě vůbec nepředpokládalo, že by se poklidná demonstrace mohla zvrtnout.

   

Zdroj: anonymní uživatel přes Youtube

„Na služebnu bylo předvedeno zatím pět osob, v současné době vše prověřujeme a vyšetřujeme. Policisté museli zakročit, neboť docházelo k napadání a narušování pořádku,“ řekla ParlamentnimListům.cz Lenka Holická, jihočeská policejní mluvčí.

Za tohle by někdo měl nést zodpovědnost, znělo Budějovicemi

V šoku byli i novináři, kteří byli na místě. „Zjistila jsem třeba, že demonstrace povolené byly, ale pochod nebyl povolený. Proč to policie nezarazila okamžitě. Proč to tak daleko muselo dojít. Asi proto, že Budějce jsou tak klidné a nikdo to nečekal. Ale za tohle by někdo měl nést odpovědnost,“ řekla jedna z novinářek, která sama popisovala, co se na místě dělo.

„Těsně kolem hlavy mi proletěla velká láhev a pak kámen. Kdybych neuhnula, možná jsem mrtvá, nebo zraněná,“ podotkla žurnalistka.

„To, co se děje v ulicích města, nemá s naší aktivitou nic společného a ani to nemůžeme nijak ovlivnit," řekl pořadatel protestní akce Michal Choura.

Protest byl předem ohlášen, ale...

Protestní shromáždění pořadatelé ohlásili do lokality českobudějovického náměstí Přemysla Otakara II. Ale někteří účastníci v sobotu vykřikovali, že se následně přesunou na sídliště Máj, což také zhruba tři sta lidí učinilo.

Vše odstartoval incident, když minulý týden se pohádala skupinka Romů s těhotnou ženou a jejím přítelem na pískovišti, byli zraněni. Následně vše odstartovalo vlnu nevole a násilí. Lidé z Máje se obávají, že tlaky a násilí bude sílit. Už nyní jsou třeba byty na sídlišti neprodejné.

Romů je zde většina, od 90. let, kdy město začalo vracet lidem domy v restitucích a potřebovalo Romy někam z centra přestěhovat. Nedomyslelo, že vznikne „gheto“, které bude následně sílit. Dnes je řada romských rodin vlastníky bytů.

Incident, kvůli kterému se vše odehrálo, policie prý zprvu bagatelizovala

Za vše ale může podle mnoha obyvatel sama policie, která incident, který se tu stal před týdnem, kdy tu napadli Romové jednu těhotnou ženu a jejího přítele, nejdříve vlastně bagatelizovala. I pro televizi Nova uvedl její mluvčí, že na místě nebyla záchranná služba a napadení vyhledali ošetření sami, a že šlo jen o oděrky. Až po tlaku médií přiznal, že na místě byla i záchranka a šlo o vážnější zranění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…