Odborář hovoří k Zemanově projevu a sděluje, co se říká v kuloárech

18.02.2014 13:40

Předseda největšího Odborového svazu KOVO Josef Středula vyjádřil v souvislosti s tlaky na přijetí služebního zákona, které opět zazněly v úterý ve sněmovně z úst prezidenta, několik obav. Prozradil i to, že se v kuloárech v této souvislosti již proslýchá to, že se hledá osobnost, která by mohla vést jeden ze stěžejních úřadů, jenž by zřejmě vznikl. Obává se toho, aby ukvapeným přijetím zákona nevznikla spíše řada potíží.

Odborář hovoří k Zemanově projevu a sděluje, co se říká v kuloárech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Středula, šéf odborového svazu KOVO

Prezident Miloš Zeman se v úterý zúčastnil schůze poslanců ve sněmovně, kde se jedná o vyslovení důvěry vládě Bohuslava Sobotky. Ve svém třičtvrtěhodinovém projevu zmínil celou řadu doporučení, rad i připomínek – vesměs takových, o kterých se zmiňoval i v minulosti. Mimo jiné uvedl na adresu programového vládního prohlášení, že bude zřejmě obtížné sehnat peníze k naplnění všech cílů obsažených v tomto textu. Zkritizoval i současný stav výplat sociálních dávek – příspěvku na bydlení, který umožňuje bohatnout na chudých zcela jiné skupině „podnikatelů“, než kterým by stát přispívat měl.

Podle předsedy největšího Odborového svazu KOVO Josefa Středuly je však důležité v souvislosti s hlasováním o důvěře vlády především to, že pokud ta vláda bude chtít skutečně něco dokázat, má šanci to naplnit a nikdo by ji neměl dopředu podceňovat.

„Věřím, že Miloš Zeman bude se stejnou vehemencí, jakou dokáže pojmenovat nešvary ve společnosti i v politice, pomáhat i hledat řešení, která České republice pomohou. Že i přispěje k zlepšení atmosféry, která tu panuje. Obecně je totiž náš národ velkým mistrem v kritizování čehokoli, to by se mělo začít měnit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Středula.

Podle tohoto šéfa odborů vláda nepředložila ve svém programovém prohlášení nesplnitelný sen, bude skutečně záležet jen na ní a podpoře občanů, zda bude možné ho naplnit. „Samozřejmě jsou tam věci, podle kterých by tady pro ty poctivé lidi mohl nastat idylický ráj na zemi, z kterého by odcházeli ti špatní, co to poctivě nemyslí, ale nejsem takový idealista, že by se to podařilo beze zbytku naplnit – byť by to bylo krásné a všichni bychom si to asi přáli,“ pokračoval dál Josef Středula.

Služební zákon – to se tu najednou dějí věci…

Středula si však všímá v souvislosti s tlakem na přijetí služebního zákona, který vyzněl opět i z projevu prezidenta v Poslanecké sněmovně.

„A teď se na to spěchá, aby honem, honem přijat byl. Bojím se, abychom tím, že bude přijat v rychlosti, kvůli tomu, že nám to Evropská komise nařídila a podmínila tím čerpání prostředků z Evropské unie, nenasekali zase řadu chyb – tak jo to bývá u nás typické. Dějí se totiž kolem toho věcí… Například se v kuloárech už proslýchá, že se hledá v této souvislosti generální ředitel státní správy, a to bez toho, aniž by se vědělo o jakýchkoli detailech, co by ta funkce měla obnášet, jaké by měla splňovat kritéria, jak by nový úřad měl fungovat, jak by se tento ředitel měl do funkce dostat a řada dalších. Přitom každý občan jako daňový poplatník by si asi hlavně přál to, aby byla řádně oddělena při výkonu státní služby politická moc od běžného řízení státní správy – to však dosud vůbec není jisté, zda se podaří naplnit v praxi,“ poznamenal závěrem Středula.

Služební zákon - cesta, jak odstranit politické trafikanty

Je třeba připomenout, že Miloš Zeman Poslanecké sněmovně opravdu ve svém projevu popřál, aby se stala dílnou kvalitních zákonů a skutečně zmínil opakovaně i potřebu služebního zákona. „Byl bych spokojený, kdyby byl přijat služební zákon, který by konečně odstranil politické trafikanty, onu touhu politických stran obsadit svými stranickými funkcionáři všechna významná místa,“ řekl s tím, že dalším důležitým zákonem by měl být i ten o prokázání původu příjmu a majetku.

Prezident Zeman při svém vystoupení v Poslanecké sněmovně kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky také poradil, aby nehledal za každou cenu vlastní originální cestu, ale nechal se inspirovat politikou skandinávských zemí, které se s hospodářskou krizí vypořádaly lépe než zbytek Evropy nebo USA. Poukázal pak i na nesoulad mezi koaliční smlouvou a programovým prohlášením nové vlády.

Snaha hledat originální řešení úspěch minulým vládám nepřinesla

„Předpokládali jsme, že do sedmi let doženeme Rakousko. Nevšiml jsem si. Předpokládali jsme, že se staneme středoevropským tygrem. Nevšiml jsem si toho,“ zněly úvodem první věty prezidenta k poslancům a členům vlády. Za neúspěch podle něj může prý mimo jiné častá snaha českých vlád za každou cenu hledat originální vlastní řešení, které se ne vždy podaří podle plánů.

I proto by Sobotkův kabinet neměl podle Zemana stejnou chybu opakovat. Připomněl, že stojí před úkolem zakotvit programové prohlášení vlády nejen ve čtyřletém horizontu. Prezident míní, že by měla nová vláda při své práci především zohlednit fakt, že je Česká republika v Evropské unii. Z ní se nejlépe s krizí vypořádaly skandinávské země. Ty by podle prezidenta měly Česku posloužit jako vzor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…