Odborář prozradil, jak proběhne okupace ministerstev. Konec hladu v Čechách

10.05.2012 12:34

Dramatická situace v Česku došla prý už tak daleko, že kvůli vládním reformám drží statisíce Čechů nedobrovolnou hladovku. Odbory se rozhodly zasáhnout. Plánují okupovat jednotlivá ministerstva. Jeden z jejich předáků, Jaroslav Dušek, ParlamentnímListům.cz představil stručný plán, jak chtějí na ministerstva zaútočit. A přimět ministry, aby se svých křesel vzdali.

Odborář prozradil, jak proběhne okupace ministerstev. Konec hladu v Čechách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Dušek

Po okupaci Václavského náměstí, na kterém se koncem dubna na popud odborů a dalších protivládních uskupení sešlo více než sto tisíc lidí, přicházejí další protestní akce.

Na konec května jich odbory naplánovaly hned několik. Za pozornost stojí ale jejich unikátní snaha paralyzovat ministerstva. Akcí s názvem okupace ministerstev chtějí dát šéfům jednotlivých resortů razantně najevo, že jejich čas už vypršel.

Ač konkrétní informace o tom, jaká ministerstva a jakým způsobem budou atakovat, odbory dosud tají, ParlamentnímListům.cz se podařilo získat alespoň rámcový obrázek o tom, jak bude celá protestní akce vypadat. 

Stany a hladovka? Zbytečné

Postaví odboráři a jejich příznivci před ministerstvy stany? Budou snad držet hladovku? Prý ne. Bylo by to zbytečné. "V této zemi drží hladovku už statisíce lidí, a z donucení vlády. Hladovka nikomu nepomůže, a jak se říká, sytý hladovému nevěří," řekl ParlamentnímListům.cz předseda Svazu odborářů a služeb Jaroslav Dušek.

Co se týče konkrétního plánu na protestní akci před ministerstvy, poodkryl odborář trochu roušku tajemství, která ji obestírá. "Příliš mnoho toho neřekneme, aby se na to Nečasova parta nemohla připravit," sdělil redakci s tím, že cílem okupace ministerstev je zamezení ministrům a dalším pracovníkům, aby se dostali na své úřady. "Vchodů je jen omezené množství," dodal výmluvně odborář.

Demokracie. Občané si mohou jít, kam chtějí

Na dotaz, zda se nebojí zásahu policejních či jiných jednotek a zda je vůbec akce, která se snaží zamezit tomu, aby se určití zaměstnanci dostali do práce, legální, odpověděl jednoznačně. "Občané jsou svobodní, ministerstva i parlament mohou navštěvoval, jak chtějí." Dušek také dodal, že detailnější informace nechce sdělovat ani médiím, ani zástupcům vlády.

To šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek nijak konkrétní být nechtěl. "Nikdo vám teď nic neřekne, požadavky sdělíme primárně premiérovi," řekl redakci.

A jak se vůči aktivitě odborů vymezují sama ministerstva? ParlamentníListy.cz pátraly například na MPSV, tedy resortu nejkritizovanějším. "Ministr Drábek by raději uvítal diskuzi u stolu, než akce na ulici, ale to je svobodná volba odborů a jako takovou ji repsektuje. O efektivitě zvoleného řešení ať si každý udělá obrázek sám," řekla redakci mluvčí MPSV, Viktorie Plívová. Žádné opatření či protiakce prý její resort neplánuje.

Ministerstvo financí také nebylo ohledně opatření proti okupaci příliš sdílné. "Připravujeme adekvátní kroky k zajištění chodu úřadu tak, aby byl zajištěn běžný provoz jak pro zaměstnance, tak pro veřejnost," řekla redakci Veronika Lukášová z tiskového oddělení.

Okupace ministerstev je naplánovaná na 22. května. Po ní odboráři půjdou i do mnoha dalších protestních akcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…