Odbory politikaří a vydírají vládu, zaznělo od mladého konzervativce v ČT

01.12.2012 17:35

V pořadu Politické spektrum diskutovali předseda Mladých konzervativců Jiří Fremr, místopředseda Mladých křesťanských demokratů Jan Gregor a předseda Mladých sociálních demokratů Lukáš Kaucký. Řeč byla o 17. listopadu a demonstracích odborů.

Odbory politikaří a vydírají vládu, zaznělo od mladého konzervativce v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

„My jsme 17. listopad slavili vzpomínkou na oběti komunismu,“ uvedl Fremr. To, že organizace zvolily datum na demonstraci právě tento svátek, považuje on sám za zneuctění. „Česká republika se nepodobá těm idejím, za které lidé 17. listopadu 1989 demonstrovali, nesouhlasil Kaucký.

Ukradli 17. listopad

Naopak Gregor má za to, že svátek byl zneuctěn. Někteří z organizátorů, kteří na demonstraci hovořili, navíc podle něj říkali nesmysly. „Mě také trošku mrzí, jací lidé se pokusili 17. listopad si přivlastnit. Pořád ti samí lidé, pořád ty stejné organizace,“ doplnil Fremr.

„Lidé jsou znechucení a naštvaní za posledních 23 let,“ zdůraznil Kaucký. „Odbory se tady snaží prezentovat práva a zájmy zaměstnanců,“ dodal. Podle Fremra si ale odbory spíše hrají na politickou stranu a proto svou pozici vlastně oslabují.

Mladý konzervativec je přesvědčen, že kroky typu odchodu z tripartity jsou nepřístojné. „Je to politikaření a odbory neplní svoji funkci,“ prohlásil. Naopak Kaucký si myslí, že tuto situaci způsobuje vláda, protože je nebere vážně. „Primárním úkolem není politikaření, ale vyjednávání se zaměstnavateli. To, jak využívají stávku k vydírání vlády, je špatné,“ oponoval Gregor.

„Lidi tady brečí nad tím, jak se krade, a přitom chtějí, aby o nich politici tolik rozhodovali, o takových částkách,“ podivil se Gregor. Podle něj je jediná možnost zabránit korupci zeštíhlením státu. „To není o politicích, ale o společnosti,“ dodal Fremr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…