Okamura: Prý jsem rasista. A já se přitom s Romy domluvil na řešení problémů

30.05.2013 11:58

Novely zákonů, kterými chce senátor Tomio Okamura pomoci vyřešit problematiku s nepřizpůsobivými, byly konzultovány i se zástupci Romů, kteří s nimi souhlasí. Okamura to řekl redakci ParlamentníchListů.cz ve sněmovně po skončení tiskové konference, kde novely spolu s poslanci Fialou a Kádnerem představil.

Okamura: Prý jsem rasista. A já se přitom s Romy domluvil na řešení problémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Nutnost v konání podle senátora Okamury potvrzuje i nedávný brutální útok v Duchocově, který se objevil v médiích. „Pro mě to není novinkou, problematikou sociálně nepřizpůsobivých lidí se zabývám již dlouhou dobu a často jsem různými pseudointelektuály označován za rasistu nebo xenofoba, což je samozřejmě nesmysl. Možná je to dobrá výmluvy pro ty, kteří nechtějí nic řešit, nebo se jim to nehodí,“ míní Tomio Okamura.

S návrhy zákonů souhlasí i Romové

„Jde o různé multikulturní organizace, které naopak z veřejných rozpočtů parazitují na řešení této problematiky, přitom za dvacet let neudělaly vůbec nic. Já jsem navštívil jak starosty Šluknovska, tak jsem tyto návrhy zákonů konzultoval se zástupci Romů v Janově a Chanově a došlo k vzácné shodě, že jak zástupci Romů, tak starostové souhlasí s těmito novelami zákonů,“ uvedl ParlamentnímListům.cz ve sněmovně.

I Romové podle Okamury řekli, že je toto potřeba udělat, protože to v jejich komunitě způsobuje takové problémy, že nejsou schopni se s tím pozitivně vypořádat. „Znovu proto zdůrazňuji, což na tiskové konferenci nepadlo, že na těchto návrzích je shoda mezi starosty postižených obcí a mezi zástupci Romů,“ zdůraznil znovu nezávislý senátor.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Útoky jako v Duchcově se prý dějí každý den, jen se o tom nemluví

„Jakékoliv nařčení z xenofobie, rasismu nebo populismu je samozřejmě lživé a úplně liché, protože navrhuji zákony, které jsou ve shodě na obou stranách. Ti, kteří cítí, že je to potřeba řešit, jsou s námi na jedné lodi,“ je přesvědčen.

Nedávný brutální útok navíc podle Okamury  není nijak ojedinělý. „Pokud jde o to, co se nedávno stalo v Duchcově, tak prosím vás, takové a podobné věci se dějí v České republice denně! Tohle se děje každý den, jen se o tom nemluví. Jsou okrádáni i turisté v centru Prahy různými skupinami sociálně nepřizpůsobivých a tak dále. Děje se to dvacet let a nikdo to neřeší. Stejně tak denně jsou lidé častováni nadávkami a situacemi na hranici fyzické inzultace v mnoha dalších částech naší země,“ uvádí dále Tomio Okamura pro server ParlamentníchListů.cz.

„Pouze čas od času ten problém malinko vyskočí a jakoby se tváříme, že bychom měli něco dělat. Jenže ta změna může přijít pouze tvrdými a zásadními změnami v legislativě, aby policie, soudy a státní zástupci mohli konat přesně v mantinelech daných zákonů,“ popisuje senátor.

Politici dvacet let nehnuli prstem, přitom to není složité

Proto prý nyní spolu s poslanci přišli s návrhy dvou konkrétních novel zákonů, s kterými starostové Šluknovska jasně souhlasili. „Sami starostové řekli, že příčinou všech dalších problémů je sestěhování těch lidí do ghett, což řeší hned naše první novela zákona o hmotné nouzi,“ sděluje Tomio Okamura dále.

„Spolu s kolegy jsem k tomu přistoupil konkrétními kroky, konkrétní legislativou, protože když nezměníme zákony, policie a soudy, vlastně nikdo nemůže konat a všichni se pak vymlouvají. Já jsem v Parlamentu teprve půl roku a šokuje mě, že nikdo z politiků za těch dvacet let s takto relativně jednoduchými novelami zákonů prakticky nepřišel. Přitom to nestojí ani tolik práce, stačí se o problém zajímat a konzultovat ho. Nikdo s tím nic nedělal a to máme aparáty tisícovek úředníků, ministry s auty a řidiči, utrácí se milionové a miliardové částky za úředníky a právníky, ale aby někdo skutečně řešil palčivé problémy, s tím nikdo nehnul,“ nechápe letitou nečinnost politiků.

Přitom současné návrhy zákonů, s nimiž poslanci Fiala a Kádner jdou do sněmovního procesu, nebylo podle Okamury složité vytvořit. „Stálo to pár tisícovek na konzultace s právníky, potom jsme na vlastní náklady zajeli na Šluknovsko, do Chanova a Janova a je to na světě. Máme to prokonzultované se všemi dotčenými stranami i s právníky a může to jít do sněmovny. Proto prosím všechny poslance nehledě na členství v politické straně, nepolitikařme a prosím, pojďme to prohlasovat co nejrychleji, ať mají lidé klid a ať slušní lidé začnou mít v České republice navrch,“ vyzval zákonodárce v závěru vyjádření pro redakci ParlamentníchListů.cz senátor Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…