Okamurův kůň do Senátu to protikandidátovi spočítal: Terminologie, kterou používá, je nechutná. A nejen to

13.12.2013 18:00

ROZHOVOR Tomio Okamura v říjnu úspěšně kandidoval do sněmovny a již za pár týdnů se tak konají doplňovací volby. Úsvit nominoval do souboje otce Okamurovy přítelkyně, napajedelského lékaře Pavla Talače, což ale mnozí jeho protikandidáti kritizují. Jak se ke kritice staví? Jeho hlavní téma je práce s lidmi a chtěl by zastavit nekvalitní a nesmyslné zákony.

Okamurův kůň do Senátu to protikandidátovi spočítal: Terminologie, kterou používá, je nechutná. A nejen to
Foto: archiv
Popisek: Kandidát hnutí Úsvit v doplňovacích volbách do Senátu MUDr. Pavel Talaš s Tomiem Okamurou

Řeč byla ale také o stavu českého zdravotnictví, v němž on sám již více než 40 let pracuje, a svěřil také s financováním své kampaně a prozradil nám, jaký je Tomio v soukromí.

Co říkáte na výsledek voleb? Co podle vás znamená pro občany? A jste spokojen s mandáty, které získalo hnutí Úsvit?

Předčasné volby byly nutným završením činnosti předchozí vlády. Jejich výsledek  je důkazem  nedůvěry  k rigidním politickým stranám, které za 20 let dovedly tuto zemi na pokraj morální a ekonomické propasti.

Pro občany předčasné volby  znamenaly určitou naději ve  zlepšení budoucnosti, ale současně také  akcentaci stresu a nihilismu v naší společnosti. Většina lidí této země se musí živit poctivou každodenní prací, za jejíž kvalitu musí nést zodpovědnost, a protipól  této reality představují politici naší země.

Přirozeně jako občan této země  budu velmi vděčen, když  mi garnitura, která touží po moci, vysvětlí, proč  14 hlasů jedné strany má jinou  váhu než 14 hlasů jiné strany.

Osobně si myslím, že se zde popírají principy demokracie, a bezduchá argumentace, v politice jev zcela běžný, je primitivním a účelovým popřením  toho, co demokracii činí demokracií.

Jak je všeobecně známo, jste tatínkem partnerky Tomia Okamury a již druhým rokem společně i žijete. Prozradíte nám, jaký je v soukromí?

Samozřejmě že s p. Okamurou nežijeme ve společné domácnosti, ačkoliv ho kdykoli rádi v Napajedlích uvítáme, protože se jedná o sympatického a velmi slušného člověka. Jako politika si ho vážím pro jeho obrovský pracovní potenciál, který je chopen vyvinout k dosažení cíle a přitom zachovávat pravidla lidské slušnosti. V tomto by si mělo z jeho chování vzít spousta politiků příklad.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jak v této souvislosti vnímáte kritiku vašich protikandidátů, ale i řady médií? Váš protikandidát, lidovecký starosta, se pro naše stránky vyjádřil, že mu vaše nominace zavání výtahem k moci. Jak byste na jeho slova reagoval.

Kandidáta  KDU-ČSL neznám a dosud jsem ho chápal jako rovnocenného protikandidáta, kterému jde o blaho země. Jeho výrok, že jde o vytažení k moci, mám chápat jako to,  že u moci by měli zůstat jen ti, co jsou k ní již vytaženi?  Prosím o prominutí za tuto nechutnou terminologii, kterou kandidát KDU-ČSL používá.  Plyne to pravděpodobně asi z toho, že dotyčná osoba používá argumentaci  plynoucí  spíše z pocitu než z logického přístupu, který by měl kandidát do Senátu respektovat: politik, který politické problémy vztahuje na osobní rovinu, nemůže být dobrým politikem.

Pokud jde o mou osobu, tak 40 let pracuji jako lékař s lidmi, jsem s nimi v kontaktu mnohdy v nejtěžších životních situacích a domnívám se, že právě díky tomu mohu dobře hájit zájmy občanů v Senátu.

Tento fakt nechť zhodnotí samotní voliči. Nepovažuji práci v Senátu za fenomén k vytažení k moci a v tomto bodě si s panem kandidátem nerozumíme. Pokud on to považuje za post moci, pak je to ke škodě jeho i jeho voličů.

Budete nějak navazovat na pana Okamuru i v kampani? Můžete nám ji stručně nastínit, a z čeho bude financována. Přispějete i z vlastní kapsy?

Kampaň financujeme společně - největší část jde ale z pokladny Úsvitu, přesněji, teď vše hradí pan Okamura ze svého, protože pokud vím, tak Úsvit ještě nedostal žádný státní příspěvek a je v podstatě po volbách v mínusu díky úvěru v bance. To je v pořádku, protože Úsvit nemá žádné sponzory a kmotry v pozadí.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější? O co byste se chtěl jako senátor zasadit?

Jak jsem již výše uvedl, za dominantu senátní práce považuji právě práci s lidmi, prosazování jejich oprávněných požadavků, stop nekvalitním a nesmyslným zákonům.

Existence Senátu však není ve vyspělých zemích samozřejmostí. V mnoha z nich včetně ČR se tak vedou vášnivé debaty o jeho prospěšnosti. Jak byste argumentoval vy osobně? A domníváte se, že je nutné mít u nás na 280 zákonodárců?

V prvé řadě se domnívám, jestliže Senát vznikl, byly pro to nějaké důvody a v průběhu času se ukázaly jako oprávněné. Senát byl v posledním volebním období opravdu pojistkou proti některým výstřelkům sněmovny a také po rozpuštění sněmovny byl náhradním zákonodárným sborem.

Úsvit ovšem má v programu změnu sněmovny, a to snížení počtu poslanců více než o polovinu, volených přímo v přirozených původních politických okresech (15 z toho má Praha), kterých bylo kolem 90. Tedy ano, jsme pro snížení počtu zákonodárců.

Jste renomovaný lékař, jak byste hodnotil stav našeho zdravotnictví?  A podporujete nyní zrušení poplatků ve zdravotnictví? Neobáváte se negativních dopadů, které již do tak vypjatého rozpočtu ve zdravotnictví přinese, a jak se stavíte k nedávno schválené úhradové vyhlášce ve zdravotnictví, kterou kritizuje i koalice soukromých lékařů?

Úroveň péče v našem zdravotnictví bych hodnotil jako velmi dobrou, osobní zodpovědnost lékařů jako velmi vysokou a je nutno připustit, že poplatky nevytvářejí zrovna dobrý vztah mezi lékařem a pacientem. Navíc zbytečně zatěžují sociálně slabé občany. Mým mottem je  myšlenka, že ve zdravotnictví má každý dostat to, co potřebuje, ne to, co chce. 

Zvyšování administrativní zátěže nám situaci ve zdravotnictví nevyřeší ani nezlepší a zbývající otázky by měly být zodpovězeny na základě rozumné dohody mezi pojišťovnou a poskytovateli zdravotní péče, aby jedna strana respektovala oprávněné nároky a požadavky druhé strany.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Přijďte k volbám, rozhodujeme o budoucnosti této země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…