Oranžový Sobotka má prý strach: Co když pustím k moci komunisty...

01.05.2012 13:23

Nejsilnější parlamentní stranou, ale bez podílu na výkonné moci je v tomto volebním období sociální demokracie. Výzkumy všech agentur z ní ale dělají jasného favorita příštích voleb. Otázkou je, s kým bude ČSSD vládnout. Nezrušila totiž tzv. bohumínské usnesení, a tak vládu s komunisty určitě nevytvoří. Nejpravděpodobněji vyhlíží varianta s jejich tichou podporou.

Oranžový Sobotka má prý strach: Co když pustím k moci komunisty...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně

Častým argumentem koaličních politiků, když hájili pokračování problémy zmítané vlády Petra Nečase, bylo, že nemohou připustit předčasné volby, protože pak by zcela jistě nastoupila vláda socialistů a komunistů. Volební průzkumy předpovídají ČSSD zcela jasné vítězství a spolu s předpokládanými výsledky KSČM by tyto dvě strany daly ve sněmovně dohromady pohodlnou většinu.

Týdeník Respekt přišel s informací, že vedení ČSSD včetně předsedy Bohuslava Sobotky má pro takový případ připravené řešení, o němž jednalo na uzavřeném jednání v Lidovém domě. „Ve svém vystoupení Sobotka sice vyloučil zrušení tzv. bohumínského usnesení, které sociálním demokratům zakazuje přímou vládní spolupráci s komunisty, v neformální diskusi ale jako nejpravděpodobnější scénář načrtl menšinovou vládu ČSSD opřenou právě o komunistické hlasy,“ napsal Respekt.

Tichá podpora je pro sociální demokraty přijatelná

„V některých krajích vládneme s tichou podporou KSČM. Neviděl bych tedy problém takové tiché podpory i na vládní úrovni,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava. A s podobným postojem by rozhodně nezůstal osamocen. „Tichá podpora by mi nevadila,“ přidal se pro ParlamentníListy.cz europoslanec Richard Falbr.

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny je akceptovatelná jakákoli koalice či podpora, aby ČSSD byla schopna prosadit nejdůležitější programové body. „Místo nedůvěryhodných koalic dávám přednost eventualitě menšinové vlády. Například i s podporou KSČM,“ přiznal pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Sobotka nechce komunistům otevřít cestu k moci

Pro sociální demokracii by prioritou byla koalice s lidovci či zelenými, otázkou je, zda se některá z těchto dvou stran po příštích volbách do sněmovny dostane. A tak nejžhavější variantou zůstává spolupráce s komunisty. Do vlády je Sobotka vzít nechce a mezi svými blízkými se netají tím, že nestojí o to, aby ho historie označila jako muže, který nereformovaným pohrobkům Klementa Gottwalda naplno otevřel cestu k moci.

„O vládě s KSČM jsme neuvažovali nikdy,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD i sněmovny Lubomír Zaorálek. „Podle mě není možné jít do vlády s KSČM,“ konstatoval senátor Miloš Malý. Jeho kolegyně z horní komory Parlamentu Eva Richtrová by však brala jak tichou podporu, tak i účast KSČM ve vládě. „Obě varianty bych uvítala. Současný stav je neudržitelný,“ řekla pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně senátorského klubu ČSSD.

K obavám není důvod, jsme pevnou součástí evropských struktur

Možnost otevřené vládní koalice s KSČM opatrně nadhazuje uvnitř sociální demokracie místopředseda Jiří Dienstbier, mezi stranickými špičkami však s tímto názorem zůstává osamocen, a tak ve svých úvahách zůstává také jen u tiché podpory. Ta by měla pomoci ČSSD prosadit velkou část jejího programu od zrušení zdravotnických reforem až po zavedení majetkových přiznání jako základního protikorupčního institutu.

Dienstbier je přesvědčen, že řadu těchto věcí bude KSČM automaticky podporovat, protože je také má ve svém programu a pokud by to neudělala, znemožnila by se navždy před svými voliči. A žádné obavy z ní už nemá. „Jsme zakotveni v evropských strukturách. To je zásadní a nepřekročitelná pojistka,“ vysvětlil Dienstbier pro Respekt, proč už není třeba se komunistů bát.

Požadavek na odchod z NATO sociální demokracie odmítá

Sociální demokracie ale přiznává, že by hledala podporu napříč sněmovnou při hlasování o tom, v čem se s komunisty rozchází. Zůstává ale otázkou, co by z tiché podpory KSČM měla. Jejich požadavky by nejspíš směřovaly k místům v řadě institucí jako například ve vedení sněmovny, v Nejvyšším kontrolním úřadu a v několika státních i polostátních firmách.

Komunisté se netají ani tím, že by rádi dosáhli odchodu z NATO. „Na takové věci rozhodně nepřistoupíme,“ odmítl podobnou úvahu předseda Bohuslav Sobotka. „Odchod z NATO samozřejmě nepřipadá v vahu,“ doplnil ho pro Respekt místopředseda Zaorálek. I když nějaké ústupky ze strany ČSSD by se daly očekávat.

Kromě oficiálního programu mají komunisté i radikální verzi

„Zpochybňovat členství v Evropské unii nedovolíme. NATO bychom asi nějak ošvejkovali,“ domnívá se stínový ministr financí Jan Mládek, že bychom mohli zůstat členy, ale stáhli bychom naše vojáky z Afghánistánu a utlumili naše aktivity. A vstříc by možnému budoucímu partnerovi vyšla ČSSD i personálně. „Asi by dostali nějaké náměstky ministrů a nějaké instituce,“ zmínil Mládek pro Respekt. A středočeský hejtman David Rath připustil i diskusi o kandidátech KSČM na ústavní soudce.

Respekt ale upozorňuje, že nikdo neví, jak by se pak komunisté v takových úřadech chovali. Oficiální program KSČM je sice poměrně umírněný, ale strana nedávno vytvořila jeho tzv. radikální verzi, která počítá se znárodňováním a revolučním bojem. Co přesně si pod tím komunisté představují, však předseda KSČM Vojtěch Filip odmítl týdeníku sdělit.



 
  


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…