Padesátikoruna na den. Jak mají důchodci přežít, ptá se komunista vlády

07.08.2012 20:29

Čeští důchodci mají krušný život. A bude ještě hůř. O tom, že hrozí, že jim na den zbude třeba jenom padesátikoruna, vědí i sami poslanci. Nic proti tomu nezmůžou.

Padesátikoruna na den. Jak mají důchodci přežít, ptá se komunista vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

O tom, že senioři v Česku nemají na růžích ustláno, není pochyb. Po realizaci vládních reforem ale bude zřejmě ještě hůř. Mnozí důchodci totiž budou muset vyžít třeba i s ani ne padesátikorunou na den. Vyhrožuje tím alespoň šéf Rady seniorů, Jiří Penes.

Pět desetikorun na den. Tak bude žít český důchodce

„Když se budou dál navyšovat ceny za bydlení - a tady musím připomenout, že už od příštího roku budeme mít tržní nájemné -  bude to tristní situace a přitom stát to zatím nijak neřeší,“ uvedl Pernes pro ParlamentníListy.cz a zdůraznil, že třeba v Praze 6 je regulovaný nájem 148 korun za metr čtvereční a není výjimkou, když právě nejedna babička odtamtud má průměrný důchod nejnižší v celé České republice a když zaplatí za onen nájem, tak ji potom zbývá jen 48 korun na den.

Komunista: Bude hůř

Poslanci sněmovního sociálního výboru mají na jeho propočet různé názory. "Statistické přehledy pana předsedy bývají přesné. Společnost se velmi diferencuje. Ano, řada nízkopříjmových domácností, zejména matky samoživitelky, ale i starodůchodci, zejména samodůchodci, jsou na tom špatně a bude jim ještě hůř," řekl ParlamentnímListům.cz Miroslav Opálka z KSČM. "V Praze tento problém prohlubují zejména vysoké nájmy. Obecně nižší valorizace a zhoršující se nároky na sociální dávky. Jak z toho mají vyžít, je otázka na ty, kteří tento stav způsobili," ukazuje Opálka prstem na vládu a koaliční poslance.

Chudoba. To je program vlády

Antonín Seďa z ČSSD také připouští, že většina seniorů doslova živoří. "Pravdou je, že se většině seniorů po vládních škrtech sníží životní úroveň a řada z nich se propadne do chudoby. Asociální politiku této vlády musí každý slušný politik odmítnout," řekl ParlamentnímListům.cz.

Zato Jitka Chalánková z TOP 09 pozornost od seniorského živoření odvrací. "Za prioritní úkol vidím pomoc seniorům v oblasti bydlení a sociální péče. Pomoc bude jistě cílena individuálně. Bude se připravovat zákon o sociálním bydlení, nehledě na to, že tržní nájemné po deregulaci  může všeobecně poklesnout," řekla ParlamentnímListům.cz s tím, že se musí posílit mezigenerační solidarita. „Musím říci, že situaci seniorů, rodin s dětmi a sociálně slabých vnímám velmi citlivě. Na druhé straně máme k dispozici jen tolik,  kolik vyrobíme, a to s přidanou hodnotou," dodala pro redakci s tím, že sama spotřeba vývoj nezvedne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…