Padne Nečasova vláda? Víme více

29.08.2012 15:57

Server Aktuálně.cz napsal, že by skupina poslanců kolem Petra Tluchoře mohla hlasovat proti daňovému balíčku, který předkládá vláda Petra Nečase. Zdroje ParlamentníchListů.cz z ODS potvrzují, že to Tluchoř myslí vážně. Redakce k tomu zjistila další informace.

Padne Nečasova vláda? Víme více
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

Jediné, co lze v tuto chvíli říct, že situace je totálně nepřehledná. Je ale několik verzí, proč to Petr Tluchoř dělá a co by tím získal. První je, že se jedná o osobní mstu Petru Nečasovi, který ho zbavil postu předsedy poslaneckého klubu.

Pomsta Petru Nečasovi

„On to myslí vážně. Nyní už by se navíc nedostal do pozice Vlasty Tlustého, protože odpor ke zvyšování daní je v ODS velký, čili si může hrát na to, že je velký hrdina, velký pravičák. Že je ochráncem odkazu Václava Klause, tomu snad nikdo nevěří, protože každý ví, jak ho Klaus nesnášel a jak Tluchoř o Klausovi ošklivě mluvil. Tluchoř říká, že toto není jeho vláda, tak ji klidně potopí. Uvidíme, jak se to vyvine. Opravdu nelze vyloučit ani předčasné volby,“ řekl ParlamentníchListů.cz dobře informovaný zdroj z ODS. Volby by se pak pravděpodobně odehrály společně s prezidentskými.

Opoziční politici jako například Michal Babák z VV pak naznačují, že proto byl ještě rychle odvolán prezident policie Petr Lessy a jmenován Martin Červíček, neboť se to muselo stihnout ještě před pádem vlády.

Obchod?

Další verzí je, že Tluchoř chce nějakou věc zobchodovat. Například by rád viděl Ivana Fuksu v čele Nejvyššího kontrolního úřadu, přičemž však neměl úplnou podporu v ODS a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl, že nechce v čele úřadu žádného poslance či aktivního politika. Takto by mohl TOP 09 obměkčit.

„Nevím, jestli může něco zobchodovat. To by pak za chvíli s takovými požadavky mohl chodit každý. Spíše odhaduji, že se bude vyjednávat s Michalem Doktorem a k jednání s Pavlem Bémem již došlo,“ řekl redakci další člen ODS.

Předpolí pro podzimní kongres

Další verze je, že si takto Petr Tluchoř připravuje půdu pro podzimní Kongres ODS, aby dostal své lidi do vedení. Mohl by pak po podzimních volbách, které patrně pro ODS nedopadnou nejlépe, říkat, že stranu varoval a že je nutný návrat ke kořenům, který reprezentuje on.

Spekuluje se též, zda by neschválení daňového balíčku znamenalo pád vlády. Petr Nečas tím již pohrozil, ale již v minulosti udělal ostrá prohlášení, a pak vzal zpátečku.

Podle informací redakce bude také podstatné, zda se bude nejprve hlasovat o církevních restitucích či naopak. Pokud by byl potopen daňový balík, mohlo by to vést poslance ODS, že by pro ve straně nepopulární restituce ruku nezvedli. Podle některých zdrojů by ministru financí nemuselo tolik vadit, že by padla vláda, pokud by byly před tím schváleny restituce.

Šťastný vládu podpoří

Také je otázkou, kdo všechno by se do případné Tluchořovy revolty zapojil. Pokud jde o středočeské poslance ODS, tak se hovoří o tom, že k Tluchořovi jsou loajální Ivan Fuksa, Miroslav Jeník a Marek Šnajdr. Spekuluje se též, že by se mohli připojit i někteří poslanci z Prahy. Proti zvyšování daní se stavěli například Boris Šťastný či Jan Florián z Prahy 10. Otázkou je též David Vodrážka.

Boris Šťastný ale ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz dnes znovu potvrdil, že vládní návrh zákona podpoří, ačkoli nerad. „Již jsem několikrát řekl, že se mi toto Kalouskovo daňové zvěrstvo vůbec nelíbí. Nevím, proč by ODS měla krvácet kvůli něčemu, s čím přišel Miroslav Kalousek a co je proti jejímu programu. Respektuji ale závazné rozhodnutí klubu a zákon, byť s odporem, podpořím,“ řekl redakci Šťastný.

A další otázkou je, kdy by Tluchoř udeřil. Odpůrcem zvyšování daní je totiž prezident Václav Klaus a je možné, že bude zákon případně vetovat. Každopádně by to ale nebylo v koordinaci s Petrem Tluchořem, neboť jejich vztahy jsou naprosto nepřátelské a Klaus Nečase před Tluchořem varoval.

Jak daleko to zašlo...

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS a TOP 09, zda se obávají, že skupina kolem Petra Tluchoře skutečně bude hlasovat proti daňovému balíčku. A rozhodně nepanuje jistota, že se tak nestane.

„Aktuálně.cz slyší trávu růst,“ uklidňoval ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

„Rozpory a spory uvnitř ODS jsou nechvalně známé. Jak daleko jednotlivé skupiny či osoby ve vnitrostranickém boji zašly, mi jasné není,“ řekl redakci první vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Věřím, že k ničemu takovému nedojde,“ reagoval ministr zemědělství Petr Bendl, který je šéfem středočeské ODS, jejímž členem je i jeho rival Tluchoř.

Obávám se...

„Obávám se toho,“ uvedl stručně místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a šéf pražské topky František Laudát.

Úplně optimistický není ani místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský. „Slovo ´obávat se´ je špatný termín. Potvrzuji, že jsem zaregistroval, že by někteří kolegové nemuseli zdvihnout ruku pro daňový balíček, což by poté mělo asi několikero různých důsledků. Jinak ale nemá cenu spekulovat, uvidíme při hlasování,“ míní poslanec.

„Odpovědnost za plnění vládního prohlášení a reformních kroků nese ODS stejně jako TOP 09. Pokud poslanci kolem Petra Tluchoře smýšlejí tak, že to nepodpoří, podrážejí nohy svému premiérovi a tím i vládě. Klub TOP 09 jednoznačně zvedne ruku pro daňový balíček a bude nadále naplňovat programové prohlášení vlády. Jestli část ODS podrazí svého premiéra a ohrozí schválení státního rozpočtu, je to její zodpovědnost. Osobně nevěřím, že se dopustí takového hazardu a ohrozí stabilitu České republiky, i když v ODS je všechno možné,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

Únor 1948

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša je optimističtější: „Dokud nebude schválen státní rozpočet, budou vždy kolovat zaručené informace a z nich plynoucí obavy. Schvalování letošního státního rozpočtu se navíc děje v době blbé nálady ve společnosti. Tím spíše je potřeba najít shodu. Věřím, že si ostatně všichni vládní poslanci uvědomí, že tak nenápadně přišel i únor 1948.“

Poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová doufá, že tluchořovci dají přednost zodpovědnosti. „Kandidovali za ODS, a ne sami za sebe. Poslanec má hlasovat sice podle svého svědomí, na druhou stranu v demokratické straně platí v rozhodování, zvláště v tak důležitém hlasování, názor většiny,“ říká poslankyně.

„Pevně věřím, že se tak nestane, ale je na každém z poslanců, jakou míru odpovědnosti přijme,“ myslí si poslanec TOP 09 Václav Kubata.

Odhodlá se někdo k radikálnímu kroku?

Poslanec ODS Jaroslav Martinů doufá, že nakonec všichni poslanci za ODS  pro vládní zákon ruku zvednou. „Je jisté, že to nikoho netěší, já osobně považuji za prioritu číslo jedna snahu o ozdravení státních financí. Pokud někdo zná jinou cestu než vládní a přitom nechce zvyšovat přímé daně, tak ať ji představí a snaží se pro ni získat podporu. Já jsem nic takového nezaznamenal,“ dodal poslanec.

Poslanec TOP 09 Jiří Skalický věří, že zákon i státní rozpočet bude schválen, tak aby byl splněn záměr vlády týkající se veřejných financí v příštím roce.

„Opravdu nevím, jestli se někdo odhodlá k takto radikálnímu kroku. Je třeba se ptát poslance Tluchoře. Já osobně své připomínky řeším do této chvíle v rámci vnitrostranických orgánů,“ uvedl poslanec ODS David Šeich.

Poslankyně TOP 09 Ludmila Bubeníková či Helena Langšádlová se neobávají toho, že daňový balíček nebude schválen.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…