Páni kandidáti TOP 09, co jste říkali lidem na Kalouska s Drábkem?

12.10.2012 12:38

Vládní TOP 09 ve spojenectví se STAN dosud měla v Senátu dva své zástupce, ale oběma letos šestiletý mandát vyprší. A tak je na kandidátech zaštítěných Karlem Schwarzenbergem, aby dosavadní počet minimálně udrželi, ne-li navýšili. V kampani ale museli od občanů čelit kritice za počínání jejích ministrů Miroslava Kalouska a Jaromíra Drábka.

Páni kandidáti TOP 09, co jste říkali lidem na Kalouska s Drábkem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek na sněmu TOP 09

„Chtěl bych voliče požádat, aby se na to proboha nevykašlali a šli volit. Všichni dobře víme, kolik času pak hlavně u piva věnují nadávání na politiku. Já jim proto říkám, že kdyby setinu času, který potom pronadávají u piva za následující volební období, věnovali tomu, že si seženou informace a půjdou volit, tak by to bylo fajn,“ říká pro ParlamentníListy.cz Stanislav Berkovec, kandidát TOP 09 do Senátu za volební obvod 29 – Litoměřice.



„Lidem bych doporučil, aby se uklidnili a soustředili se na to, že tyhle volby jsou především krajské a tam celostátní témata nepatří. V Karlovarském kraji, který měla poslední čtyři roky na starosti ČSSD, se toto volební období příliš nepovedlo, tak od problémů kraje chce odpoutat pozornost k celostátním tématům,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Petr Zahradníček, který je nejen kandidátem TOP 09 ve volebním obvodu 2 – Sokolov, ale i dvojkou její krajské kandidátky v Karlovarském kraji.

Jiná cesta než uskromnění dál nevede

Mnozí voliči si TOP 09 spojují především s působením jejích ministrů Miroslava Kalouska a Jaromíra Drábka. „Sám jsem přesvědčen o tom, že oba tito pánové dělají svou práci dobře. Ale pro veřejnost představují ty, kteří se jim snaží brát dávky a vůbec je finančně omezovat. Snažil jsem se proto vysvětlovat, že jsme zkrátka ve finanční a hospodářské krizi a musíme urgentně řešit dluhy z minulosti. Musíme se uskromnit, protože jiná cesta – než poněkud vyšší daně nebo restrukturované sociální dávky – dopředu není,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Bedřich Moldan, kandidát do Senátu za volební obvod 47 – Náchod.



„Mně nikdo celostátní politiku TOP 09 v kampani nepředhazoval, mě nominují Starostové a Nezávislí,“ brání se Jiří Šesták, kandidát do Senátu za volební obvod 14 – České Budějovice, že by někde musel obhajovat silně nepopulární kroky ministrů Kalouska a Drábka. „TOP 09 je v mém případě jen jedna ze stran, které se přidávají s podporou. Další jsou Jihočeši 2012 a Občané pro Budějovice,“ vysvětluje Jiří Šesták.

Pravicová politika na sociálně slabší nekašle, to je mýtus

Svorně odmítají pro TOP 09 nálepku asociální strany. „Pravicová politika je právě o tom, že má zohledněno myšlení na sociálně slabší. To je jen takový mýtus, že pravicová politika na to kašle, to není pravda,“ tvrdí Petr Zahradníček. „Zkvalitnění života seniorů, sociálně slabších stejně jako studentů má obrovskou škálu možností. Já si dával záležet, abych nabízel splnění jen toho, co budu schopen ovlivnit,“ dušuje se Jiří Šesták.



„Já mám docela přátelské kontakty s romskými spoluobčany, pomáhám jim shánět práci a tak. To si myslím, že Romové docela oceňují. Setkal jsem se i s lidmi, co si stěžují, že mají nízkou penzi, ale pak se často ukáže, že šli do důchodu příliš brzo. Peněz si užili, jezdili na dovolené a teď už žádné dodatečné finanční prostředky nemají. S nimi to je těžké. Pokud ještě mohou pracovat a já jim to radím, tak to ne úplně rádi slyší, protože si zvykli na pohodlný život,“ svěřuje se svými zkušenostmi ze setkání s voliči Bedřich Moldan.

Znechucení z rostoucího vlivu komunistů

Krajské a senátní volby také ukáží, do jaké míry se naplňují průzkumy, které signalizují růst preferencí KSČM. „Já to beru jako výraz nespokojenosti občanů se současnou politikou, a proto hledají subjekt, který není do té současné situace namočen. Tím, že komunisté nejsou více než dvacet let u vlády, tak jsou v očích třeba i mladých lidí jako by očištěni. Bohužel ti mladí lidé nemají ty historické zkušenosti, neuvědomují si určité tragické souvislosti, které s sebou historie komunistické strany nese,“ upozorňuje Jiří Šesták.



„Z rostoucího vlivu komunistů jsem znechucený. Lidé jim vyjadřují preference nikoli proto, že by je milovali, ale protože jsou otrávení ze současné politické reprezentace. Přitom vývoj zdaleka není katastrofální a naopak výsledky jsou velmi pozitivní, A i ty aféry jsou spíš důkazem, že se věci řeší, což dává naději na ozdravení společnosti. V tomhle sehrávají negativní roli média, která šíří pocit celkového zmaru, a to zcela neprávem,“ myslí si Bedřich Moldan, první „posametový“ ministr životního prostředí.

Svět už není o velkých revolucích, ale o rozumném hospodaření

„Lidé srovnávají, jaké jistoty měli předtím a jaké mají teď. Takže v preferencích se to asi objeví. Ale už to není o žádných velkých revolucích, je to o rozumném hospodaření státu. A pro mě je v tomhle příklad Nový Zéland. Tam když je nějaký problém, tak se vypíše výběrové řízení a která strana přednese nejlepší návrh, tak ten problém dostane k řešení,“ nemá Stanislav Berkovec příliš velké obavy, že by rostoucí vliv komunistů znamenal něco dramatického.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…