Pánům to trochu drhne, rýpnul si Kalousek do ČSSD, Babiše a lidovců

23.11.2013 13:40

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo zkritizoval rodící se koalici a jejich předvolební sliby označil za nereálné. Prozradil také, že chce být místopředsedou Poslanecké sněmovny proto, aby měl přednostní právo hovořit.

Pánům to trochu drhne, rýpnul si Kalousek do ČSSD, Babiše a lidovců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

„Nejenom já bych přivítal trochu víc profesionality a větší tah na branku,“ poznamenal na adresu ČSSD, babišovců a lidovců. „Je v zájmu demokratické správy země, aby co nejdříve přestala vládnout nelegitimní Rusnokova vláda. Politika je profese a nezbytnou součástí té profese je učinit konsenzus a proměnit ho ve společenskou realitu. Pánům to trochu drhne a vypadá to, že často nerozumějí ani vlastním předvolebním slibům,“ rýpnul si Kalousek.

Nelíbí se mu ani to, že se hovoří o zavedení registračních pokladen, a to, že Česká republika stále nemá finanční ústavu. Odmítá i majetková přiznání. „Bude to pouze zátěž a šikana pro poctivé. Nepoctiví velmi snadno najdou způsob, jak to obejít. Nelegálně získaný majetek ukryjí do jiných právních forem než do svého soukromého vlastnictví. Ať to budou nadace nebo offshorové struktury. Zeměkoule je veliká a nepoctivé mozky bývají velmi kreativní. Nepřinese to nic,“ myslí si exministr.

Církve jsou velkorysé

Zároveň hájí současnou podobu církevních restitucí včetně finančních kompenzací. „Církve mají nárok na 59 miliard výplaty, to číslo vychází z nezávislých studií. Když jsme se domluvili na třicetiletém splácení, tak je to velkorysost církví, protože chápou, že stát nemá 59 miliard najednou a nemohou ho zruinovat,“ odmítá kritiku restitucí.

Jeho strana ho navrhla na post místopředsedy nové sněmovny. Před hlasováním ale prý nikoho přesvědčovat nebude. „Volby jsou tajné a každý se může rozhodnout, jak chce. Já nechci být místopředsedou proto, abych měl služební auto a měl platový koeficient, ale proto, že s tou funkcí se pojí právo přednostně vystoupit v parlamentní diskusi,“ dodal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…