Paroubek tvrdě trestá za Zemana: Šinágle, Urbane a Sudeťáci, mlčte!

25.04.2013 19:01

Miloš Zeman opět nadzdvihl příznivce sudetoněmeckého Landsmanschaftu. Ve svém vystoupení ještě před návštěvou Rakouska poskytl český prezident rakouské agentuře APA rozhovor, v němž zopakoval svůj více než deset let starý výrok pro rakouský magazín Profil, že „vyhnání sudetských Němců z Československa pro ně bylo mírnějším trestem než smrt“.

Paroubek tvrdě trestá za Zemana: Šinágle, Urbane a Sudeťáci, mlčte!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

S kritikou výroku českého prezidenta se ozvali i na domácí půdě například publicisté jako Jan Šinágl a Jan Urban. „Takovou amorálnost, nemravnost a zhovadilost může pronést jen člověk, který je sám nositelem těchto „hodnot“!,“ kritizuje Zemanův výrok na svých stránkách Jan Šinágl, a pokračuje. „Nepochybuji, pokud by čeští Němci mohli zůstat ve svých staletých domovech, komunisté by volby nevyhráli, to dobře věděl Edvard Beneš. Potom by se nikdy nemohl stát prezidentem člověk takových „kvalit“ jako je Miloš Zeman či Václav Klaus,“ tvrdí autor.

Nepochybně by podle něj čeští Němci svým počtem značně přispěli, posílili a ochránili veřejný prostor před amorálními jevy, které dnes naši zemi ovládají. „Čeští Němci mají v sobě z velké většiny to nejlepší z obou národností. Všude kde byli nuceni začít žít od nuly, poté co vše ztratili, byli pro tyto země vítaným přínosem svými schopnostmi, umem, vzděláním, kulturou, pracovitostí a kultivovaností,“ uvádí autor, který ovšem poněkud zapomněl, že to byli právě Němci, kteří rozpoutali válku, a do Henleinovy strany vstoupilo kolem 90 procent sudetských Němců, kteří se tak přihlásili ke svému němectví, potažmo tedy k občanství Říše, kam byli také následně vysídleni.

Ještě dál šel na svém blogu Jan Urban, ve svém článku: Když Zeman prášil…. Výroky, které (Miloš Zeman - pozn. red.)  pronesl 23. dubna při oficiální návštěvě Rakouska – souseda, který zde vždy byl, je a bude – si snad podle něj „mohl dovolit utahaný a opilý ruský okupační důstojník v roce 1945, ale ne prezident demokratické země v roce 2013. V tak citlivé otázce vyhnání (evakuace, odsunu, vylikvidování, atd. – pro účel tohoto textu není výběr termínu tak důležitý) nejméně tří milionů lidí, zbavených občanských práv i majetku, by kdokoliv, kdo se k ní vyjadřuje, měl znát fakta a vážit slova,“ konstatuje Urban.

Na výrocích Miloše Zemana není, co měnit

„Na slovních spojeních, která použil Miloš Zeman, skutečně nemám, co bych měnil, protože je považuji za naprosto správná,“ reaguje na kritiku prezidenta pro ParlamentníListy.cz předseda SPOZ Zdeněk Štengl.

Na otázku, zda útok sudetoněmeckých politiků, některých médií českých i německých, ale také lidí jako je Jan Urban nebo Jan Šinágl, mířil více na odsun Němců nebo spíše na osobu Miloše Zemana, se předseda Strany práv občanů zasmál. „Já myslím, že je to od každého kousek, ale spíš bych se klonil k problému Benešových dekretů a odsunu Němců z poválečného Československa,“ konstatoval. Není podle něj vyloučeno, že vlna kritiky Miloše Zemana, která propukla, navazuje ještě na prezidentskou kampaň, v níž toto téma patřilo ke klíčovým.

Vyhrocení situace je novinářská záležitost

Nicméně je Zdeněk Štengl přesvědčen, že většina lidí, která ostatně Miloše Zemana podporovala i ve volbách, jeho přesvědčení zná a souhlasí s ním. Vyhrocení celé situace považuje spíše za novinářskou záležitost, než že by šlo o skutečnou kauzu, na kterou by bylo nutné nějak mimořádně reagovat. „Stojím si za tím, že Miloš Zeman jedná jako český prezident a na tom skutečně nemám, co bych měnil,“ říká na závěr Zdeněk Štengl.

Je lepší hájit český postoj, než se za něj omlouvat

„Řekl bych, každému, co mu patří,“ konstatoval předseda NS-LEV21, bývalý premiér za ČSSD a nyní poslanec Jiří Paroubek. Jak dodává, souhlasí tentokrát s prezidentem, přesto, že se mu nelíbí klientelismus Miloše Zemana v některých záležitostech, jako například snaha o jmenování Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku. „Pokud jde ale o výrok k sudetským Němcům, skutečně v něm nevidím nic katastrofálního. A to, že se sudetským Němcům nelíbí, že někdo obhajuje odsun, považuji za přirozené, a u prezidenta je přece samozřejmé, že obhajuje české stanovisko,“ říká ParlamentnímListům.cz Jiří Paroubek.

„Je lepší, když je tam tento prezident, který český postoj v této věci obhajuje, než jiný prezident, který by se za něj omlouval,“ říká poslanec jednoznačně. I když připouští, že ta formulace může být příliš expresivní, „očekávám od prezidenta, že bude krom jiného hájit národní zájmy, což Miloš Zeman v tomto případě udělal“, dodává. „Já ho za to kritizovat určitě nebudu, ostatně, jeho slovní hříčky známe, a pokud jde o pana Šinágla, tak ten by měl mlčet, protože to je opravdu postava podivná… na okraji české politiky,“ říká Paroubek.

Pokud jde prý o Jana Urbana, Jiří Paroubek nevylučuje, že kdysi byl placen z nějakých peněz, takže si dnes prý myslí, že to musejí odvádět zpátky. „Tehdy jsem to chápal, to museli odvádět nějakou činnost, ale dnes si myslím, že by tito lidé měli také hájit naše národní zájmy, protože Benešovy dekrety jsou skutečným českým národním zájmem,“ říká ParlamentnímListům.cz předseda NS-LEV21.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Sudetští Němci i s Urbanem a Šináglem by měli mlčet

„My jsme II. světovou válku nerozpoutali,“ připomíná Jiří Paroubek. „Nerozbili jsme první Československou republiku, byla to žel německá menšina, která ve volbách v roce 1938 volila v komunálních volbách sudetoněmeckou Henleinovu stranu. My jsme nechtěli Heiliges Reich Německo, bohužel, česká území okupovali Němci, kteří tu teroristickým způsobem vyhlásili stát v podobě protektorátu Böhmen und Mären,“ připomíná dějinné souvislosti Jiří Paroubek. Sudetští Němci, spolu s Janem Šináglem a Petrem Urbanem by tak podle něj měli raději mlčet. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…