Partie prezidenta Klause: Jak jste přišli na to, že se budete mít líp?

18.12.2011 11:46

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Prezident Václav Klaus je již tradičním předvánočním hostem Partie televize Prima. V nedělním pořadu zopakovala své skeptické názory na dění v eurozóně a ostře se vyhranil také vůči ministru financí Miroslavu Kalouskovi.

Partie prezidenta Klause: Jak jste přišli na to, že se budete mít líp?
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Prezident Václav Klaus v Partii TV Prima

"Já se nedívám na eurozónu odkudsi z Marsu či z Venuše. My tady žijeme, tady žijí naše rodiny, naši přátele, pro nás je strašlivou nevýhodou, když se Evropa bortí. A pro mne jisté zadostiučinění, i když jsem to říkal, to není. Nemám z toho žádnou radost a je mně líto, že k tomu došlo. K tomu nevyhnutelně muselo dojít, o tom jsem jako ekonom mluvil dvě desetiletí," upozornil v úvodu nedělní Partie televize Prima Václav Klaus.

"Bylo hned jasné, čemu že se to chce pan prezident věnovat," uvádí ve svém mediálním hodnocení analytik Břetislav Polách. "Ty první dotazy ze strany moderátora Punčocháře byly spíše obecného rázu, také proto na ně prezident odpovídal krátce a dalo se vypozorovat, že jej nudí, protože si pod stolem hrál jak s nohama, tak s rukama. To se samozřejmě změnilo ve chvíli, kdy došlo na otázku bortícího se systému eurozóny," dodává dále.

Václav Klaus v následujících minutách upozornil na dlouholetou devalvaci hodnot měn v evropské unii. "Tady někdo čekal zázrak, to přeci nešlo," řekl prezident. Podle dat, která představil divákům, padaly frank, stejně jako marka o desítky procent. "Oni si mysleli, že to vyjde a najednou se ukázalo, že úrokové sazby poskočily jinam a ono už to nejde," doplnil Klaus. Stejně razantně se postavil i k řecké krizi. Ta se podle jeho slov dala očekávat a byla pouhou logickou pointou.

"Ono pro člověka znalého věci šlo o určitou přednášku, abych tak řekl," míní ve své analýze Polách. "Jenomže si musíme uvědomit, kdo na Partii kouká a to si nemyslím, že by byli všechno ohromní ekonomičtí intelektuálové. Co tím chci říct, je fakt, že už po patnácti minutách pořadu jsem se začal chvílemi ztrácet," konstatuje Polách. "Témata různých úrokových sazeb, posunů hodnot, prohlášení a vizí, to bylo těžké," přidává.

Zásadní částí nedělní Partie byla debata o možném převodu devadesáti miliard korun, které po České republice žádá Unie. Václav Klaus uvedl, že "falešné srovnání pana Kalouska, které řekl v úterý, bylo špatné. Říci, že buď budeme na palubě EU, nebo na ruské flotile, no nevím, nevím," zmínil prezident.

Ten také upozornil, že kroky, které ministr financí plánuje vzhledem k EU, povedou pouze k zadlužení společnosti. "Zaplatíte to vy z vašich daňových výdajů," doplnil prezident Klaus. Svůj názor tak postavil do jasného střetu s ministrem financí, kdy první jmenovaný odmítá a druhý naopak souhlasí s tím, aby Česká republika Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu eurozóny 90 miliard dala.

"Klaus se mi v Partii líbil. On sice může být jízlivý, ale má vždy řešení a co je klíčové: má vždycky svůj jasný názor. Vyhranil se směrem ke Kalouskovi a řekl, co by udělal on. Kritizoval Řecko za stav, kam se dostalo, ale dodal, že neměli slyšet na lákání měnových fondů a měli zůstat samostatní. V tomto je skutečně cítit, že jde o prezidenta České republiky, tedy svéprávné a samostatné země," říká ve svém hodnocení Polách. "Po mediální stránce není co hodnotit. Klaus ví do detailu přesně, co dělá. Jaká gesta použije, kam se podívá, kdy naopak sklopí hlavu, kdy se usměje. V tomto bych nesouhlasil s Jiřím Krampolem, který tvrdí, že nikdo není dokonalý," tvrdí s úsměvem Polách.

Klaus v diskusním pořadu televize Prima také nepřímo pochválil současnou vládu premiéra Petra Nečase tím, že řekl, že s ní nebude chtít vést jakoukoli válku. "Je tam samozřejmě hodně věcí, které by stály za hlubší debatu," konstatoval Klaus. "Lidé bohužel přijali nějakou evropskou myšlenku, že máme automatický nárok na to mít se pořád lépe. To je filosofie, názor na svět, který daleko přesahuje názor ministrů vlády České republiky. Pokud se tohoto nezbavíme, tak se nezbavíme ani toho dluhu," připomenul Klaus.

"Státnický přístup prezidenta byl vynikající. Jen začínám přemýšlet, zdali byl takový i v posledních letech a troufám si říci, že ne. Jakoby se Václav Klaus znovu chystal na politickou kariéru," dodává závěrem hodnocení pro ParlamentníListy.cz Polách.

Prezident a televize

Hlava republiky Václav Klaus se netají svou nelibostí vůči veřejnoprávním Otázkám Václava Moravce. Naposledy si do nich rýpnul v polovině roku, když debatu vedenou moderátorem Moravcem označil za děs. "Absolutně se zvrtla. Je otázka, nakolik k tomu přispěli dnešní politici, třeba pouhou svou nevýrazností. A na kolik tomu přispěla éra mediokracie, kdy se politika nedělá ve středu v devět ráno na zasedání vlády, ale v neděli ve 12 hodin u pana Moravce v České televizi. To je děs, to je nesmysl," uvedl prezident republiky.

Naproti tomu v nedělní Partii televize Prima je pravidelným hostem, což v minulosti zaskočilo samotného moderátora pořadu Jana Punčocháře. "Těžko můžu komentovat důvody, proč prezident nechodí do Otázek Václava Moravce. Proč si vybral Primu a chodí do Partie, to je spíš otázka na pana prezidenta," uvedl moderátor. Ten zároveň dodal, že témata, která se v rámci vysílání debatují, nejsou řízena Hradem. "My jsme před loňskými Vánoci přišli se seznamem témat, na kterých jsme se s panem prezidentem shodli. Není to tak, že by mi zavolali z Hradu a řekli, že by se mnou pan prezident v Partii rád mluvil o tom a o tom, a abych si to poznamenal," konstatoval Punčochář.

Naproti tomu je novoroční projev prezidenta republiky vysílán všemi hlavními, televizními stanicemi u nás. A to jak soukromou Novou a Primou, tak veřejnoprávní ČT.

Ve svém posledním projevu Václav Klaus na adresu médií a novinových titulků poznamenal: "Nepodléhejme hlasům těch, kteří si libují v pesimismu, v neustálé kritice všeho a všech, v nepřejícnosti a závisti, hlasům těch, kteří si rozhodnou a rozhořčenou kritikou a tepáním nešvarů budují své ničím jiným neopodstatněné postavení nadřazenosti a výjimečnosti, hlasům těch, kteří mají zvláštní radost z neúspěchu a nezdaru."

Pro zajímavost doplňme, že jen den po Klausově novoročním projevu byl hostem OVM exprezident Václav Havel. Předtočený pořad bez diskusního oponenta ale diváky moc nepřitáhl. Otázky Václava Moravce vysílané 2. 1. 2011 tak zaznamenaly nejhorší novoroční sledovanost od roku 2005. Havel na ČT1 zaujal jen 399 tisíc lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…