Pavel Bém v noci: Špína. Někdo chce, aby to tu dopadlo jako na Slovensku

28.03.2012 8:46

ROZHOVOR Řadu dní už média zaměstnává zveřejňování odposlechů telefonátů mezi někdejším pražským primátorem a dnes poslancem ODS Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. V drtivé většině jsou nahrávky hodnoceny jako naprosté selhání Béma coby politika a důkaz o prorůstání byznysu do politiky. Pavel Bém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz z gruzínského Tbilisi takové hodnocení odmítl. Podle něj elitářská média mohou překreslovat politickou mapu. A někde leží další nahrávky, varuje exprimátor, který odpovídal na dotazy redakce v noci z úterý na středu.

Pavel Bém v noci: Špína. Někdo chce, aby to tu dopadlo jako na Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Jak vnímáte nahrávky, kterými se zabývají všechna média v Česku?

Odposlechy jsou odporné svinstvo. Nelegální odposlechy jsou brutálním a protizákonným zásahem do soukromí. Jejich únik, či „prodej“ a následné „kupčení“ soukromou bezpečnostní agenturou je perverzní a nezákonná špína. Jejich zveřejnění je protizákonné, bez ohledu na obsah. Pořízení i nezákonnou manipulaci a zveřejňování považuji za ohrožení stability demokratického systému.

SLEDUJEME téma Janouškovy odposlechy

Proč by to mělo být tak dramatické, jak to popisujete?

Zítra může být zveřejněna kterákoliv část dalších odposlechů pořízených za několik měsíců „monitorování“ pana Janouška s kýmkoliv. Se členy vlády, parlamentu, jejich známými... Z každé vyřčené věty pak média mohou vytvořit grandiózní spekulaci, která se mžikem perem pana Šafra (šéfredaktor deníku Blesk – poznámka redakce), nebo jiného strážce takzvané „mravnosti“ může stát další atomovou bombou v české politice. Bez důkazů se ničí životy, rozpadají vztahy a mohou padat i vlády. Je to zlo, které nechrání naší demokracii, ale naopak jí to ničí. A jistě to může sloužit i k přepsání politické mapy tak, jak se to stalo na Slovensku. A tam jde podle mého názoru také o projev nedemokratická destrukce standardního politického systému. O něm totiž nerozhoduji voliči, nýbrž elitářsky nastavená média.

Jistý obrázek o vás nahrávky ale načrtly, nemyslíte?

Ano. V očích médií je pan Janoušek arcikmotr a padlý Všehomíra. Já jsem pak vinen tím, že jsem dosadil svého muže do čela krajské pobočky VZP,  jsem vinen vytvořením jazyka tajných šifer a metafor mrtvých koňů a Maorských princezen. Jsem vinen obsahem rozhovoru pana Janouška s vlivným úředníkem Ďuricou – jsou to přeci moji lidé, nebo ne? Jsem vinen tím, že se obávám o to, aby společnost Navatyp nepadla do politických rukou po smrti původního majitele. Jsem vinen i tím, že od toho okamžiku nedostane od města v přímém vztahu žádné zakázky. Že to je absurdní? Že není nic nemravného či trestného na tom, kdyby primátor tlačil – i když se nic takového nakonec nestalo . Svého člověka do významné funkce v Praze? Nemravné by bylo, kdyby po něm chtěl zvýhodnění nějakých firem. Že asi těžko může nést primátor odpovědnost za hovory dvou jiných lidí? Že mrtvý kůň nemusí být supertajná šifra, ale pouze mrtvý kůň a Maorská princezna ve skutečnosti je Maurská princezna, sedmiletá anglická plnokrevnice? A tak dále, a tak dále. Zkrátka ten obrázek, na nějž se ptáte, je mediální soud. To a moje poprava postavená na obsahu odposlechů je pro mě dalším důkazem, jakou moc dnešní média mají a jak snadno se ta moc dá zneužít.

Komu a proč se tedy podle vás zveřejnění nahrávek hodilo?

Kdo odposlechy objednal? Kdo asi? Vždyť je to velmi prosté: co se odehrávalo na začátku roku 2007? Nakreslete si politickou mapu, není to tak dávno... Nejspíše jsem byl někomu trnem v oku a pan Janoušek nejsnazším nástrojem diskreditace. Proč se neptáte, jak je možné, že některá ze služeb téměř půl roku odposlouchává Janouškovy hovory a jako by náhodou se v nich objevuje pouze Bém? Divné, ne? Takže jistě lze předpokládat, že někde jinde než v redakci MfD – ale možná i tam – se nachází desítky hodin dalších atraktivních záznamů. Kdy a proti komu budou použity? To skutečně nevím. A že to vše je zločin, včetně obchodování v ABL, a že samotné zveřejnění je trestný čin - to je další věc. Že o načasování medializace odposlechu se nejspíše nepostarali ti, co si je objednali, to asi bude pravda. Ptal bych se: co mají zveřejněné odposlechy zakrýt? Odkud a kam a proč odvádí pozornost? O to se už se starají jiní šíbři... Jestli jsem obětí zpravodajské hry? Nikoliv, spíše užitečným nástrojem.

Každopádně nahrávky naznačují jistý Janouškův rozhodovací vliv...

O čem pan Janoušek ve skutečnosti rozhodoval? Návodný je příběh ředitele pobočky VZP. Mám si zaškrtnout dvě jména, praví se v nahrávce. Pochybuji, že jsem to udělal. V každém případě je nakonec vybrán ředitel, kterého jsem nikdy předtím neviděl a nikdy po něm nic nežádal. Pan Janoušek se nejspíš snažil jako mnoho „vlivných lobbistů“, kteří se snaží každý den v této zemi ovlivnit stovky rozhodnutí, Ve skutečnosti ale o nich rozhodují statutární a kolektivní orgány v auditovaných výběrových řízeních a managementy obchodních společností. Ti všichni se svými pravomocemi a svojí odpovědností.

Cítíte se nevinen a poškozen. Jak hodláte postupovat?

Do bezvědomí se budu hájit. Je to pro mne věcí cti a elementární lidské důstojnosti. Budu odmítat pokryteckou hru na politickou očistu, ať už kdekoliv, nejvíce však na pražském magistrátu. Budu nadále odmítat hru na obětního beránka. Budu trvat na vyšetření celého případu a potrestání viníků.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…