Peake bude pracovat na obraně za dva. Protikorupčníci nevěří, že to zvládne

07.12.2012 19:34

Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake je přesvědčena, že vedle své budoucí pozice v čele resortu obrany zvládne i dosavadní řízení protikorupční agendy. Mnohem skeptičtější v tomto ohledu jsou odborníci, kteří se problematikou korupce v Česku zabývají. Zaznívají i hlasy, že svou dvojfunkcí boj proti korupci zneváží.

Peake bude pracovat na obraně za dva. Protikorupčníci nevěří, že to zvládne
Foto: LIDEM
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM – liberální demokraté Karolína Peake

Dokonce za dva hodlá v nejbližší budoucnosti pracovat předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. Vicepremiérka pro boj s korupcí by se sice měla stát ministryní obrany, ale ani své dosavadní práce se vzdát nemíní. „Dál bych vedla vládní výbor pro boj s korupcí. Rozhodně chci tuto práci dokončit, například zákon o úřednících či zákon o financování politických stran. Tuto agendu bych nerada někomu předávala,“ plánuje si vicepremiérka.

„Nevím, jestli se tomu mám smát, nebo brečet. Agenda ministerstva obrany je tak obsáhlá, že paní magistře Karolíně Peake nezbyde čas ani na rodinu a na děti. A jestli si chce ponechat boj s korupcí, tak jedině boj proti korupci zneváží, protože na něj vůbec nebude mít čas. Navíc podle posledních zjištění, tedy zejména ohledně prodeje jejího bývalého domu, si myslím, že je nejméně vhodnou osobou pro to, aby bojovala proti korupci,“ říká pro ParlamentníListy.cz Milan Hulík, právník sdružení Veřejnost proti korupci.

S obranou poradí Kalousek, možná pomůže i Háva

Odhadnout, jak si Karolína Peake povede ve vládní dvojroli, si netroufá projektový vedoucí Transparency International ČR Stanislav Beránek. „Paní Peake, alespoň z jejích vyjádření předpokládám, si tu sekci, kterou má na Úřadu vlády, vezme s sebou na obranu. Ale jakým způsobem bude tu agendu dál provádět, to netuším,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Stanislav Beránek.

„Je nereálné, aby zvládala agendu ministra obrany i boj s korupcí. Navíc je naprosto nekompetentní obranu řídit, takže než se vůbec vpraví do té problematiky, tak to bude nějakou dobu trvat. S trochou jízlivosti by se dalo říci, že má výhodu, že má ve vládě pana Kalouska, který nepochybně poradí. Možná pomůže i pan Háva, to se neví úplně přesně. Ale aby se takovýhle člověk věnoval těmto dvěma problematikám s nějakou mírou odpovědnosti a důslednosti, to si neumím představit,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Petr Soukenka, analytik Nadačního fondu proti korupci.

Vzhledem ke špatným kartám se jí vede docela dost

Názory se poněkud liší při ohlédnutím za tím, co Karolína Peake od svého jmenování v červenci minulého roku ve funkci vicepremiérky pro boj s korupcí vykonala. „Myslím si, že proti korupci nebojovala, protože o žádných jejích výsledcích nevím. Poté, co jsem si teď dočetl knížku pana Kmenty ´Superguru Bárta´, kde se píše, z čeho vyšla, na čem se podílela, tak se mi dělá úplně špatně z toho, že by právě ona měla bojovat proti korupci,“ přiznává Milan Hulík.

„Některé věci se jí povedlo prosadit, dokonce bych řekl i přes odpor koaličních partnerů. Jako první bych zmínil, že se začal zpracovávat zákon o ochraně oznamovatelů korupce. Také proběhla analýza rozsudků, což si myslím, že je vůbec první seriózní pokus zabývat se tím, jak tady vypadá korupční scéna. Hodnotil bych ji smířlivě, ale bez nějakého jásání. Na to, jak špatnými kartami hraje, tak se jí daří relativně dost,“ uznává Stanislav Beránek z Transparency International ČR.

Projekty nedotáhla a už míří na obranu

„Paní Peake nedávno v Otázkách Václava Moravce ukazovala nějakou tabulku s tím, co se jí povedlo, co se jí nepovedlo, kde je potřeba něco ještě dodělat. Sama tam prohlásila, že spoustu věcí – a teď zdůrazňuji slovo spoustu – není dořešených a hlavně ty zásadní. Jako vicepremiérka pro boj s korupcí své projekty nedotáhla do konce a už míří na obranu. Tím potvrzuje, že jí o žádný boj s korupcí nejde, ale jen o moc a realizaci vlastních ambicí. Zatím jsem nějaké zásadní úspěchy z její strany na tomto poli nezaznamenal,“ podotýká Petr Soukenka, analytik NFPK.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…