Peake je zlatokopka a zrádkyně. A vo tom to je, říká poslanec-primář

08.12.2012 6:56

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Poslanec ČSSD a primář Jiří Koskuba a senátor za ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera v aréně názorů na události posledních dnů. Tématem pravidelného komentáře týdne je Karolína Peake v čele ministerstva obrany a celkové změny na ministerstvech.

Peake je zlatokopka a zrádkyně. A vo tom to je, říká poslanec-primář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Je tedy pro oba ParlamentnímiListy.cz oslovené muže překvapením, že by současná vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (LIDEM) byla ministryní obrany?

„V žádném případě. Ostatně jsem to věštil a spolu jsme o tom i zde mluvili. Nemůžeme se tomu ani divit. Každý zlatokop přece hledá za jakoukoliv cenu tu nejlepší žílu, podle J. Londona i přes mrtvoly. A paní Peake nic jiného než zlatokopka není. Navíc každý zrádce také čeká a vyžaduje odměnu. Jenom neslavné CASY se svou začerněnou cenou ukázaly, jak jednoduše lze obrat stát o miliardu. A vo tom to je…, jak by řekl jeden komik. Kdo si stále myslí, že jde o zatočení s přebujelou korupcí, měl by se léčit. A i když se to asi nebude jisté anglické spisovatelce líbit, nejlépe v klecovém lůžku,“ reagoval na první téma Jiří Koskuba.

Další komentáře týdne Koskuby a Kubery čtěte ZDE

Podle něj však armáda bezpochyby i angažmá této dámičky přežije. „Berme to jako součást jejího výcviku. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, říkával generál Suvorov. A ten válčit uměl. Vojáci se naopak možná i pobaví při své nelehké službě vlasti. Kdy navíc mnozí z vojáků slouží daleko od domova na vzdálených bojištích? Mít ministryni, která těžko rozezná komín polní kuchyně od houfnice, je jistě rozveselí. O to raději pak půjdou do útoku. Tam je totiž možná čeká nepřítel skutečně profesionální, navíc alespoň s jistou ctí v těle. A to jsou zásady, které paní eventuální ministryně nikdy nepochopí,“ povzdechl si dále na adresu současné vicepremiérky Peake sociálnědemokratický poslanec.

Koskuba: Kdybych byl malířem, vím, kdo by mi seděl modelem

Dodal, že ho při té příležitosti taktéž napadá otázka, proč si paní Peake za své kolaborantství také nevymohla kandidaturu na prezidentku republiky?

„Hlasy by dostala určitě dva. Svůj a pana Nečase. Ten je očividně ochoten za své premiérství zaplatit cokoliv. Nepřísluší mně však toto kritizovat. Nechť to posoudí jeho ODS a voliči. Jenom lituji, že jsem pouhý felčar a ne slavný malíř. Kdybych měl totiž namalovat faleš, bezohlednost nebo bezuzdný kariérismus, věděl bych, koho požádat, aby mi seděl modelem.  Nicméně – máme druhý adventní víkend. Nekažme proto sobě ani čtenářům tento sváteční čas dalšími řečmi o paní vicepremiérce. Zemi škodí již 2,5 roku, musíme to ještě chvilku vytrpět. Za každou chybu se prostě platí. I když - co je moc, to je moc,“ uzavřel Jiří Koskuba.

Kubera: Na obraně se dá kariéra v boji s korupcí nastartovat velmi slibně

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery je zarážející to, že již všichni berou jako skutečnou věc, že Karolína Peake, skutečně bude stát v čele resortu obrany, by´t se stále zatím jedná o pouhou spekulaci.

„Pokud vím, ona se nechce ani příliš vzdávat toho, aby mohla být vicepremiérka pro boj s korupcí, takže nevím, jak by se dalo obojí propojit. V každém případě je pravdou, že na ministerstvu obrany je jistě oblastí, v kterých může docházet ke korupci, víc než dost. A tak by paní Peake mohla ve svém předsevzetí možná ještě úspěšněji pokračovat,“ podotkl Kubera. S nadsázkou jemu vlastní pak dodal, že jemu osobně by se líbila víc na obraně Alena Hanáková s tím, že by Peake, převzala řízení „jejího“ ministerstva kultury. „Myslím, že Alena Hanáková by vnesla na obranu trochu té přívětivé a lidské tváře. Musím ale uznat, že nějaká vojenská pokrývka hlavy by přece jen asi víc slušela Karolíně Peake…“ rýpl si senátor.  

Budou zásadní změny na ministerstvech, o kterých se hovoří, v něčem k užitku?

Senátor Jaroslav Kubera již řadu let hovoří o tom, že by se počet ministerstev měl zredukovat a snížit. Je nyní, když se zdá, že bylo jeho přání a myšlenka vyslyšena, spokojený?

„Ale jo, mluvím o tom dlouho, to je pravda, jen je třeba dodat to, že jsem vždycky říkal, že současně s tím je nutná revize agend, které ta ministerstva vykonávají a o kterých mnohdy ani nikdo netuší, k čemu vlastně jsou. Pokud se totiž ministerstva zruší nebo sloučí a ve výsledku se ty zbytečné agendy nevyloučí, žádný efekt to mít nebude – úředníci jen přejdou eventuálně někam jinam, ale jejich počet zůstane zachovaný, kdo ví, zda nebude ještě vyšší,“ uvedl Kubera.

Připomněl pak také to, že sloučení ministerstev není záležitostí několika týdnů, ale minimálně roka, roka a půl. „I v tomto čase je třeba se zamyslet nad tím, jaké agendy jsou zbytečné a vypustit je. Určitě v této souvislosti opět apeluji na to, aby se zvážilo, do jaké míry potřebujeme jaké registry, jak nám jsou či nejsou užitečné. Trochu se obávám, aby se opět v návaznosti na plánované změny, jak už to v Česku bývá zvykem, nevymyslely hrozné paskvily, které by pak někdo s velkou slávou jen nedával do pořádku. Je prostě potřeba u toho hlavně myslet, abychom pak nebyli svědky toho, co k nám přichází za nařízení i například z Evropské unie,“ konstatoval na dané téma v komentáři pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Koskuba: Myšlenka slučování logiku má, ale…

Podle Jiřího Koskuby je nutné v případě možného slučování ministerstev striktně rozlišit mezi myšlenkou a skutečností.

„Myšlenka slučování bezesporu logiku má. Třeba zdravotnictví a sociální věci, školství a kultura atd., průmysl a doprava - to umím pochopit a i podpořit. ALE……! Vy snad věříte, že právě nyní, přes odpor národa i odborníků po těsnou většinou schválených církevních restitucích, tzv. reformách i opakovaně navyšovaných daních, jde právě ze strany této koalice o racionalizaci a úspory? Nebo to je něco jako rozdělení zájmových území (pochopitelně s možným výběrem výpalného) mezi mafiánské rodiny? Nemyslím, že je tato podobnost opravdu jen čistě náhodná. Nechť si odpověď najde každý sám,“ reagoval Koskuba. A přiznal malé povzdechnutí.

„Udělal jsem zase jednou chybu. Nedávno jsem se tu podíval na komentáře čtenářů. V drtivé většině anonymní, pochopitelně. Nu, co dodat. Nejen každý muž má ženu, ale i národ takovou vládu, jakou si zaslouží. Všem slušným se za tuto poznámku omlouvám. Ti jistě pochopí, jak ji myslím. Klidný a pohodový adventní čas všem lidem dobré vůle. A jelikož nám i ministerstvo zdravotnictví dále pracuje, tak raději i další přání a doporučení: buďte zdrávi!“ uzavřel komentář tohoto týdne Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…