Pekárka doběhly volby. Podle spotu poznali hlas a odsoudili ho

09.11.2012 12:19

Roman Pekárek byl z žádosti o úplatek usvědčen i díky své kandidatuře na poslance. Kdyby se neucházel o místo ve sněmovně a pro účely kampaně nenamluvil filmový spot, nebylo by pro znalce tak jednoznačné, že si právě on na klíčové nahrávce schůzky s kolínským podnikatelem říká o úplatek. Po srovnání s hlasem na předvolebním materiálu však bylo zjištěno, že žadatelem je jednoznačně místostarosta Pekárek.

Pekárka doběhly volby. Podle spotu poznali hlas a odsoudili ho
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Server Aktuálně.cz z rozsudku krajského soudu, který Pekárka v květnu odsoudil, vyčetl, že jedním z klíčových důkazů, které jej usvědčily, byla nahrávka rozhovoru, při kterém si tehdejší kolínský místostarosta o úplatek řekl. Pekárek namítal, že nahrávka je podvržená, proto soud povolal znalce, který měl prozkoumat autenticitu nahrávky.

Znalecký posudek však došel k závěru, že o ztotožnění Pekárka s jednou z osob na nahrávce není pochyb. „Mluvčí, který na nahrávce říká 'dobrý den, malé zpoždění', je totožný s obžalovaným Mgr. P.,“ konstatuje znalec. Zato v případě druhého obviněného, podnikatele, který měl úplatek předat, je konstatováno, že na nahrávce hovoří pouze „s největší pravděpodobností.“

Důvodem je fakt, že u Pekárka měl znalec k dispozici více ukázek hlasového projevu k porovnání. Zatímco u podnikatele měla k dispozici pouze záznam z podání vysvětlení na policii, v případě Pekárka mohla jeho hlas porovnávat i s další nahrávkou, navíc prý kvalitnější.

A tou byl komentář k Pekárkovu předvolebnímu spotu z kampaně v roce 2010. Právě tento kvalitní záznam jeho hlasu prý nade vší pochybnost prokázal, že Pekárek si řekl o úplatek za zprostředkování levnějšího prodeje městských pozemků v průmyslové zóně. Rovněž bylo prokázáno, že do nahrávky ze schůzky nebylo nijak zasahováno.

I na základě těchto důkazů soud Pekárka odsoudil k šesti letům odnětí svobody. Ten se odvolal a i nyní tvrdí, že jeho případ je velice podivný a důkazní situace nejasná.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…