Pitomče, hulváte, šílenče. Zaorálek to tvrdě schytal za útok na Klause

07.01.2013 16:10

ANKETA Místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek označil v souvislosti s amnestií prezidenta republiky Václava Klause za zločince a šílence. Většina politiků napříč politickým spektrem takové jednání označují za hulvátské a vulgární, i když sami někdy s amnestií nesouhlasí.

Pitomče, hulváte, šílenče. Zaorálek to tvrdě schytal za útok na Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Kvůli způsobu a rozsahu prezidentské amnestie jsem přesvědčen, že Václav Klaus je zločinec, který jen zametá stopy po éře svého vládnutí,“ řekl o víkendu Zaorálek.

„Když prezident zešílí, tak je tady vláda. Vy jste selhali,“ osočil Zaorálek na Primě vicepremiérku Karolínu Peake z LIDEM.

Narůstající agresivita

Sám Klaus se vyjádřil k ostrým reakcím na amnestii pro Právo: „Ve svých projevech a rozhovorech již delší dobu mluvím o narůstající agresivitě a ztrátě rozumné komunikace v naší zemi, ale to, co se děje teď, je už příliš. Kritika je navíc vedena apriorně a politicky, nikoli věcně. O jednotlivých větách amnestie diskutováno není, ve všeobecné vřavě zcela zanikla hlavní věc amnestie – prominutí nepodmíněných trestů do jednoho roku vězení. O jakých vrazích a tunelářích se pořád mluví? Ti by měli trest vězení do jednoho roku? V těchto dnech o tom běžný člověk ani nemá sebemenší možnost v klidu přemýšlet. Přebírá atmosféru, náladu a hysterii šířící se z televizí a dalších médií. Tuto vlnu samozřejmě vyvolala média.“

ParlamentníListy.cz oslovily politiky – bez ohledu na  jejich názor na amnestii – zda je vhodné a politické kultuře naší země přispívá, aby vysoký ústavní činitel – místopředseda Poslanecké sněmovny označoval hlavu státu za zločince či šílence.

Zaorálek to za své vyjádření schytal napříč politickým spektrem. Mnozí politici míní, že šíří nenávist a nahradil Davida Ratha či Miroslava Sládka. Dokonce ani v ČSSD se nenašlo moc spolustraníků, kteří by ho hájili. Zajímavé ale je, že se prezidenta nezastala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, ač byla na svůj názor na Zaorálkova vyjádření dotazována. Ta se dříve ke Klausovi hlásila.

Pitomec Zaorálek vyvolává nenávist

„Ten pitomec Zaorálek si neuvědomuje, že vyvoláváním nenávisti ve společnosti může smést nejen pravici, ale i sebe a celou ČSSD. Zaorálek z nenávisti žije a na nenávist umře,“ uvedl senátor ODS Tomáš Jirsa.

Podle senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka Zaorálek klesl hodně hluboko a je zodpovědný za vulgarizaci české politiky.

„Nejenom tímto vyjádřením, ale dělá tu lumpárnu, že říká vždy to, co chtějí rozvášněné davy slyšet, i když se později ukáže, že nemá pravdu. Vždy surfuje jen na nízkých pudech, emocích a náladách. On sám v politice nic pro lidi neudělal a nedokázal. Jako předseda sněmovny nadužíval různých výhod včetně vrtulníku a přestal, jen když se o tom začalo psát. Takový člověk jako on do politiky nepatří. Nedělá ji proto, aby sloužil lidem, ale aby sloužil sobě,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čunek.

Respekt a úcta k prezidentu republiky patří k důležitým pilířům demokracie

Podle poslankyně KSČM Kateřiny Konečné Zaorálkovo chování vhodné není: „To jsou z mého pohledu úlety ze strany pana Zaorálka. Respekt a úcta k prezidentu republiky patří ke stejně důležitým pilířům demokracie jako respekt k dodržování zákonů. Bez ohledu na to, co si o slovech či činech prezidenta myslíme. Zkušený politik typu Luboše Zaorálka by to měl vědět.“

„Taková hrubost jen vypovídá o autorovi, jaký je sám. S amnestií od počátku nesouhlasím, ale dá se to říci slušně,“ myslí si místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„S amnestií nesouhlasím. Na druhé straně je to odpovědnost prezidenta a premiéra. Zamyslet by se měli v první řadě ti, kteří Klause volili prezidentem, ale i ti, kteří svým postupem jeho volbu umožnili. Jsem rád, že od tohoto roku si všichni občané mohou rozhodnout, kdo bude jejich prezidentem,“ odpověděl místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Ten tak narazil na to, že díky tomu, že Zaorálek nevolil Miloše Zemana, byl prezidentem zvolen Václav Klaus.

Myslím, že zešílel pan Zaorálek

Klause se zastal poslanec Pavel Bém: „Dovolím si jemnou Havlíčkovu parafrázi na adresu pana Zaorálka: ´Povídá se podle práva, že je všech ´poslanců´ hlava. To jen dodati se sluší, jaké má ta hlava uši.´ Pan Zaorálek se opět téměř ve všem mýlí. V obsahu toho, co říká – pan prezident jistě není šílenec, ale přísně pragmatická racionálně uvažující bytost. Není ani zločinec, neboť striktně jedná podle práva a české ústavy. Je smutné, že druhý muž Poslanecké sněmovny PČR české zákony nezná.“

„Pan Zaorálek se mýlí i ve své ´spravedlivé emoci. Ta totiž není na místě nejenom kvůli tomu, že ničí poslední zbytečky politické kultury v naší zemi tím, že místopředseda sněmovny je sprostý a neuctivý k hlavě státu, ale také proto, že jako vysoce ústavně postavený muž ve státě za osm let vlády sociální demokracie nese spoluodpovědnost za průtahy ve vyšetřování závažných trestných činů, na které svým vulgárním komentářem zjevně naráží. Případy táhnoucí se více než osm let jsou buď výsměchem právu anebo šikanou nevinných lidí,“ dodal Bém.

Ani senátorka ODS Daniela Filipiová se se Zaorálkem zrovna nepárala. „Myslím, že zešílel pan Zaorálek. Respekt a úcta k druhému jsou mu evidentně cizí. Nemusím s názorem druhého souhlasit, ale musím ´být na úrovni´. To pan Zaorálek očividně nezvládá.“

Nový David Rath

„Je evidentní, že pan Zaorálek se po zatčení Davida Ratha snaží stylizovat do role ´zlého muže´ ČSSD a vyvolávat vášně. Kritiku lze vždy vyjádřit slušně a zdvořile,“ říká místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Debatu jsem sledovala a mám za to, že přesto, že máme svobodu vyjadřování, je absolutně neadekvátní se vyjadřovat vůči prezidentovi tímto hrubým způsobem. Navíc poslanec Zaorálek zcela nahradil i při svých parlamentních vyjadřováních poslance Davida Ratha, jehož styl zřejmě převzal,“ myslí si místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

„Myslím si, že česká politika je téměř plná zločinců a šílenců. V horším případě kombinace obojího,“ smála se předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová. „Nicméně patří k slušnému vychování to neříkat nahlas,“ dodala poslankyně.

Psychicky narušená osobnost, říká lékař

Místopředsedkyně KSČM a poslaneckého klubu strany Miroslava Vostrá s amnestií v současném rozsahu nesouhlasí, avšak dodává: „Ale i takovýto názor se dá vyjádřit jinou formou, zvláště, jedná-li se o vyjadřování místopředsedy sněmovny vůči prezidentu republiky. Prestiži politiků to rozhodně nepřispěje.“

„Jako Zaorálek se může vyjadřovat jen psychicky narušená osobnost, a ne politik, natož tak vysoce postavený. Měl by odstoupit a omluvit se, nejen prezidentovi, ale všem. Toto už nemá s demokracií nic společného. A na to by se neměla vztahovat ani imunita a měl by být potrestán,“ míní senátor a šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Soudruh Zao čichá toluen a pojídá psy

„Pan ´Zao´ je unikátním důkazem existence trhu, tedy i trhu politického. Sotva bylo uvolněno místo dvorního hulváta ČSSD Davida Ratha, našel se pracovitý nástupce. Miloš Zeman kdysi označil pana ´Zao´ za nebezpečného lenocha, já jej pro změnu neberu vážně příliš vážně, kdy se v PR rozhovoru vyznával z pojídání pečených psů, pití rumu z kýble a čichání toluenu. Trojice Sobotka, Zaorálek, Špidla prohraje ČSSD třetí prezidentské volby. Vizitka ZaoJEDA,“ uvedl poslanec Michal Doktor.

Doktor přezdívkou „Zao“ patrně narážel na čínského marxistického lidového vůdce Mao Ce-tunga. Zaorálek totiž v osmdesátých letech v rámci studiu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně absolvoval na filozofické fakultě obory marxisticko-leninská filozofie a politická ekonomie. K čichání toluenu a jedení psů se Zaorálek přiznal v pořadu Uvolněte se prosím Jana Krause.

Poslankyně ODS Jana Černochová si myslí, že vyjádření typu Zaorálkova atmosféře ve společnosti neprospívají. Na druhou stranu v tom nejsme jako Česká republika nějak výjimeční: „V britském parlamentu na sebe pokřikují také sprosté urážky, které jsou zcela jistě za hranou. Tím pana Zaorálka ani omylem neomlouvám, ale musím objektivně přiznat, že ohledně amnestie složitě hledám slova obhajoby ve prospěch pana prezidenta.“

Výkvět ČSSD

„Pan Zaorálek dlouhodobě ukazuje občanům, jaký výkvět ČSSD si zvolili do Poslanecké sněmovny. Václav Klaus rozhodně není vzorem vší ctnosti, nepatřím do jeho fan klubu, ale přece jen je to demokraticky, a to i komunisty zvolený český prezident. Pan Zaorálek je poznamenán svou revoluční radikální osobní historií, proto mě nemůže u jeho osoby už nic překvapit. Je to i obraz současného rozpolceného vedení ČSSD. Bohužel,“ reagoval senátor SPOZ Vladimír Dryml.

Dle názoru europoslance ODS Hynka Fajmona jsou všechny kritiky amnestie přehnané a mediálně ještě zesílené: „Prezident má právo amnestii udělit a my všichni jsme povinni to respektovat. Používat slovník jako pan Zaorálek je nepřípustné.“

„Není to správné, přestože i já pro krok prezidenta republiky obtížně hledám slušná slova. Amnestie v podobě, v jaké ji vyhlásil Václav Klaus, je pro toto zemi skutečnou katastrofou,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Miroslav Sládek

Poslanec Josef Dobeš je z útoků Lubomíra Zaorálka na prezidenta republiky rozhořčen: „Nejedná se pouze o hrubý útok na Václava Klause. Jde o hrubý útok na prezidenta republiky, a tím pádem útok na základní demokratické principy našeho státu. Je to útok hulváta, který má ve sněmovně vždy s odpuštěním plnou hubu moralizujících keců. Zaorálek se stal po Rathovi největším hulvátem ve sněmovně a svou neurvalostí a primitivním populismem překonává i Miroslava Sládka. Zaorálek hraje na nejnižší lidské pudy a měl by si uvědomit, že snad není hospodským pobudou, ale vysokým ústavním činitelem. Amnestie je ústavním právem prezidenta a ten ji vypsal s těmi nejlepšími úmysly.“ 

„Zaorálek se jako poslanec parlamentu evidentně spoléhá na poslaneckou imunitu, protože jinak tyto výroky celkem spolehlivě naplňují znaky trestného činu hanobení hlavy státu. Asi předpokládá, že si takto silných výroků spíš povšimnou média a jemu to usnadní jeho snahu se nějak veřejně distancovat od kritizovaného aktu amnestie,“ říká poslanec ODS Aleš Rádl.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu VV Otto Chaloupky Zaorálek často mluví bez rozmyslu, i když občas velmi humorně. „V paměti mám jeho vyjádření, že poslanec Chaloupka vrhá špatné světlo na celou Poslaneckou sněmovnu. Je tedy nutné pana Zaorálka brát s rezervou,“ dodal poslanec.

„Nehoráznosti pana místopředsedy Zaorálka již dlouho nekomentuji,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský

Že je někdo bambula, nebo přímo lump, lze vyjádřit i noblesně

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby od listopadu 1989 přes všechna očekávání a naděje společnost i politika zhrubla. „Nelíbí se mi to. Snad proto se snažím o opak, byť tím často budím dojem pitomce. Jinak to ale nejde, je třeba začít sám u sebe. A věřte mi, není to snadné. Máte-li například komentovat osobu vicepremiérky. Jinak já našeho pana místopředsedu neslyšel. Naopak dnes v rozhlase prezidentova tajemníka Jakla. Zřejmě si nemají vskutku co vyčítat. Mimochodem obrovský vztek amnestie vyvolává i ve mně. Již pro tu bezmocnost. Ale uznávám, že to, že je někdo bambula, nebo přímo lump, lze vyjádřit i noblesně. Chybou by však bylo to neříci vůbec,“ dodává poslanec.

„Je mně líto, že kdysi nadějný politik ČSSD přebírá roli Davida Ratha. Možná ještě neví, že návrat mezi politické gentlemany je pro něj tímto vystupováním ztracený,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Podle senátora ODS Jiřího Oberfalzera se snaha získávat sympatie veřejnosti extrémními výroky u Lubomíra Zaorálka v průběhu let stupňuje. „Asi má nějaké analýzy, že mu to přináší podporu. S takovýmito politickými proklamacemi bych ho odkázal do čtvrté cenové skupiny. A to bez ohledu na to, že si myslím, že pan prezident s amnestií přestřelil a její dopad přispěje k frustraci společnosti a její demoralizaci,“ dodal senátor.

Čtvrtá cenová

„Pan Zaorálek zcela propadl démonům davu. Bude říkat cokoliv, co chce slyšet osazenstvo průměrné české hospody,“ myslí si poslanec LIDEM Viktor Paggio.

Poslanec ODS Walter Bartoš si myslí, že takto se vyjadřovat o hlavě státu je za hranicí slušnosti a politického vkusu: „Vypadá to tak, že snad pan místopředseda sněmovny rychleji mluví, než myslí.“

Podle poslankyně Starostů a nezávislých Ludmily Bubeníkové Zaorálkovo vyjádření není vhodné a nepřispívá ke zklidnění atmosféry. „Jak můžeme očekávat, že děti budou mít respekt ke svým učitelům, když toto se děje na nejvyšší úrovni?“ ptá se poslankyně.

Poslanec ODS David Šeich říká, že udělovat amnestii je ústavní právo prezidenta republiky. „Místopředseda sněmovny by měl být dost zkušený politik, aby si uměl dát pozor na ústa s tak neuváženými výroky,“ doplnil poslanec.

Někdy je třeba pojmenovat dění expresivně pravdivě

Poslanec KSČM Miroslav Opálka k Zaorálkovým vyjádřením podotýká, že osobně by volil jiná slova a politické kultuře to neprospívá. „Ale na druhou stranu vnímám, že většinová veřejnost je útočně naladěná a chce takováto slova slyšet. Jiné odsudky vnímá jako nedostatečné či dokonce výmluvy. Jsme tak v začarovaném kruhu, zda má politik mluvit za své voliče jejich řečí a být tak jejich mluvčím, a nebo kultivovat společnost. Jde tedy o politický cit. Někdy je však opravdu třeba pojmenovat dění expresivně pravdivě,“ doplňuje poslanec.

„Pan Zaorálek je vysoce postavený politik. Měl by se vyjadřovat slušně,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Předpokládám, že Lubomír Zaorálek se vyjadřoval jako občan s právem na svůj názor,“ reagovala poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…