Pivovarník Bernard: Uplácí všichni. Chybí nám někdo jako Havel

19.04.2012 12:32

Stanislav Bernard je známou osobností v oblasti podnikání i svými aktivitami ve společnosti, jako člen správní rady Nadačního fondu proti korupci. V rozhovoru pro server Česká pozice prohlásil, že chápe rozčilení veřejnosti z korupčních skandálů.

Pivovarník Bernard: Uplácí všichni. Chybí nám někdo jako Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Bernard, majitel pivovaru známý mimo jiné i díky svým radikálním postojům proti korupci

Kořeny toho neblahého jevu vidí v nedávné minulosti České republiky, kdy v zemi vládla zločinecká organizace zvaná KSČ. "Za bývalého režimu stát rovnal se komunistická strana. To byla zločinecká organizace, která znásilnila celou zemi, zavřela lidi do králíkáren a dala jim leda najíst. Tím pádem si většina lidí omluvila okrádání státu tak, že vlastně okrádá nenáviděné komunisty," řekl podnikatel České pozici.

Okrádání tedy v době komunistického režimu nebylo podle jeho slov pokládáno na něco špatného. Tento stav se ale přenesl i do dnešních doby. "Rozvinul se do odpudivých a obrovských rozměrů. Místo toho, aby se po revoluci s tímto nešvarem začalo bojovat, problém se umocnil," řekl Bernard.

Gigantická míra korupce v naší zemi působí podle jeho slov obrovské škody na morálce lidí. "Lidé jsou demotivováni, když vidí, že v politice – na té vysoké úrovni – se krade, a je to bráno jako běžná součást hry," řekl Bernard.

Zároveň ale zdůraznil, že uplácení se netýká jen „těch nahoře“. Poukázal na to, že už i v nejnižších soutěžích fotbalu bují podplácení. "Korupce prorůstá celou společností. Lidé raději vidí chyby na těch druhých. Těm, co se dopouštějí korupce, nedochází, že dělají totéž, co ti „nahoře“, akorát v nižších obnosech," dodal.

Jako zásadní problém vidí, že soudy, státní zastupitelství a policie jsou vyřazeny z funkce. Právě z toho důvodu se zloději, kteří mají "velký vliv na fungování těchto kontrolních mechanismů", cítí beztrestní. "Když je společenská poptávka po spravedlnosti nízká a kontrolní složky jsou vyřazeny z provozu, tak proč by se nekradlo," konstatoval Bernard v rozhovoru.

Vláda premiéra Nečase je pro něj největším politickým zklamáním. Petr Nečas je podle jeho slov „pan úředník“, a nikoliv lídr. "Kdyby tam nebyla partička z „vévéček“ a pragmatik Kalousek, tak se dalo udělat obrovské pemzum práce a zemi změnit k lepšímu. Nazývali se protikorupční vládou – pro tuto oblast ale neudělali téměř nic," zdůraznil Bernard.

České republice nyní chybí podle jeho názoru osobnost typu Václava Havla. "Nechci si pana prezidenta Havla idealizovat. Byly některé momenty, se kterými jsem u něho vnitřně nesouhlasil. Vážil jsem si ho ale jako člověka, byl morální autoritou a takový člověk nám velmi chybí," řekl podnikatel. "Taková silná osobnost, která by si se současným marasmem dokázala poradit, tady teď není. Samozřejmě jinde ve společnosti silné osobnosti jsou. V české politice je ale lidské malosti až příliš," ukončil Bernard.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…