Po volbách: ČSSD se hádá, ODS kolektivně zuří. Nevolily prý ani rodiny členů

12.01.2013 21:05

ANKETA Přinášíme první reakce politiků na výsledky kandidátů jejich stran či názory, komu by měla směřovat jejich podpora ve druhém kole. Ač sociální demokracie již své voliče vyzvala k podpoře Miloše Zemana, vyjádření některých jejích lídrů tak jednoznačná nejsou.Naopak totální zklamání vládlo v ODS.

Po volbách: ČSSD se hádá, ODS kolektivně zuří. Nevolily prý ani rodiny členů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman se svou dcerou odevzdali hlasy v prezidentských volbách

Komu by pro druhé kolo měli směřovat svoji podporu sociální demokraté, nepochybuje jejich poslanec Jaroslav Foldyna. „ČSSD nemá o čem pochybovat! Schwarzenberg reprezentuje současnou asociální vládu, je spoluodpovědný za to, že 150 miliard korun nepůjde na naše zdravotnictví, pro invalidy, na valorizaci důchodů, ale připadnou církvím do kapes prelátů a dalších spekulantů. Schwarzenberg nereprezentuje masarykovské hodnoty. ČSSD by měla proto podpořit Miloše Zemana,“ má jasno Foldyna v reakci pro ParlamentníListy.cz.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach za ČSSD redakci pouze stručně napsal, že se rozhodne až po jednání vedení strany. Nicméně patří mezi sociálními demokraty k podporovatelům Miloše Zemana. Ten se s ním těsně před Vánoci v Senátu sešel (více ZDE). Vedení ČSSD mezitím už konstatovalo, že doporučuje svým voličům zvážení podpory právě Zemana, ač to tak po prvních signálech nevypadalo.

Zaorálek se tvrdě pouští do Zemana. Bojí se?

Senátor František Bublan překvapivě konstatoval, že negativní kroky Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga vůči politice sociální demokracie jsou prý téměř vyrovnané. "Rozhodování o případné podpoře musí být vedeno s pohledem na případné vládnutí po příštích volbách do sněmovny a možné kooperace s nově zvoleným prezidentem. Výsledek této analýzy může být překvapivě jiný, než se může na první pohled zdát," myslí si Bublan.

Místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek v odpovědi pro redakci ParlamentníchListů.cz dokonce konstatoval, že „Zeman také nese odpovědnost za to, že jde zde tato pravicová vláda“. „Pomohl Topolánkovi s Melčákem a Pohankou. Předvedl totálně černé financování kampaně,“ dodal Zaorálek, který údajně patří na seznam 27 „zrádců“, kteří při volbě 2003 navzdory stranickému referendu pomohli k Zemanově nezvolení a nyní se jeho výhry bojí.

Naopak pokud by podle poslance Stanislava Krečka za ČSSD jeho strana nepodpořila Miloše Zemana proti Schwarzenbergovi, který nese odpovědnost za vládní reformy, ztratila by tak strana jakékoliv právo Nečasův kabinet dále kritizovat.

ODS se nad sebou musí zamyslet…

Tvrdou kritiku kvůli totálnímu propadu Přemysla Sobotky směřoval vedení své strany pražský poslanec Boris Šťastný. „ODS utrpěla další v nekonečné sérii brutálních volebních porážek a ze strany vedení není možné se nekonečně vymlouvat, odvolávat se na analýzy, hledat zástupné důvody a nevyvodit odpovědnost. Ten debakl není chybou Přemysla Sobotky, on sám o sobě je kvalitním kandidátem a člověkem, on prostě jen doplatil na prohlubující se zničující ztrátu důvěry v naši stranu,“ je přesvědčen.

„Šílím z ostudného výsledku kandidáta ODS v Praze. Náš kandidát tu dostal tak málo hlasů, že se ukazuje, že nebyl volen ani rodinami samotných členů. Není divu, tak tragicky neviditelnou kampaň ODS v Praze nepamatuji. Za mého vedení jsme všechny volby vyhrávali, a když už ne, byli jsme nejhůře druzí. Teď jsme také druzí, ale od konce a jsme tak akorát k smíchu,“ konstatoval Boris Šťastný v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Ministr zemědělství a poslanec za ODS Petr Bendl redakci uvedl, že sice nečekali skvělý výsledek, ale 2,5 procenta je hluboko pod očekáváním. „ODS má vážně o čem přemýšlet,“ dodal ministr Bendl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…