Podívej, kvetla růže... Pravda o zlých časech ČSSD

02.06.2012 11:58

Ještě nedávno bylo pro sociální demokraty vše růžové. Volební průzkumy jim věštily třicet či více procent a vyhrané podzimní krajské volby se zdály jasnou záležitostí. Navíc se zdálo, že se strana pro prezidentskou volbu dokáže spojit s perspektivním Janem Švejnarem. Uběhl měsíc- a všechno je úplně jinak.

Podívej, kvetla růže... Pravda o zlých časech ČSSD
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Jak shrnuje MF DNES, na začátku května odmítl Jan Švejnar kandidovat za ČSSD. Vedení strany následně „silou“ protlačilo kandidaturu Jiřího Dienstbiera, ale řada představitelů strany vyjádřilo podporu Miloši Zemanovi, bývalému předsedovi strany, který je nyní se sociální demokracií rozhádán.

A od poloviny měsíce je pak trvale nejsledovanější politickou událostí kauza středočeského hejtmana Davida Ratha. Výrazný představitel sociální demokracie byl zatčen policií a obviněn z přijetí sedmimilionového úplatku a dalších machinací. Tato kauza se už negativně promítla do preferencí ČSSD.   

Sešup navíc nemusí končit. V úterý má David Rath vystoupit ve Sněmovně a MF DNES spekuluje, že může mít chuť svou stranu potopit. Nedávno totiž své straně z vazby vzkázal, že ho zklamala. „Může v přímém přenosu poukázat na nějaké další nepravosti, které se podle něj dějí,“ přiznává jeden ze sociálních demokratů a MF DNES si jeho slova překládá tak, že Rath může práskat.

Nikdo si není jistý, zda se praktiky ostatních sociálně demokratických hejtmanů nedostanou na přetřes stejně jako Rathovo středočeské panství. Objevují se informace o podivně předražené opravě zámecké jízdárny v Lednici, do které je namočen jihomoravský hejtman a druhý muž ČSSD Michal Hašek. Na ústeckém hejtmanství, spravovaném sociální demokratkou Janou Vaňhovou, včera prohledávala kanceláře policie.

A aby toho nebylo málo, tak známá poslankyně Milada Emmerová, bývalá ministryně zdravotnictví a hejtmanka Plzeňského kraje, oznámila v týdnu svůj přestup ke konkurenčním Zemanovcům a ještě kolem toho rozpoutala celkem trapnou aféru.

Podle MF DNES tak na zdárně kvetoucí růže přišly kroupy.  


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…