Podnikatel z drsného severu: Podomní prodejci nejsou žádní gauneři. Co tady má člověk dělat?

13.04.2013 17:20

ROZHOVOR Město Most zakázalo podomní prodej ve všech budovách k bydlení a ubytování. Utrum mají také všichni, kdo se živí legálním pochůzkovým prodejem na veřejných prostranstvích. Představitelům hospodářské komory se ježí vlasy hrůzou. Cílem možná mělo být snížení podvodníků, kteří po domech prodávají kradené zboží, ale nařízení má dopad především na poctivé lidi.

Podnikatel z drsného severu: Podomní prodejci nejsou žádní gauneři. Co tady má člověk dělat?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Rudolf Jung

Šéf mostecké hospodářské komory Rudolf Jung v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz objasnil, na co městští politici zapomněli, byť obratem dodává, že si je vědom, že tato forma prodeje zboží není pro hospodářství podstatná. Rudolfu Jungovi, který hájí zájmy podnikatelů, vadí zejména systém, kterým městští politici k věci přistoupili. 

Uznal jste, že podomní a pochůzkový prodej, i když jde třeba o příležitostný prodej v rámci jednorázových akcí, není pro naše hospodářství významný. Přesto se nemůžete s postupem mosteckých politiků ztotožnit. Proč?

Měli bychom si vážit každého, kdo se korektně, odborně, profesionálně, zákonně a slušně stará sám o sebe. Nemůžeme šmahem plošným zákazem vytvářet atmosféru, že všichni OSVČ jsou gauneři a neschopnost se s těmi gaunery a nepoctivci  - kteří jsou v každé skupině lidí samozřejmostí - vypořádat  pohodlně řešit plošnými zákazy. Je to složitější, a tak jednoduché soudy nejsou a nebudou - musíme jít za systémovými opatřeními a ne jednorázové hrdinské a silácké kousky.

Podomní prodej nařízení definuje jako nabídku zboží a služeb, prodej zboží a poskytování služeb mimo řádnou provozovnu předchozí objednávky. Pochůzkovým prodejem je něco podobného, kdy ale prodejce vyhledává z jednoho místa nebo při chůzi potenciálního spotřebitele na veřejném prostranství. Jde tedy o cosi legálního či nikoli?

Podomní a pochůzkový prodej je jakýmsi nijak nedefinovaným reliktem z dob první republiky a z hlediska celkového objemu obchodu není podstatný ani zásadní. Hospodářská komora se tímto segmentem trhu zatím vůbec nezabývala, a tudíž nemám k dispozici oficiální stanovisko, takže  jen můj osobní názor: Podomní a pochůzkový prodej, nebo jinak řečeno uzavírání smluvního vztahu mimo  sídlo nebo provozovnu podnikatele, je legální činnost, zčásti upravena příslušnými pasážemi občanského zákoníku, byť konkrétní praktiky nejsou upraveny….

…promiňte, ale má tedy v dnešní době tento „dosti volný“ typ prodeje vůbec v naší ekonomice místo?

Podle mého názoru  by měl tento systém obchodování postupně  z dnešní doby až na výjimky  vymizet. Ale o  tom musí ve svobodné tržní společnosti rozhodnout sám trh a ne silácké, navíc sporně zdůvodňované plošné a všesortimentní zákazy (tedy až na charitu), s kterými z principu nesouhlasím. Mezi skupinou těchto obchodníků je  možná víc než jinde větší procento  gaunerů a podvodníků, ale  podle mé vlastní zkušenosti  je mezi nimi i řada poctivých, slušných a korektních  lidí, kteří v tomto způsobu činnosti našli svoji obživu. Ve svém oboru se vzdělali a mohou  poskytnout i kvalifikované poradenství, pokud se jako svéprávný zákazník rozhodnu  toho svobodně využít: Zkuste se na něco zeptat v supermarketu!

Člověka obyčejně nenapadne víc než představa podezřelých osob, které vám mezi dveřmi či na ulici vtíravě nabízejí parfumerii či šperky a je těžké jim důvěřovat….

Jak jsem již řekl, tento druh uzavírání smluvních vztahů není obsahově nijak definován a možná že sami autoři zákazu budou překvapeni koho všeho se toto může týkat… Co takhle s trochou nadsázky  i pochůzkové nabízení myšlenek a ´drobností´ v předvolebních akcích... Jestli někdo dělá gauneřinu,   vypořádejme se s ním podle práva. Jestli je ohrožena skupina lehce manipulovatelných osob,  chraňme ji. Jestli neumíme najít obživu pro řadu lidí, nebraňme tomu, kdo si ji najde sám.  Vím,  že město Most není prvním městem, které k tomuto zákazu přistoupilo, ale je mezi  prvními městy v nezaměstnanosti!  Navíc zase nevím, kde je  hranice charity, která je v tomto nařízení povolena.

Mohl byste uvést konkrétní příklady, kdy může být tento zákaz tedy omezující a překvapivě spíše škodící?

Nevím, jak  by  se prokazovala vyžádaná a nevyžádaná návštěva. Nevím, kdo a jak to bude kontrolovat a prokazovat, když to oběma stranám obchodu bude vyhovovat - bude město čekat a konat  na udání? Nevím, jestli mohu sousedovi prodat přebytek ze zahrádky. Nevím a ani město určitě neví, kolika  postižených, případně spokojených a obchod poskytujících osob se toto v sedmdesátitisícovém městě  týká. Je to absurdní? Možná - stejně  jako ta vyhláška!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…