Policisté chytají velké ryby lihové mafie a popisují metody pančování

18.09.2012 6:51

Detektivové, vyšetřující vlnu metanolových otrav, prý již v pátrání po zdroji pančovaných kořalek značně pokročili a dostali se do vysokých pater černého trhu s alkoholem. Nemyslí si, že by série otrav byla záměrem producentů černého alkoholu, spíše se jednalo o omyl v běžné praxi.

Policisté chytají velké ryby lihové mafie a popisují metody pančování
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

„Tady už se bavíme o lidech, kteří mají auta a vily za miliony,“ uvedl policejní zdroj pro deník Právo. Nyní se prý vyšetřuje, zda se jedná přímo o výrobce, nebo zda alkohol kupovali ještě od někoho výše postaveného.

Podle soukromého detektiva, který černý trh s alkoholem zmapoval,  to producenti rozhodně neudělali schválně, spíše to vypadá, že to někdo při  snaze vydělat poněkud přepískl. Běžná praxe je prý taková, že nelegální výrobci používají metanol k navyšování obsahu alkoholu v jednotlivých produktech. „Metanol se tam leje, když potřebují dohonit pár chybějících objemových procent alkoholu,“ popisuje detektiv. Líh podle něj nakupují všichni producenti u jednoho výrobce.

Používán je technický denaturovaný líh, který není zatížen tak velkou spotřební daní, jako potravinářský líh. Podle policistů je kolem pančování vytvořena rozsáhlá síť producentů a distributorů, kteří dokáží černý chlast dostat až do stánků a na diskotéky.

Policii se podle deníku Právo podařilo zatknout několik „velkých ryb“, například hlavu gangu na Zlínsku, nebo jednoho z nejvýraznějších dodavatelů denaturovaného lihu z Ostravska.


 

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…